Hyppää sisältöön

Kazanin koulusurman tekijä kertoi aikeistaan sosiaalisessa mediassa vain muutama tunti ennen tapahtumaa – nuorta miestä uhkaa nyt elinkautinen vankeusrangaistus

Tiistaina tapahtuneessa koulusurmassa kuoli yhdeksän ihmistä ja haavoittui 23.

Kazain koulusurma järkytti venäläisiä
Kazain koulusurma järkytti venäläisiä

Venäjällä Tatarstanin tasavallassa kazanilaisessa koulussa tapahtuneessa koulusurmassa on kuollut viranomaisten tietojen mukaan seitsemän lasta ja kaksi aikuista. Lisäksi keskiviikkona tulleiden tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan haavoittuneiden määrä nousi 21:sta 23:een. Heistä 20 on 7–15-vuotiaita lapsia ja kolme koulun henkilökuntaan kuuluvaa aikuista.

Keskiviikkoaamuna Venäjän terveysministeri Mihail Muraško kertoi, että kuuden lapsen tila on edelleen vakava, kahden haavoittuneen lapsen tila on kriittinen.

Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että 18 lasta saa parhaillaan hoitoa. Heistä kahdeksan sai ampumahaavoja. Loput saivat haavoja lasinsirpaleista ja evakuoinnin aikana.

Engalnninkielen opettaja, joka suojasi lasta hyökkäyksen aikana haudattiin keskiviikkona. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP

Näin tapahtumat etenivät

Tiistaina kello 9.20 paikallista aikaa nuori 19-vuotias mies saapui Tatarstanin alueella sijaitsevan Kazanin kaupunginkoululle numero 175.

Hän oli itse valmistunut koulusta neljä vuotta aiemmin

Mies yritti päästä rakennukseen, mutta vastassa oli kaksi koulun työntekijää, jotka yrittivät estää miehen tunkeutumisen kouluun, jolloin mies avasi tulen.

Kumpikin työntekijä haavoittui ammuskelussa, mutta ehti painaa rakennukseen asennettua hälytysnappia.

Kello 9.25 viranomaiset saivat koululta ilmoituksen hälytysnapin kautta. ¨

Aamupäivänä rakennuksessa oli 714 oppilasta ja 70 koulun työntekijää.

Tatarstanin presidentin tiedottaja Lilia Galimova sanoi tiistaina, että sisäänkäynnillä olleiden työntekijöiden toiminta pelasti valtavan määrän ihmishenkiä.

Lukuisat hälytysajoneuvot saapuivat 175:n eteen tiistaina. Myös Tatarstanin tasavallan presidentti Rustam Minnihanov kävi koululla tiistaina. Kuva: Jegor Alejev / AOP

Venäjän tutkintakomitean edustajan Svetlana Petrenkon mukaan epäilty ampuja (siirryt toiseen palveluun) räjäytti rakennuksen sisäänkäynnin lähistöllä kotitekoisen pommin.

Venäläisten tiedotusvälineiden mukaan ampujan kohde oli luokka 8A. Tiistaina Tatarstanin alueen presidentti Rustam Minnihanov vahvisti Rossija 1:n uutislähetyksessä, että kuolleet olivat neljä poikaa ja kolme tyttöä kahdeksannelta luokalta.

Venäläisten medioiden mukaan kaikki ammuskelussa haavoittuneet lapset olivat ala- tai yläkouluikäisiä. Venäläismedioiden tietojen mukaan vanhimmat oppilaat eivät olleet tiistaina koulurakennuksessa.

Hyökkäyksessä kuoli yksi opettaja. Hän oli 25-vuotias Elvira Ignatieva englanninkielen opettaja, joka hyökkäysaamuna piti oppituntia viidesluokkalaisille.

Uutistoimisto Tassin mukaan opettaja oli mennyt käytävälle kuultuaan ammuskelun ääniä. Uutistoimisto AFP kertoi, että opettaja työnsi lapsen pois ampujan edestä ja suojasi häntä ruumiillaan. Nainen menehtyi saamiinsa vammoihin paikan päällä.

Tatarstanin varapääministeri Leila Fazleyeva kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että koulun henkilökunta ja oppilaat toimivat hätätilanteessa evakuointisääntöjen mukaisesti, mikä auttoi minimoimaan uhrien määrän.

Elinkautinen uhkaa

Turvallisuusviranomaiset ottivat tekijän kiinni tiistaina pian ammuskelun alkamisen jälkeen. Hänet on pidätetty. Tiistaina tiedotusvälineissä puhuttiin aluksi kahdesta tekijästä, joista toinen olisi saanut surmansa, mutta virnaomaiset kiistivät tiedot kahdesta tekijästä.

Poliisi on aloittanut rikostutkinnan. 19-vuotiasta kouluampujaa epäillään kahden tai useamman ihmisen murhasta. Rikoksesta voi saada Venäjällä jopa elinkautisen vankeusrangaistuksen.

