Hyppää sisältöön
Eduskunnan tukipaketti työskentely
Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen puhui yli kahdeksan tuntia eduskunnan elpymispakettikeskustelussa. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Eduskunnan keskustelu EU:n elvytyspaketista on päättynyt, äänestämään päästään tiistaina

Eduskunta keskusteli elvytyspaketista neljä päivää. Keskustelu venyi aamuneljään lauantain puolelle.

Tekijät
  • Eduskunnan keskustelu EU:n elvytyspaketista päättyi lauantaina aamuneljältä.
  • Eduskunta äänestää elvytyspaketista tiistaina 18. toukokuuta.
  • Perussuomalaiset pitkittivät keskustelua tiistaista lähtien. Perjantain keskustelussa Sebastian Tynkkynen (ps.) puhui yli 8 tuntia.
  • Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Antti Rinteen (sd.) mukaan perustuslakivaliokunta ottaa pöydälle panojen määrään liittyvän epäselvyyden käsiteltäväkseen.
  • Elvytyspaketin hyväksyntä vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön äänistä.
Varpu Kiviranta

Eduskuntatiedotus kertoo: Äänestys on tiistaina

Eduskunta äänestää EU:n elvytyspaketin hyväksymisestä tiistaina klo 14 alkavassa istunnossa, tiedottaa eduskuntatiedotus.

Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kertoi asiasta Ylelle jo eilen.

Varpu Kiviranta

Varapuhemies Filatov: Ei vielä virallista päätöstä, mutta näin se tapahtuu – Eduskunta äänestää elvytyspaketista tiistaina

Varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kertoo Ylelle, että EU:n elvytyspaketista äänestetään ensi tiistaina.

– Meillä on ensi tiistaina täysistunto, silloin äänestetään. Vielä ei ole virallista päätöstä tehty, mutta näin se tapahtuu, Filatov kertoo.

Markus Heikkilä

Keskustelu päättyi neljältä aamulla

Yli neljä päivää jatkunut keskustelu EU:n elvytyspaketista on päättynyt hieman ennen aamuneljää lauantaina. Viimeisenä puhujana oli perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula.

– Keskustelu on päättynyt, sanoi varapuhemies Tarja Filatov (sd.) ja kopautti nuijan pöytään.

– Asian käsittely keskeytetään. Eduskunnan seuraava täysistunto on tiistaina 18.5. kello 14, Filatov jatkoi.

Eduskunnan virallisella twitter-tilillä kerrotaan, että elpymispaketista äänestämisen päivämäärää ei ole vielä vahvistettu.

Elvytyspaketin hyväksyminen vaatii eduskunnassa kahden kolmasosan äänistä.

Markus Heikkilä

Sebastian Tynkkyseltä ennätyspitkä puheenvuoro

Perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen puheenvuoro kesti reilusti yli kahdeksan tuntia.

Tynkkynen aloitti puheenvuoronsa perjantaina kello 18.06. Puoli kolmen jälkeen aamuyöllä lauantain puolella puheenvuoro siirtyi perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle.

Tynkkysen puhuminen keskeytyi illalla kahdeksi minuutiksi, kun varapuhemies Tarja Filatov (sd.) kävi vaihtamassa maskinsa.

– Koska puhutte pitkään ilman maskia, niin haluaisin itse käydä vaihtamassa maskin. Talossa on koronatapaus, Filatov sanoi.

Hän myös muistutti tuossa vaiheessa ilman maskia puhuvalle Tynkkyselle, että eduskuntatalossa on maskisuositus, ja että talossa on ollut koronatapaus.

Perjantaina keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni kertoi saaneensa koronatartunnan.

Puheenvuoronsa alussa myös edustaja Tynkkysellä oli maski kasvoillaan.

Tynkkystä aiemmin eduskunnan pisimmän puheenvuoron oli pitänyt Vesa Laukkanen, joka puhui EU-jarrutuskeskustelussa marraskuussa 1994 yhtämittaisesti noin 6,5 tunnin ajan.

