Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kymenlaakson koronatilanne kääntyi huonompaan suuntaan – uusia tartuntoja eniten Kotkassa

Kymenlaaksossa astui tänään voimaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös 20 hengen kokoontumisrajoituksesta. Joitakin aiempia suosituksia ja rajoituksia puretaan 17.5.

Koronantestausasema Marjoniemen terveysasemalla Kouvolassa.
Viikko sitten Kymsoten alueella koronavirustartunnoista pystyttiin jäljittämään lähes 90 prosenttia. Nyt 28 prosentissa tapauksista tartuntalähde on selvittämättä. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Krista Kierikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Kymenlaakso ei voi siirtyä perustasolle, koska koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt uudelleen nousuun. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä on todennut tänään, että Kymenlaaksossa jatkuu kiihtymisvaihe.

Koronatartuntojen määrä oli laskussa maalis-huhtikuun vaihteesta alkaen, mutta ei ole enää. Kymsoten tilastoissa on kahden viime viikon aikana kirjattu 44 uutta koronatapausta. Tartunnoista suurin osa eli 28 tapausta on Kotkassa. Kouvolassa tapauksia on 12 ja muissa Kymenlaakson kunnissa yhteensä 4. Sairaalahoidossa on kolme koronapotilasta.

Viikko sitten tartunnoista pystyttiin jäljittämään lähes 90 prosenttia. Nyt 28 prosentissa tapauksista tartuntalähde on selvittämättä.

– Viikonlopusta lähtien koronatilanne on valitettavasti tuottanut pettymystä, tartunnoissa on tullut pieni hyppäys huonompaan suuntaan. Vappuna on kokoonnuttu ja muutenkin tavattu baareissa ja viihteellä. Näistä on tullut tartuntoja ja jatkotartuntojakin. Alkoholin nauttiminen on selvästi riskitekijä, mikä on hyvä muistaa kesää kohden mennessä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toteaa Kymsoten tiedotteessa.

Kymenlaaksossa astui tänään voimaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös 20 hengen kokoontumisrajoituksesta. Tästä päivästä toukokuun loppuun asti voi järjestää enintään 20 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Yli 20 hengen yksityistilaisuuksien järjestämistä ei suositella.

Joitakin rajoituksia puretaan

Vaikka koronatilanne on kääntynyt Kymenlaaksossa huonompaan suuntaan, koronakoordinaatioryhmä päätti kuitenkin purkaa joitakin aiempia suosituksia ja rajoituksia. Nämä muutokset astuvat voimaan 17.5.

– Näiden suositusten avaamiseen lähdettiin sillä perusteella, että halutaan mahdollistaa ihmisten terveyden kannalta virkistäviä toimintoja. Kaikkien on kuitenkin muistettava näissäkin turvallisuuteen liittyvät ohjeet ja suositukset, sanoo Mäntymaa tiedotteessa.

Omatoimikirjastot avataan myös ilta- ja viikonloppukäyttöön.

Myös aikuisten ryhmäharrastustoiminta sallitaan sisätiloissa, joissa voi koko ajan käyttää maskeja ja pitää turvavälejä enintään 20 henkilön ryhmissä. Myös aikuisten peli- ja ottelutoiminta on mahdollista ulkona. Yleisön osalta on noudatettava aluehallintoviraston kokoontumisrajoituksia.

Osa rajoituksista jatkuu

Aikuisten sisätiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta, jossa ei voi käyttää koko ajan maskeja, on edelleen keskeytetty. Myös aikuisten peli- ja ottelutoiminta sisätiloissa on keskeytetty, paitsi ammattiurheilun osalta.

Laaja maski- ja etätyösuositus on edelleen voimassa.

Myös matkustamista ulkomaille suositellaan vältettäväksi. Kotimaan matkailuun suositellaan harkintaa ja terveysturvallisuuden huomioimista. Ravintoloiden toiminnassa on rajoituksia valtioneuvoston asetuksen mukaisesti.

Seuraavaksi koronakoordinaatioryhmä arvioi rajoitusten ja suositusten purkamista touko-kesäkuun vaihteessa.

Katso tästä uusimmat koronavirukseen liittyvät tiedot Kymenlaaksosta.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle