Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Valkoposkihanhien karkottamisessa kokeillaan drooneja – Lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen: "Tässä on oltu tietynlaisia pellepelottomia"

Pohjois-Karjalan elykeskus testaa tällä viikolla kauko-ohjattavia pienoiskoptereita eli drooneja hanhien karkottamisessa. Viime viikolla Keski-Karjalassa otettiin käyttöön hanhille rauhoitetut levähtämispellot.

Dronea koitetaan valkoposkihanhien karkoituksessa ja kartoituksessa
Mika Pirinen ja Mikko Pyykönen kokeilivat droonikarkotuslentoja Tohmajärven Valkeasuolla. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Tanja Perkkiö
Avaa Yle-sovelluksessa

Koska valkoposkihanhien karkotuksessa ei kevätmuuton aikana ole lupa olla kovat piipussa, kokeillaan Pohjois-Karjalassa ampumisen äänten vaikutusta hanhiin.

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen selittää hanhien luonnostaan pelkäävän ilmasta tulevaa uhkaa. Niinpä on päätetty kokeilla ampumaääniä ja pienoiskopterien eli droonien lennättämistä.

– Tässä on oltu tietynlaisia pellepelottomia. On mietitty mitä kaikkea voidaan tehdä, että voidaan karkottaa hanhia sieltä kaikkialta mistä sitä on mahdollista tehdä ja tarpeen tehdä. Hanhethan tarkkailevat ilmatilaa ja ilmasta tuleva uhka on niille ykkönen. Drooni näyttäisi toimivan hyvin karkotuksessa.

Droonia on testattu jo viime viikolla ja testit jatkuvat tämän viikon ajan. Lennättäjänä toimii elyn paikkatietoasiantuntija Mikko Pyykkönen.

Dronea koitetaan valkoposkihanhien karkoituksessa ja kartoituksessa
Mikko Pyykönen lennättä karkottajadroonia, jolla voidaan samalla kuvata ja laskea hanhien määrä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Toistaiseksi lennätys sitoo ihmistyövoimaa, mutta robottina toimivan laserkarkoittimen tapaan myös drooneista halutaan järeämpi automaattinen karkottaja, pohtii Mika Pirinen.

– Ajatus on, että ensi keväänä meillä on kokeilu automaattisesta droonijärjestelmästä.

Lue myös:

Valkoposkihanhille perustettiin 4 levähtämispeltoa Pohjois-Karjalaan – niiden ulkopuolelta lintuja karkottavat hanhipaimenet ja lasertykit

Suosittelemme