Ari Hakahuhta

Eduskunta jatkaa keskustelua taas yön yli, jos puheenvuoroja riittää

Eduskunta jatkaa keskustelua EU:n elvytyspaketin hyväksymisestä niin kauan kuin puheenvuoropyyntöjä riittää. Tarvittaessa siis keskustelu jatkuu perjantain ja lauantain välisen yön ja sen jälkeenkin.

– Eduskunnan istuntoa ei keskeytetä yön ajaksi. Pieniä, korkeintaan tunnin mittaisia taukoja voi tulla. Asian käsittelyä viedään eteenpäin, eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola vahvistaa Ylelle.

Käytännössä keskustelun jatkuminen on kiinni siitä, kuinka pitkään perussuomalaisten kansanedustajat haluavat puheenvuoroja käyttää. Tästä ei ole tietoa.

Tilapäistä uutta varapuhemiestä ei voi valita

Käytävillä eduskunnassa on väläytetty myös mahdollisuutta tilapäisen, uuden varapuhemiehen valitsemisesta, jotta pitkän keskustelun veto ei tulisi niin raskaaksi puhemies Anu Vehviläiselle (kesk.) ja varapuhemies Tarja Filatoville (sd.).

Vehviläinen on päättänyt, että toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.) ei osallistu elvytyspaketista käytävän keskustelun johtamiseen luottamuspulan vuoksi.

Perustuslaki määrää kuitenkin varapuhemiesten määräksi kaksi. Eduskunnan työjärjestys ei taas salli tällaisessa tilanteessa tilapäisen varapuhemiehen valitsemista.

– Tilapäisen varapuhemiehen valitsemista ei ole puhemiesneuvostossa harkittu. Tilapäinen varapuhemies voitaisiin valita, jos puhemies tai jompikumpi varapuhemiehistä olisi estynyt esimerkiksi sairauden vuoksi. Nyt näin ei ole, Paavola sanoo.

Työjärjestys ei siis salli tilapäisen varapuhemiehen valitsemista siitä syystä, että puhemies on hyllyttänyt toisen varapuhemiehen elvytyspakettikeskustelusta.

Ari Hakahuhta

Eduskunnalta uusi tulkinta: pyyntöjä pöydällepanoon voi olla kaksi, nyt molemmat on käytetty

Perjantaina iltapäivällä eduskunta ja varapuhemies Tarja Filatov (sd.) oikaisivat viime yön ratkaisua siitä, että perussuomalaisten tekemää pöydällepanopyyntöä ei hyväksytty. Pyyntö päättää pöydällepanosta oli toinen käsittelyn aikana.

Eduskunnan keskiviikon tulkinnan mukaan vain yksi pyyntö pöydällepanoon oli mahdollista.

– Eduskunnan tarkistetun tulkinnan mukaan elvytyspaketin kaltaisen asian voi käsittelyn tässä vaiheessa pyytää kaksi kertaa pöydälle. Nyt molemmat kerrat on käytetty, eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo.

Eduskunta päätti iltapäivällä, että perussuomalaisten yöllä tekemästä ehdotuksesta elvytyspaketin pöydällepanosta 30. kesäkuuta asti voidaan äänestää, toisin kuin varapuhemies Filatov oli yöllä päättänyt. Perussuomalaisten ehdotus hävisi äänestyksessä äänin 68–38 ja keskustelu elvytyspaketista jatkui.

– Jos tulee uusia ehdotuksia elvytyspaketin pöydällepanoon, puhemies kieltäytyy, pääsihteeri Maija-Leena Paavola arvioi.

Eduskunnan kanslia muutti linjausta oman selvitystyönsä perusteella. Toimintatapaa selvitettiin muun muassa eduskunnan työjärjestyksen perusteluteksteistä.

Antti Pilke

Eduskunnassa arvuutellaan mihin asti perussuomalaisten jarrutuskeskustelu jatkuu

Eduskunnassa liikkuu erilaisia käsityksiä siitä miten pitkään perussuomalaisten aloittama jarrutuskeskustelu voi jatkua.

