Hyppää sisältöön

Miljoonavahinko tuotti keksinnön: pieni musta laatikko varoittaa jatkossa lumikuormasta voimalinjoilla

Naantalissa Rymättylään johtavalla suurjännitelinjalla sattui tammikuussa harvinainen onnettomuus. Kolme metallista pylvästä kaatui, kun lunta ja jäätä kertyi toispuolisesti voimalinjojen johtojen päälle. Jatkossa vaara nähdään valvomossa.

Lumi- ja jääpainosta varoittava anturi on pieni ja edullinen. Sen avulla voidaan estää miljoonavahingot. Carunan verkkojohtaja Kosti Rautiainen on varma, että nämä anturit yleistyvät tulevaisuudessa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle
Lassi Lähteenmäki

Carunan pääkonttorissa ei ole henkilöä, joka olisi uransa aikana törmännyt vastaavaan onnettomuuteen, mikä sattui Rymättylässä tämän vuoden tammikuussa. Toini-myrsky kasasi lunta ja jäätä voimalinjojen pylväisiin ja johtojen päälle niin, että tasapaino järkkyi ja rauta antoi periksi.

Onnettomuus sattui Naantalista Rymättylään johtavalla suurjännitelinjalla.

Toukokuussa alkoi linjan korjaus. Rymättylässä Kotkanaukon edustalla nosturi nosti pylvään ylimmän osan ylös ja huipulle kiivenneet miehet kiinnittivät jatkon paikoilleen.

Carunan verkkojohtaja Kosti Rautiainen seurasi työtä luottavaisin mielin. Toisen kerran myrsky tai lumitaakka ei pylväitä kaada.

– Uudet pylväät ovat yli kaksi kertaa vahvemmat aikaisempaan verrattuna, Rautiainen vakuuttaa.

Naantalin Rymättylässä kaksi suurjännitelinjan mastoa kaatui mereen ja kolmas vaurioitui Toini-myrskyn seurauksena. Tältä paikalla näytti 13.1. 2021.

Uudenlaiset sensorit avuksi

Remontin yhteydessä johtoihin kiinnitetään uudenlaiset tunnistimet, jotka varoittavat lumikuormasta.

– Se on asentoanturi, joka mittaa voimajohdon kulmaa. Kun lunta kertyy linjalle, niin paino muuttaa kulmaa ja siten me saadaan tieto valvomoon, Rautiainen selventää.

Sensori on alla satasen hintainen ja niille povataan runsaasti käyttöä jatkossa.

Uusi pylväs nousi vanhan tilalle Rymättylän Hanhennokassa. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Miljoonaremontti ei näy sähkölaskussa

Rymättylän suurjännitelinjan romahtaminen oli iso ja kallis ongelma korjattavaksi. Kaikkiaan kustannuksia tuli miljoonan euron verran.

Onneksi Rymättylään saatiin nopeasti korvaava varasyöttöyhteys ja sillä on pärjätty tähän asti.

Carunan verkkojohtaja Kosti Rautiainen vakuuttaa, että tämä remontti ei nosta asiakkaiden sähköverkkomaksua.

Carunalla on varattuna vuosittain 100 miljoonaa euroa verkkojen saneerauksiin, kunnossapitoon ja ylläpitoinvestointeihin. Rymättylän remontti syö siitä siis vain prosentin verran.

Lue lisää:

Naantalin Rymättylässä ja Luonnonmaalla rakennetaan uusia suurjännitemastoja miljoonan euron budjetilla – edelliset mastot kaatuivat myrskyssä

Voimalinja kaatunut Toini-myrskyn seurauksena Naantalissa: kaksi pylvästä nurin, kolmas vaurioitunut – katso videolta, miltä tuho näyttää

Suosittelemme sinulle