Poliisin mukaan tekijää on kuulusteltu. Venäjänkielisissä sosiaalisen median kanavissa leviää video, jossa epäilty julistaa olevansa Jumala poliisin kuulusteluissa.

Vain muutamia viikkoja ennen ampumista mies oli perustanut viestipalvelu Telegramiin kanavan, jossa julisti, että "elämä on maailmankaikkeuden virhe". Samalla viestipalvelun kanavalla tekijä ilmoitti vain muutama tunti ennen ampumista tappavansa "valtavan määrän biomassaa" ja tekevän sen jälkeen itsemurhan.

Kaupunkilaiset toivat kukkia ja kynttilöitä koulun eteen. Kuvassa nuoret sytyttävät kynttilöitä kouluammuskelupaikan edustalla. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP

Uutissivuston Meduzan (siirryt toiseen palveluun) mukaan mies oli tavallisesta perheestä. Poliisin tai lastensuojeluviranomaisten rekisterissä ei ollut merkintöjä nuoresta tai hänen perheestään.

19-vuotias tekijä oli erotettu korkeakoulusta huhtikuussa. Syynä oli se, että hän ei osallistunut opetukseen. Opettajien mukaan mies lakkasi osallistumasta opetukseen jo tammikuussa 2020. Venäläismedioiden (siirryt toiseen palveluun) mukaan opettajat luonnehtivat häntä melko tasapainoiseksi, kohteliaaksi ja ihan tavalliseksi opiskelijaksi.

Tiistaina viranomaiset kertoivat, että koulusurmassa käytetty ampuma-ase oli rekisteröity tekijän nimiin. Viranomaisten mukaan hän osti ampuma-aseen 28. huhtikuuta.

Venäläiset tiedotusvälineet kertovat, että tekijä käytti Hatsan Escort -haulikkoa. Kyseisen ampuma-asetyypin ostaminen edellyttää Venäjällä aselupaa, jonka voi saada käymällä ampuma-asekurssin ja hankkimalla todistukset narkologilta ja psykiatrilta, kertoo talouslehti RBK:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema asiantuntija.

Tatarstanissa on tänään surupäivä

Tiistai-iltana ja keskiviikkoaamuna ihmiset toivat koulu 175:en eteen kukkia, kynttilöitä ja leluja. Lisäksi alueen verenluovutuskeskus täyttyi jo varhain keskiviikkoaamun halukkaista auttajista, raportoi valtiollinen Ykköskanava (siirryt toiseen palveluun).

Tapahtuma järkytti etenkin siksi, että Venäjällä tapahtuu suhteellisen vähän koulusurmia johtuen hyvin tiukasta turvallisuusvalvonnasta oppilaitoksissa. Viranomaiset kertoivat jo tiistaina, että koululla numero 175 ei ollut turvallisuudesta vastaavaa henkilökuntaa, mutta paikalla oli vahtimestari.

Kremlin edustajan Dmitri Peskov sanoi tiistaina, että presidentti Vladimir Putin määräsi maan viranomaiset tarkistamaan aselakeja Kazanin kouluampumisen vuoksi.

Ihmiset eri puolilla Venäjää osoittivqat osanottonsa kuolleiden perheille. Kuvassa kukkameri Tatarstanin tasavallan edustajiston edessä Moskovassa. Kuva: Kirill Kudryavtsev / AFP

Tatarstanin alueen lastenoikeuksien valtuutettu Irina Volynets sanoi Meduza (siirryt toiseen palveluun)uutissivuston mukaan koulusurma johtui valtion epäonnistumisesta.

– Kaikilla perheillä, eteenkin niillä joissa on monta lasta, ei ole mahdollisuutta kustantaa lasten harrastuksia, hän sanoi.

Yli 2 000 kilometrin päässä Kazanista Murmanskin alueen opetusministeriö määräsi tiistain ammuskelun jälkeen viranomaiset laatimaan listan opiskelijoista ja valmistuneista, jotka vuosina 2018–2020 ovat käyttäytyneet epäilyttävästi ja jotka voisivat valmistella väkivaltatekoja.

Keskiviikkona Meduza (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että asiakirja on vuotanut verkkoon.

Asiakirja sisältää esimerkiksi tietoja opiskelijan aggressiivisesta käytöksestä, mutta epäilyttäväksi on myös luokiteltu nuoret, jotka ovat osallistuneet oppositiohahmo Aleksei Navalnyin liittyviin mielenosoituksiin tai kuuluvat häntä tukeviin ryhmiin.

Lue lisää:

Venäläiskoulussa ammuskelu, useita kuollut – tekijän motiivista ei vielä tietoa

Tutkija haastatteli 22 koulusurmista kiinnostunutta internetissä ja löysi useita seikkoja, jotka terrorismin tutkijoiden pitäisi tietää

Kuopion koulusurman hovikäsittely alkaa syyskuussa

Suosittelemme sinulle