Hyppää sisältöön

Venezuelan johtaja Maduro sanoo olevansa valmis neuvotteluihin opposition kanssa – Oppositiojohtaja väläytti pakotteiden helpottamista

Nicolás Maduro ilmaisi valmiutta keskusteluihin koko opposition kanssa. Oppositiojohtaja Jean Guaidó sanoi, että Yhdysvaltain pakotteiden ehdollinen purkaminen voisi olla osa sopua. Öljyvaroiltaan rikas Venezuela on syvissä talousvaikeuksissa.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro puhui 7. toukokuuta Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa maan koronatilanteesta. Kuva: Venezuelan presidentinviraston lehdistöosasto / EPA
Heikki Heiskanen

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ilmaisee olevansa valmis jatkamaan pitkään keskeytyksissä olleita neuvotteluija oppositiojohtaja Jean Guaidón kanssa, maan valtiollinen media kertoo.

Guaidó on esittänyt Yhdysvaltain pakotteiden purkamista vastineena rehellisistä vaaleista.

Venezuelaa on pitkään riivannut syvä taloudellinen ja poliittinen kriisi, ja jo viisi miljoonaa asukasta on lähtenyt maasta.

– Milloin tahansa he haluavat, missä tahansa he haluavat ja miten tahansa he haluavat. olen valmis tapaamaan koko opposition kanssa nähdäkseni, mitä siitä tulee, Maduro sanoi valtiollisessa televisiossa.

Opposition ja sitä tukevien länsimaiden painostuksesta huolimatta Maduro on pitänyt kiinni vallasta ja maan turvallisuuskoneisto on pysynyt hänen takanaan. Kiina, Kuuba ja Iran ovat osaltaan tukeneet Maduron sosialistihallintoa.

Maduro sanoi olevansa valmis Euroopan unionin ja Norjan välittämään tapaamiseen. Neuvottelut katkesivat elokuussa 2019.

– Nyt Guaidó on valmis istumaan alas kanssani. On mahdollista, että imperiumi antoi hänelle määräyksen, Maduro sanoi viitaten Yhdysvaltoihin.

Länsimaat pitävät Guaidóa presidenttinä

Yhdysvallat ja useat muut länsimaat tunnustivat vuonna 2019 parlamentin puheenjohtajana toimineen Guaidón Venezuelan presidentiksi, kun tämä tammikuussa 2019 vetosi perustuslakiin ja ilmoitti ottavansa presidentin tehtävät hoitaakseen.

Venezuelan parlamentissa oli tuossa vaiheessa opposition enemmistö.

Taustalla olivat vuoden 2018 kiistellyt presidentinvaalit. Opposition mukaan Maduron voitto perustui vaalivilppiin.

Viime joulukuussa suurin osa Venezuelan oppositiosta boikotoi parlamenttivaaleja, koska katsoiolevan epärehelliset. Tämä mahdollisti Maduron puolueen vaalivoiton.

YK:n nimittämä tutkijaryhmä syytti viime syyskuussa (siirryt toiseen palveluun) Venezuelan hallinnon syyllistyneen ihmisyyden vastaisiin rikoksiin: laittomiin teloituksiin, pakotettuihin katoamisiin, mielivaltaisiin pidätyksiin ja kidutukseen sitten vuoden 2014.

Guaidó esitti pakotteiden purkamista osana mahdollista sopua

Norja auttoi järjestämään Maduron ja Guaidón edustajien neuvottelut Oslossa ja Barbadoksella toukokuusta elokuuhun 2019.

Hallitus vetäytyi neuvotteluista vastalauseena sille, että Yhdysvallat tiukensi pakotteita Venezuelan elintärkeää öljysektoria vastaan.

Tiistaina Guaidó esitti, että Yhdysvaltain Venezuelalle asettamia pakotteita voitaisiin purkaa asteittain ja ehdollisesti osana suunnitelmaa taivutella Venezuelan hallitus sopimukseen opposition kanssa.

Hän esitti, että sopimukseen sisältyisi muun muassa aikataulu vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien pitämiseksi ja poliittisten vankien vapauttaminen.

Opposition edustajan mukaan Norja on auttanut järjestämään yhteyksiä Venezuelan hallinnon ja opposition kesken.

Tänä vuonna Venezuelassa on määrä valita vaaleilla maan kuvernöörit. Ei ole tietoa, osallistuuko oppositio niihin.

Aiheesta aiemmin:

Yhdysvallat myöntämässä väliaikaista suojelua jopa sadoille tuhansille venezuelalaisille – "Venezuela ei pysty suojelemaan omia kansalaisiaan" 9.3..2021

Kolumbia ratkaisi pakolaisten aseman: Antaa vuosikausien oleskeluluvan lähes miljoonalle paperittomalle venezuelalaiselle 9.2.2021

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo leimaa Venezuelan parlamenttivaalit vilpillisiksi 7.12.2020

Madurolle odotettu voitto Venezuelan parlamenttivaaleissa 7.12.2020

Syvässä ahdingossa painivassa Venezuelassa äänestetään parlamenttivaaleissa – oppositio tuomitsi vaalit jo ennakkoon vilpillisiksi 6.12.2020

YK-raportti: Venezuelan johto tehnyt rikoksia ihmisyyttä vastaan 16.9.2020

Yle Venezuelassa: Caracasilaisessa slummissa asuva Luis uskoi ennen sosialismiin, nyt hän marssii opposition riveissä 28.1.2019

Kuinka kaksi itsevaltaista johtajaa saivat öljymahdin 20 vuodessa polvilleen – Mistä Venezuelan kaaos kumpuaa? 24.1.2019

Suosittelemme sinulle