Hyppää sisältöön

Vielä löytyy nuorille kesätöitä Pohjois-Karjalasta, mutta nyt kannattaa soittaa jo suoraan työnantajille

Mikäli vielä ei ole löytänyt kesätyöpaikkaa, ei kannata heittää toivoa. Duunitorilla oli esimerkiksi keskiviikkona avoinna reilut 80 kesätyöpaikkaa. Töitä löytyy edelleen monilta aloilta ulkohommista siivoukseen ja myynnistä mansikanpoimintaan.

Istutusten kitkeminen on yksi tyypillinen nuorten kesätyö. Kuva: Pekka Niiranen / Yle

Joensuulainen Talohuolto Multanen laittoi toukokuun ensimmäisellä viikolla ilmoituksen yhtiön kesätyöpaikoista Duunitorille, netissä toimivaan työnhakukoneeseen.

– Ulkoalueiden hoitoon kuten ruohon- ja aidanleikkuuseen viitisen kappaletta ja istutusten kitkentähommaan piha-alueille 15-20, kertoo kesätöistä talohuoltoyhtiön ulkoalueiden palveluesimies Tomi Piitulainen.

Hakemuksia ulkotöihin tuli viikossa useita kymmeniä. Piitulainen uskoo, että hakijajoukosta löytyvät yhtiön tarvitsemat kesätyöntekijät.

Duunitorilta löytyy Pohjois-Karjalassa (siirryt toiseen palveluun) löytyy edelleen kymmeniä muita kesätyöpaikkoja, muun muassa mansikanpoiminnassa, rakennusalan yrityksissä, erilaisissa myyntitöissä, siivouksessa, hoitoalalla ja matkailun parissa.

Enää ei kannata kuitenkaan, viivytellä työnhaussa, sillä tarjonta hupenee nopeasti.

Kunnat, seurakunnat ja yritykset palkkaavat nuoria hoitamaan ulkoalueita, että vakituiset työntekijät pystyvät pitämään kesälomansa. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Puhelinsoitolla voi ohittaa monta hakijaa

Puhelin voi osoittautua yllättävän tehokkaaksi työnhaussa.

– Sen neuvon annan, että aina kannattaa soittaa, se on keino päästä helposti monen muun hakijan edelle. Kun soittaa työnantajalle ja reippaasti kertonut itsestään, osaamisestaan ja omasta kiinnostuksestaan, se on iso valttikortti, korostaa duuniagentti Joona Mäntynen Joensuun Luotsista.

Soittamalla voi Mäntysen mukaan löytyä myös nk. piilotyöpaikka, jota ei ole edes ilmoitettu julkiseen hakuun.

– Ja ehdottomasti suosittelisin ottamaan ainakin meidän Instagram-tilin Duuniagentit seurantaan. Me on nostettu siellä aika paljon vinkkejä kesätyön hakuun ja myös sitä, että mistä konkreettisia paikkoja voisi löytyä, Mäntynen neuvoo.

Luotsissa annetaan tukea myös yhteydenotossa työnantajaan, jos kynnys nuoresta tuntuu yksin liian korkealta.

Luotsin naapurista löytyy myös Joensuun Ohjaamo, joka auttaa muuallakin asuvia alle 30-vuotiaita myös kesätyön hakemisessa. Netistä löytyy ohjaamon kesätyöopas (siirryt toiseen palveluun), josta saa myös konkreettisia ohjeita työn hakuun.

Siivoustyöhön löytyy tekijöitä ja tuuraajia helpommin isoilla kuin pienillä paikkakunnilla. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Osa-aikatöitäkin löytyy

Osa-aikatyötäkin voi tehdä, jos muutaman tunnin työ päivässä riittää. Esimerkiksi SOL tarjoaa tällaista kesätyötä muutamille nuorille Kiteellä ja Tohmajärvellä.

– Pieniä kauppoja, päivittäissiivousta aamuisin tai iltaisin, kertoo palveluohjaaja Minna Nupponen.

Nupponen myöntää, että siivoustyöhön on vaikea löytää kesätyöntekijöitä.

– Melko hankalaa, varsinkin pienempiin kuntiin. Joensuun alueella on enemmän opiskelijoita hakemassa, palveluohjaaja toteaa.

Esimerkiksi yliopisto-opiskelijat tekevät Nupposen mukaan opiskelun ohessa pieniä tuurauksia.

Siivous on edelleen naisvaltainen ala, mutta koneilla tehtävät puhtaanapitotyöt esimerkiksi isommissa kohteissa kuten tehtaissa kiinnostavat myös nuoria miehiä.

Sopivia osa-aikatöitä voi kesän jälkeen jatkaa myös syksyllä ja talvella.

– Aina voi laittaa hakemuksen, kausitöitä löytyy. Osa jatkaa syksyhommissa ja talvella lumitöissäkin, esimerkiksi viikonloppuisin, kertoo Tomi Piitulainen Talohuolto Multaselta.

Suosittelemme sinulle