Hyppää sisältöön

Kyberrikolliset kiristävät Washingtonin poliisilaitosta varastamillaan tiedoilla

Hakkerit pääsivät käsiksi arkaluontoisiin tiedostoihin kiristyshaittaohjelmaa hyväksi käyttäen. Washingtonin poliisi ei ole kommentoinut mahdollisia lunnasneuvotteluja.

Poliisi asettaa aitaa paikalleen.
Washingtonin poliisilaitos on joutunut kyberrikollisten hyökkäyksen kohteeksi. Arkistokuva. Kuva: Michael Reynolds / EPA
Antti Haavisto

Venäjänkielinen hakkerijärjestö Babuk uhkaa paljastaa Yhdysvaltojen pääkaupungin Washingtonin poliisilta varastamiaan arkaluontoisia tietoja, ellei järjestön lunnasvaatimuksiin suostuta.

Viime kuun lopulla tapahtuneen tietomurron seurauksena rikollisilla on hallussaan muun muassa poliisin kanssa yhteistyötä tekevien tiedonantajien nimiä. Tietojen vuotaminen julkisuuteen saattaisi vaarantaa ihmishenkiä.

Hakkerit ovat kertoneet neuvottelujen lunnaista karitutuneen liian pieneen tarjoukseen, ja uhkaavat nyt julkistaa kaiken poliisin tietokannasta varastamansa aineiston. Tähän mennessä Babuk on julkaissut poliisien henkilötietoja ja kuvakaappauksia henkilöstökansioista. Washingtonin poliisilaitos ei ole toistaiseksi kommentoinut onko hakkerien kanssa todella käyty neuvotteluja lunnaiden maksamisesta.

Kiristyshaittaohjelmien käyttö on viimeisen vuoden aikana lisääntynyt, mutta asiantuntijoiden mukaan vastaavanlaisia hyökkäyksiä poliisilaitoksia kohtaan ei aiemmin ole ollut.

Presidentti Joe Bidenin hallinto pitää kiristyshaittaohjelmien leviämistä uhkana kansalliselle turvallisuudelle. Viime sunnuntaina Yhdysvaltain suurin polttoaineen kuljetuslinjasto jouduttiin sulkemaan siihen kohdistuneen kyberhyökkäyksen seurauksena.

Lue lisää:

Kyberhyökkäys polttoaineen jakeluverkkoon Yhdysvalloissa nostanee bensan hintaa, FBI nimesi hyökkääjäksi Darksiden – tämä iskusta nyt tiedetään

Suosittelemme sinulle