Perussuomalaisten johto ei kerro, miten pitkään puolue aikoo jatkaa viivytyskeskustelua EU-elvytyspaketista.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan perussuomalaisten ainoana tarkoituksena tuntuu olevan, että puolue menee kohti kuntavaaleja nostamalla oman puolueen kannattajajoukossa hurmosta.

– Sellainen huhu täällä on, että perussuomalaiset olisivat valmistautuneet keskustelemaan tästä kuntavaaleihin asti, Arhinmäki sanoo.

– Ajatuksena on se, että pyörittämällä showta yöstä toiseen se toisi kannatusta. Tämä jatkuu niin kauan kuin perussuomalaiset katsovat, että he hyötyvät tästä poliitisesti.

Esimerkiksi kansanedustaja Juha Mäenpää (ps) sanoi Iltalehdelle, että hänellä on valmius puhua elvytyspaketista kuntavaaleihin asti.

Arhimäen mukaan perussuomalaisten tyyli on Yhdysvalloista kopioitu tapa, jota oikeistopopulistit käyttävät ympäri Eurooppaa.

– Kansanvallan ja demokratian uskottavuutta halutaan nakertaa sillä, että eduskunnasta pyritään tekemään sirkusta. Uskon, että suurin osa Suomen kansalaisista katsoo, että meidät on valittu tänne tekemään päätöksiä ja nyt niiden tekeminen estetään.

Arhinmäen mukaan valitettavaa on, että viivytys ei vaikuta vain päätökseen EU:n budjetista ja elpymisvälineestä. Hänen mukaansa esimerkiksi tapahtuma-alan kaipaama päätös tapahtumatakuusta on jumissa eduskunnassa niin kauan kuin sitä ei saada suureen saliin keskusteluun.

– Eduskunnassa on nyt jumissa suoraan ihmisten työhön ja toimeentuloon vaikuttavia asioita, kun keskustelua pyöritetään tunnista ja päivästä toiseen. Mitään uuttahan puheenvuoroissa elvytyspaketista ei ole enää kuultu.

Anne Orjala

Rinne: Työjärjestykseen liittyvät epäselvyydet selvitetään perustuslakivaliokunnassa

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoi täysistunnossa, että pöytäämissääntöihin liittyvät epäselvyydet otetaan valiokuntaan ratkottavaksi.

Rinne sanoi, että asia käsitellään siten, että siihen saadaan selvyys mahdollisimman pian.

Ville Tavio keskustelemassa Antti Rinteen ja Kimmo Kiljusen kanssa elpymispaketti-keskustelun tauolla.
SDP:n Kimmo Kiljunen ja Antti Rinne istunnon tauolla. Kuva: Jani Saikko / Yle
Ari Hakahuhta

Suomen hyväksyntä EU:n elpymispaketille tarvitaan kesän aikana

Eduskunnan päätökselle EU:n elvytyspaketin hyväksymisestä ei ole selkeää takarajaa. Ennen elvytysrahojen jakamista kaikkien jäsenmaiden on hyväksyttävä elvytyspaketin lisäksi jokaisen jäsenmaan oma elvytyssuunnitelma.

– Ajattelu on ollut, että EU:n kesätauon jälkeen elvytyspaketin rahat lähtisivät liikkeelle, siis syyskuusta lähtien, kertoo valtioneuvoston kanslian EU-asioiden osaston päällikkö Satu Keskinen.

Kaikkien jäsenmaiden hyväksymiset olisi siis saatava ennen syksyä. EU:n lomatauko on elokuussa.

– Jäsenvaltioiden hyväksymiselle ei ole määrätty takarajaa. Paine on siihen, että elpymispaketin rahat saataisiin liikkeelle, kun jäsenmaiden elpymissuunnitelmat on kesän ja alkusyksyn aikana hyväksytty, Keskinen sanoo.

Suosittelemme sinulle