Hyppää sisältöön

Lentopallonaiset olivat piinaavassa epävarmuudessa ennen ratkaisevaa EM-karsintapeliä – Suomen positiivinen koronatapaus oli johtaa jopa ottelun luovuttamiseen

Naisten lentopallomaajoukkue joutui kärvistelemään epävarmuudessa ennen huipputärkeää ja voitollista Montenegro-ottelua perjantaina. Vasta puolitoista tuntia ennen pelin alkua Euroopan lentopalloliitto näytti vihreää valoa Suomen pelaamiselle.

Suomen lentisnaiset juhlivat EM-kisapaikkaa Kuva: CEV

Suomen naisten lentopallomaajoukkueen tiedote paljasti Montenegrosta otetun 3–1-voiton jälkeen, että sinivalkoisten pelaaminen EM-karsinnan ratkaisevassa kamppailussa oli pitkään vaakalaudalla.

Lentisnaisten valmistautuminen otteluun oli kaukana optimaalisesta. Syy siihen oli se, että yksi joukkueen jäsenistä antoi positiivisen testituloksen pelipäivän koronatestissä aamupäivällä ja henkilö eristettiin välittömästi muusta joukkueesta.

Peliluvan Suomen joukkue sai paikallisilta terveysviranomaisilta ja Euroopan lentopalloliitolta CEV:ltä vasta kaikkien muiden testitulosten oltua negatiivisia puolitoista tuntia ennen Montenegro-ottelun alkua.

Pikatestien lisäksi myös nopeasti valmistuneet pcr-testien tulokset näyttivät kaikkien muiden osalta negatiivista tulosta.

"Vähän raskas työpäivä"

Valmentaja Tapio Kangasniemi myönsi Yle Urheilulle, että koronahässäkästä johtuen hotellihuone oli kaatua niskaan.

– Aika monessa lentopallopelissä olen ollut pelaajana ja valmentajana, mutta vastaavaa lentispäivää ei ole tullut aiemmin eteen. Kotiin laitoin viestin, että oli "vähän raskas työpäivä". Sitä se tänään oli, enemmän epävarmuustekijöitä kuin varmuustekijöitä.

Kangasniemi tunnusti lyöneensä äärimmäisen hankalassa tilanteessa kaiken ihmistuntemuksensa pöytään.

– Onneksi saimme onnellisen ratkaisun lopussa. Olen ylpeä pelaajistani, miten he tämän kaiken käsittelivät. Meillä oli klo 16 lähtö ja olimme bussissa viisi minuuttia myöhässä, kun lupa pelaamiseen tuli.

– Kun katsoin pelaajia silmiiin bussissa, niin siellä oli paljon kiiluvia silmiä. Sillä hetkellä olin aika luottavainen, muisteli valmentaja helpottuneena.

Naisten lentopallomaajoukkueen isoin vahvuus on joukkueen positiivinen ilme ja tiiviys. Kangasniemen mukaan kaikki lähtee pelaajien arvomaailmasta. Mitä vaikeampi asia, sen yhtenäisempi on Suomi.

Tällä piirteellä yhtenäinen suomalaisjoukkue on noussut monesta vaikeasta paikasta kentällä, ja myös nollasi korona-ajan vaikeudet Nitrassa Slovakiassa.

Suomen lentopallonaiset takoivat arvokkaan voiton Montenegrosta vaikeuksien jälkeen. Kuva: CEV

– Nytkin muutamat joukkueen ensikertalaiset, jotka ovat pelaavassa roolissa, joutuivat aika kovaan paikkaan. Mikä sen paremmin kasvattaa ja kehittää, kuin että ollaan ensin henkisesti kovassa paikassa ja sitten päästään pelaamaan omalla osaamistason äärirajalla.

Ainutlaatuinen lentopallopäivä

Passari Kaisa Alanko kertasi päivää toteamalla, että joukkue odotti viime metreille pelilupaa. Suomalaiset eivät olleet aamutreeneissä ja olivat koko päivän hotellihuoneessa eristyksessä odottaen koronatestien tuloksia.

– Jokainen meistä pelaajista veti omassa hotellihuoneessa oman pikkujumpan, jonka oli laatinut meidän fysiikkavalmentaja. Lounaat söimme omissa huoneissa.

– Kyllä tilanne todellakin vaikutti ottelun alkuun. Emme saaneet lähteä peliin ennen kuin kaikkien tulokset olivat varmentuneet negatiivisiksi. Täytyy myöntää, että pikkuisen jännitti, mutta kun joukkueen peli lähti hyvin rullaamaan, niin se helpotti omaakin pelaamista, jutteli Alanko.

Alanko totesi, että tunnelmat olisivat voineet olla Suomen joukkueen keskuudessa perjantai-iltana toisenlaiset, mikäli terveysviranomaisilta ja Euroopan lentopalloliitolta ei olisi heltynyt pelilupaa.

– Tavallaan näkisin, että se myös saattoi auttaa meitä, koska me olimme kaikki iloisia, että pääsimme edes pelaamaan ottelun. Kaikilla oli hymy korvissa, kun saimme pelata. Ei tällaista lentopallopäivää ole sattunut ennen uralleni, hymähti Suomen ykköspassari.

Lue myös:

Lentopallonaiset tyylikkäästi EM-kilpailuihin! – Montenegro taipui Suomen näytöksessä**
**

Katso tallenne: Lentopallonaiset tekivät sen – Suomen EM-kisapaikalle sinetti!

Suosittelemme sinulle