Hyppää sisältöön

Yle kuvasi Helsinkiä vuoden välein: Ilmakuvat näyttävät, kuinka erilaiselta kevät näytti viime ja tänä vuonna

Yle valokuvasi Helsingin yläilmoista toukokuussa 2020 ja 2021. Ilmakuvissa erot näkyvät selvästi: vuonna 2020 toukokuun alussa jo vihersi, tänä vuonna kasvukausi alkoi myöhemmin. Meteorologi Matti Huutosen mukaan juuri nyt mennään ääripäästä toiseen.

Toukokuu 2020 ja 2021 Töölönlahdella
Toukokuu 2020 ja 2021 Töölönlahdella
Silja Viitala

HELSINKI – Maisema voi keväällä muuttua muutamassa päivässä ruskeasta vihreäksi, toteaa Ylen meteorologi Matti Huutonen. Ja tällä hetkellä näin näyttää myös käyvän.

Yle kuvasi Helsinkiä yläilmoista tänä vuonna perjantaina 8. toukokuuta, ja silloin puut olivat käytännössä lehdettömiä. Nyt, viikkoa myöhemmin, kasvukausi on ryöpsähtänyt eteenpäin. Siihen vaikuttavat päivälämpötilojen lisäksi erityisesti lämmenneet yöt.

Ilmakuvassa on Helsingin Tuomiokirkko ja Kauppatori toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Helsingin Kauppatori toukokuussa 2021.
Helsingin Kauppatori toukokuun alussa vuonna 2020 ja tänä vuonna.

Yle kuvasi Helsinkiä yläilmoista myös viime vuonna, perjantaina 7. toukokuuta 2020. Silloin ajatuksena oli, että toukokuussa 2021 koronaviruspandemia on lopullisesti selätetty, rajoitukset purettu ja liikkuminen vapautunut.

Suunnitelmana oli toteuttaa vaihtokuvat, joissa näkyy poikkeusolojen hiljentämä Helsinki toukokuussa 2020 ja siihen vertautuva niin sanottu uusi normaali toukokuussa 2021.

Kuten nyt tiedämme, näin ei kuitenkaan käynyt ja koronavirus vaikuttaa yhä monen suomalaisen elämään. Etätöitä tehdään yhä, työmatkat jäävät taittamatta ja ravintolaruoka haetaan kotiin terassilla syömisen sijasta.

"Maisema voi nyt muuttua muutamassa päivässä ruskeasta vihreäksi."

Meteorologi Matti Huutonen

Vuosi sitten otettujen valokuvien vertaaminen nyt otettuihin näyttää kuitenkin kiinnostavasti, miten kevät etenee ja lehdet puhkeavat eri tahdissa eri vuosina. Tässä tapauksessa myös kuvauspäivien huomattavan erilainen sää tekee eron selvemmin havaittavaksi.

Meteorologi Huutosen mukaan tänä vuonna toukokuun alussa oli keskimääräistä kylmempää ja kuluneella viikolla tilanne on ollut päinvastainen: Suomessa on keskimääräistä lämpimämpää.

– Ääripäästä mennään nyt toiseen, viime viikon perjantaina Pohjois-Karjalassa satoi 20-30 senttimetriä lunta ja nyt siellä on 25 astetta lämmintä, kertoo Huutonen keskiviikkona 12. toukokuuta.

Tänä vuonna ensimmäinen hellepäivä mitattiin Suomessa 11. toukokuuta. Viime vuonna ensimmäinen hellepäivä koettiin vasta 1. kesäkuuta. Ilmatieteen laitoksen mukaan ensimmäiset helteet mitataan yleensä toukokuun loppupuolella.

Viime vuonna Suomessa herättiin 12. toukokuuta maailmaan, jossa lunta oli Etelä-Suomessakin maassa pari senttiä. Tätä juttua 12. toukokuuta 2021 Helsingissä kirjoitettaessa keittiön lämpömittari näyttää 22 astetta ja asuinkumppani lukee parvekkeella kirjaa shortsit jalassa. Vuodet eivät ole veljiä keskenään.

Alla olevat kuvaparit on kuvattu 8. toukokuuta 2020 ja 7. toukokuuta 2021. Vuonna 2020 sää oli aurinkoinen ja kirkas, tänä vuonna sää oli kostea ja usvainen. Kuvaparien ensimmäinen kuva on viime vuodelta. Voit vertailla kuvapareja liikuttamalla keskellä näkyvää palkkia joko tietokoneen hiirellä tai jos luet juttua älypuhelimella, tarttumalla palkkiin sormella.

Ilmakuvassa on Silbelius-monumentti toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Helsingin Sibelius-monumentti toukokuussa 2021.
Sibelius-monumentti.
Kuvassa on Helsingin Kaivopuisto toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Helsingin Kaivopuisto toukokuussa 2021.
Kaivopuisto.
Ilmakuvassa on Linnanmäen huvipuisto toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Helsingin Linnanmäki toukokuussa 2021.
Linnanmäen huvipuisto.
Kuvassa on Eduskuntatalo Helsingissä toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Eduskuntalo toukokuussa 2021.
Eduskuntatalo.
Ilmakuvassa on Pasilan rautatieasema toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Helsingin Pasilan asema toukokuussa 2021.
Pasilan rautatieasema.
Kuvassa on Meilahti Helsingissä toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Helsingin Mannerheimintie toukokuussa 2021.
Mannerheimintie.
Ilmakuvassa on Helsinkin päärautatieasema toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Helsingin päärautatieasema toukokuussa 2021.
Helsingin päärautatieasema.
Kuvassa on Helsingin Tuomiokirkko ja Senaatintori toukokuussa 2020.
Ilmakuvassa on Helsingin Senaatintori toukokuussa 2021.
Senaatintori.

Lue lisää keväästä:

Sään lämpeneminen nostaa Lapin jokien virtaamia nopeasti: Simojoella virtaaman huippu viikon lopulla

Suomeen lentää miljoonittain lintuja juuri nyt: katso ja kuuntele, millaista kiihkein muuttoaika on Pohjois-Suomen korkeudella

Lyökö lämpöaalto koivut kukkaan? Kukinta on myöhässä, mutta siitä odotetaan runsasta

Suosittelemme sinulle