Hyppää sisältöön

"Jos Oslossa tai Helsingissä joku tekee väärin, miksi me saamme kärsiä", ihmettelee kauppias – Norjan rajasulku hämmentää Ylä-Lapissa

Pääseekö kalastusmatkoille? Entä lomalle Lofooteille? Ristiriitaiset tiedot Norjan rajavalvonnan tilanteesta ja olematon tiedotus ovat herättäneet vuonomaahan haluavissa suomalaisissa hämmennystä. Muutoksia on tulossa aikaisintaan 25. toukokuuta.

Saako Norjaan ajaa vai ei? – Vuonomaan rajavalvonta herättää suomalaisissa hämmennystä
Saako Norjaan ajaa vai ei? – Vuonomaan rajavalvonta herättää suomalaisissa hämmennystä
Jarmo Siivikko

Useat matkailijat ovat pyörineet Karigasniemellä matkailuautojensa kanssa epätietoisina voimassa olevista käytännöistä. Halu Norjaan olisi kova, mutta tieto tuntuu olevan kiven alla.

Yrittäjä Marjo Ihalempiä pitää kalastusmatkailuyritystä Norjan Skoganvarressa. Hän on pitkin kevättä vastaillut asiakkaiden puheluihin, kun he ovat kyselleet Norjan tilanteesta tai valittaneet joutuneensa käännytetyiksi.

– Lohen kalastus alkaa Lakselv- ja Stabbursjoella kesäkuun 15. päivä. Kesäksi on kuitenkin varattu etukäteen paljon majoitusta sekä lohestus- ja sisävesikalastuslupia. Olen yhteydessä Norjan rajavalvontaviranomaisiin, jotta voin tarjota ajantasaista tietoa asiakkailleni.

Nainen
Marjo Ihalempiää pännii olla puhelinvastaajana Norjan rajavalvonnalle. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Ihalempiän mukaan epäselvä tiedotus ja väärä uutisointi saivat useat turistit siihen uskoon, että Norjaan voi jo mennä. Monet ovat joutuneet kevään aikana perumaan pilkkireissunsa. Kesänkin kalastusmatkat Pohjois- Norjaan ovat vielä epävarmoja. Tietoa ovat vailla myös Lofooteille kaipaavat retkeilijät ja muut Norjan-lomaa suunnittelevat.

Viranomaisetkin ovat netin varassa

Vaikka Norjan ja Suomen tulliviranomaiset tekevät yhteistyötä, Norjan rajavalvontaa tekevien poliisien ja kodinturvajoukkojen sekä Suomen viranomaisten yhteydenpito rajalla on olematonta. Viranomaisetkin ovat netin varassa.

Jos Norjan rajavalvontaan tulee muutoksia, niistä ei erikseen tiedoteta, vaan ne pitää omatoimisesti etsiä netistä. Näin tekevät Oula Kitin mukaan viranomaisetkin.

Mikäli luvatta eksyy rajan yli, uhkana on 15 000 kruunun eli noin 1500 euron sakot ja maastakarkoitus. Tarkastuspisteen poliisit ja kodinturvajoukkojen edustajat tekevät päätökset aina tapaus kerrallaan, mikä ihmetyttää paikallisia.

Tullivartija  Lappi
Tullivartija Oula Kitti saa tiedon rajavalvonnan muutoksista netistä, niinkuin kuka tahansa. Kuva: Jarmo Siivikko / Yle

Alueen yrittäjät eivät ymmärrä tilannetta. Heidän näkökulmastaan näyttää siltä, että rajan ylittämisen kriteerit muuttuvat vuorossa olevan valvojan mukaan. Karigasniemeläisen kauppiaan Seppo Härkösen mukaan asiakkaat ovat epätietoisia.

Härkönen kertoo kulkeneensa rajan yli kaksi kertaa päivässä 15 kuukauden ajan.

– Nyt on eka kertaa heltynyt, ettei tulla kysymään, mistä sie tulet. Nyt nostavat jo kaukaa käden, että menkää tulkaa, Härkönen kertoo.

Valvonta on tiukkaa, vaikka tartuntoja on vähän

Valvonta Norjan rajoilla jatkuu tehostettuna edelleen koronan takia ainakin 25. toukokuuta saakka. Silloin Suomen ja Norjan hallitukset ovat seuraavan kerran tekemässä päätöksiä tulevasta. Kaikki riippuu koronasta.

Pohjoisilla alueilla niin Norjassa kuin Suomessakin koronatilanne on rauhallinen. Rajan molemmin puolin ihmetellään, miksi rangaistaan heitä, jotka ovat hoitaneet koronasuojautumisen hyvin. Utsjoella ja Inarissa on menneen 15 kuukauden aikana tavattu vain kourallinen koronatartuntoja, samoin Pohjois- Norjassa.

– Jos Oslossa tai Helsingissä joku tekee väärin, miksi me saamme kärsiä, Seppo Härkönen kysyy.

Toistaiseksi sääntöjä rajan ylitykseen on höllennetty vain päivittäin Norjassa työssä käyvien osalta. Kaikenlainen vapaa-ajan matkailu on edelleen kielletty Suomesta Norjaan.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan rajojen avautuminen alkaa todennäköisesti Norjan rajalta, ja pian vapaampaa liikkumista on luvassa myös Schengen-alueella lentäville työmatkalaisille.

Lapin sairaanhoitopiirikään ei näe ongelmaa rajan vähittäisessä avaamisessa. Rajavalvonnan päättyminen Lapin länsirajalla ja muilla sisärajoilla kesäkuussa on hallituksen exit-suunnitelmaan kirjattu tavoite, mutta ministeri Ohisalo ei vielä lupaa mitään.

_Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 15.5. kello 23 saakka.
_

Lue myös: Päättyykö sisärajavalvonta kesäkuussa? Sisäministeri Maria Ohisalo: "En uskalla tässä vaiheessa luvata mitään"

Hätähuuto Suomen pohjoisimmasta kunnasta: Elinkeinoelämä ja palvelut ovat lähellä romahdusta, jos Suomen ja Norjan raja pysyy kiinni

Suosittelemme sinulle