Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Norio Tomida halusi viettää hanamia Suomessa ja keräsi varat 152 kirsikkapuuhun – nyt kaikki haluavat itsestään kuvan niiden katveessa

Tomida perheineen oli itse mukana istuttamassa taimia Roihuvuoreen kesäkuussa 2006. Tänään Tomida palasi Kirsikkapuistoon ottamaan valokuvia. Niin tekevät muutkin. Instagramista löytyy liki 9 000 kuvaa tunnisteella #roihuvuorenkirsikkapuisto.

Norio Tomido, ottaa selfien Roihuvuoren kirsikkapuistossa.
Norio Tomida otti itsestään selfien kirsikkapuiden katveessa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle
Miika Koskela,
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Matkustettuaan yli viidessäkymmenessä maassa, japanilaissyntyinen Norio Tomida asettui Suomeen 1970-luvun lopussa. Helsingin Punavuoreen hän perusti ruoka- ja keittiötarvikkeiden erikoismyymälän.

Sivubisneksenä hän välitti asiakkailleen Japanin lentoja. Usein asiakkaat halusivat tietää, milloin maahan kannattaa matkustaa, jos haluaa nähdä kirsikkapuiden kukkivan.

Siitä Tomida sai idean: kirsikkapuut ja niiden kukintaan liittyvän hanami-juhlan voisi aivan hyvin tuoda Helsinkiin.

Vuonna 1998 Tomida alkoi kerätä varoja taimien hankkimiseen, ja hankkeen tuloksena Alppipuistoon istutettiin 52 kirsikkapuuta. Maaperä ei kuitenkaan ollut lajille paras mahdollinen, ja noin puolet puista kuoli.

Tomida alkoi puuhata uutta kirsikkapuupuistoa.

Nyt hän keräsi Suomessa asuvilta japanilaisilta varat 152 kirsikkapuun istuttamiseen. Tällä kertaa sopiva paikka puistolle löytyi Roihuvuoresta. Aivan välittömässä läheisyydessä oli jo 1990-luvun alussa rakennettu japanilaistyylinen puutarha.

Kirsikankukkia Roihuvuoren kirsikkapuistossa.
Tällä hetkellä puistossa kukkii prunus sargentii eli rusokirsikka.  Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Tomida perheineen oli itse mukana istuttamassa puita kesäkuussa 2006, ja ensimmäistä hanami-juhlaa uudessa puistossa vietettiin keväällä 2008.

Hanami on japania ja tarkoittaa kukkien katselemista. Japanilaiseen tapaan juhlaan kuuluu syöminen ja juominen läheisten seurassa.

– Hanami on kevään merkki. Kirsikankukat kukkivat vain hetken, Tomida sanoo.

Roihuvuorelaiset, helsinkiläiset ja monet muutkin ovat ottaneet hanamin omakseen. Juhlan viettoon ei ole yhtä oikeaoppista kaavaa. Tomidan mukaan se muistuttaa paljon suomalaista vappua. Erona hän mainitsee kuitenkin sen, että japanilaiset juovat alkoholia vähemmän ja jättävät puistot siistiin kuntoon.

Nainen ottaa selfietä Roihuvuoren kirsikkapuistossa.
Aniharva poistuu puistosta ilman kuvamuistoja. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kirsikkapuistossa otetaan vuoden parhaat Instagram-kuvat

Nykyään niin Roihuvuoressa kuin Japanissakin kirsikankukkia ihastellaan etupäässä älypuhelinten linssien lävitse. Aihetunnisteella #roihuvuorenkirsikkapuisto on ladattu liki 9 000 kuvaa Instagramiin.

Kuvaushommissa on myös Kai Joufs. Hän on aina haaveillut pääsevänsä Japaniin kirsikkapuiden kukintaa ihastelemaan. Toistaiseksi unelma ei ole toteutunut, mutta tänään hän ajeli Lahdesta asti Roihuvuoren kukintaa katsomaan.

Kai Joufs
Kai Joufs on jo pitkään haaveillut matkustavansa Japaniin viettämään hanamia, mutta vielä tänä vuonna ainakin on tyytyminen Helsingin kirsikkapuiden kukintaan. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Krista Vajanto ja Pyry Ekholm kävivät Kirsikkapuistossa viime vuonna ensimmäistä kertaa. Vierailusta saattaa tulla heille uusi perinne.

Syntyvätkö tästä päivästä vuoden parhaat somepäivitykset?

– Katsotaan. Voi olla, että tulee, Ekholm sanoo.

– Melko varmasti, Vajanto lisää.

Pyry Ekholm ja Krista Vajanto
Pyry Ekholm ja Krista Vajanto vierailivat Kirsikkapuistossa ensimmäisen kerran viime vuonna ja palasivat tänään perjantaina Roihuvuoreen ottamaan valokuvia. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Tällä hetkellä puistossa kukkii prunus sargentii eli rusokirsikka. Puistoa laajennetaan parhaillaan ja pian siellä on yhteensä kymmentä eri kirsikkapuulajiketta. Lajikkeet on valittu sillä perusteella, että kukinta olisi mahdollisimman näyttävää.

– Nyt on parhaita hetkiä katsoa päälajikkeen eli rusokirsikan kukintaa. Kyllä tämä on vuoden kohokohta Roihuvuoressa, sanoo Roihuvuoriseuran toiminnanjohtaja Otto-Ville Mikkelä.

Tavallisesti Kirsikkapuistossa soi hanamin aikaan japanilainen musiikki, ja monet pukeutuvat teema-asuihin valokuvia varten.

Ehkä jo ensi vuonna japanilaista kevään juhlaa päästään viettämään perinteisin menoin.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 15.5.2021 kello 23:een asti.

Lue myös:

Helsingissä on lähiö, joka loistaa koronakartalla yksinäisenä punaisena täplänä, ja se on ihasteltu Roihuvuori – mitä siellä oikein tapahtuu?

Suosittelemme