Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Riitojen täyttämille kuukausille piste – Kouvolan vesiyhtiön koko hallitus vaihtuu

Kouvolan kaupunginhallituksen konsernijaosto on päättänyt vaihtaa vesiyhtiön koko hallituksen. Alkuperäisessä esityksessä vaadittiin Anssi Tähtisen erottamista. Hänet valittiin Kouvolan Veden hallitukseen vasta puoli vuotta sitten.

Kouvolan Veden konttori Kauppalankadulla Kouvolassa.
Kouvolan Vesi -yhtiön ympärillä on kuohunut jo pitkään. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Katri Mannonen,
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouvolan kaupungin vesiyhtiössä kuukausia velloneille kiistoille on luvassa loppu.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti kokouksessaan tiistai-iltana, että kaupungin omistaman vesiyhtiön koko hallitus vaihdetaan. Jaosto ohjeisti apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsellin kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa uusi hallitus on määrä nimetä.

Forsell kertoi konsernijaoston kokouksen jälkeen, että hän aikoo kutsua Kouvolan Veden yhtiökokouksen koolle heti keskiviikkona.

– Uusi hallitus kootaan kaupungin virkamiesten joukosta. Minimimäärä jäseniä on kolme, ja kolmella aion mennä. Tavoite on saada aikaan rauha, Forsell sanoi.

Kouvolan Veden uusi virkamieshallitus työskentelee vain muutaman kuukauden. Seuraava hallitus kootaan kuntavaalien jälkeen loppukesällä.

Äänestyksen tulos

Konsernijaoston päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Kouvolan Veden koko hallituksen vaihtamista esitti kokouksessa Janne Wall (kesk.).

Alkuperäinen esitys oli, että vesiyhtiön hallituksen jäsen Anssi Tähtinen (sd.) saa potkut.

Esitystä perusteltiin sillä, että Tähtisellä ei ole edellytyksiä toimia Kouvolan Vesi oy:n hallituksen jäsenenä, koska hän ei nauti omistajatahon luottamusta eikä toimi yhtiön eduksi.

Kouvolan Vesi oy:n hallitus oli lähettänyt yhtiön omistajalle eli Kouvolan kaupungille kirjeen, jossa kerrottiin, että hallituksen muilla jäsenillä ei ole luottamusta Tähtistä kohtaan.

Hallituksen jäsenet totesivat kirjeessään, että Tähtisen toiminta ei ole hyväksyttävää ja on esteenä normaalille hallitustyölle.

Pitkä vyyhti

Vyyhti Kouvolan kaupungin omistaman vesiyhtiön ympärillä on jatkunut viime syksystä lähtien, ja siihen liittyy useita rikosilmoituksia, eroamisia ja erottamisvaatimuksia.

Lue lisää: Toimitusjohtaja irtisanottiin, ja siitä alkoivat riidat vesiyhtiössä Kouvolassa – eroja ja rikosilmoituksia: "Olen yllättynyt, että tällaista voi tapahtua"

Tarina sai alkunsa, kun vesiyhtiön toimitusjohtaja irtisanottiin ja alkoi uuden toimitusjohtajan valintaprosessi. Tämän seurauksena Timo Nyberg (sd.) erosi Kouvolan Veden hallituksesta. Tilalle valittiin viime marraskuussa Anssi Tähtinen.

Tähtinen kertoi pyytäneensä nähtäväkseen muun muassa yhtiön kaikki pöytäkirjat ja toimitusjohtajasopimukset. Niitä hän ei kuitenkaan saanut. Tähtinen teki poliisille rikosilmoituksen, kun pöytäkirjoja ei luovutettu.

Kouvolan Sanomien mukaan rikosilmoitus koski muun muassa entisen toimitusjohtajan irtisanomista ja uuden toimitusjohtajan valintaprosessia. Lehden mukaan poliisi ei kuitenkaan aloittanut esitutkintaa, koska katsoi, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta.

Uusi päätös

Konsernijaosto päätti Tähtisen erottamisesta jo viime joulukuussa. Kouvolan kaupunginhallitus kuitenkin kumosi päätöksen tämän vuoden helmikuussa.

Päätös syntyi äänestyksessä, jossa äänet jakautuivat tasan 6–6. Tuolloin asian ratkaisi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.), joka äänesti sen puolesta, että Tähtinen saa jatkaa vesiyhtiön hallituksessa.

– Koin sen asian niin, että Anssi Tähtinen on vasta aloittanut Kouvolan Veden hallituksessa, Helminen perusteli Ylelle päätöksen jälkeen.

Lue lisää: Vesiyhtiösotkuun uusi käänne Kouvolassa: rikosilmoituksen tehnyt hallituksen jäsen saa jatkaa – miettii jo seuraavaa siirtoa, ellei nyt saa vanhoja pöytäkirjoja nähtäväkseen

Erottamisasiaa käsiteltiin jälleen tiistaina Kouvolan kaupunginhallituksen konsernijaostossa. Äänestyksen jälkeen päätös siis oli, että vesiyhtiön koko hallitus vaihdetaan.

Suosittelemme