Hyppää sisältöön

NHL:n kannujahti kunnolla käyntiin! Useammalla suomalaistähdellä iso mahdollisuus mestaruuteen – tässä kattava ennakkopaketti

NHL:n pudotuspelijoukkueiden kokoonpanoissa on lähes 30 suomalaispelaajaa. Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä kävi läpi kaikkien pudotuspeliparien lähtökohdat. Tästä jutusta löydät linkit Ylen kattavan ennakkopaketin juttuihin.

Mikko Rantanen on mestarisuosikki Colorado Avalanchen tärkeimpiä pelaajia. Kuva: Getty Images

NHL:n pudotuspelit käynnistyivät aikaisin sunnuntaiaamuna Bostonin ja Washingtonin välisellä ottelusarjalla. Ensimmäisessä kohtaamisessa Washington vei pidemmän korren maalein 3–2.

Kuluvan kevään pudotuspeleissä nähdään lukuisia suomalaispelaajia niin, että ainoastaan Toronto, Vegas ja Washington lähtevät kauden huipennukseen ilman yhtäkään suomalaista kokoonpanossaan.

Tässä jutussa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä käy läpi lähtökohdat läntisen konferenssin pudotuspeleihin, jotka alkavat ensi yönä. Idän pudotuspelipareista voit lukea täältä.

Yle Urheilun ennakkopaketti NHL:n pudotuspeleihin:

Aleksander Barkovin tekemiset saavat suomalaisen joukkuekaverin leuan loksahtamaan – Markus Nutivaara nousi uuteen kukoistukseen Floridassa

Sebastian Aholta kovaa puhetta mestaruuden voittamisesta – tällainen on projekti, joka nosti Carolinan NHL:n eliittiin: "Oli heti selvää"

Kommentti: Mikko Rantasen superkausi vetää vertoja Selänteen ja Kurrin luvuille – Aleksander Barkov on timantti, jollaisia NHL:stä ei montaa löydy

NHL:n pudotuspelit alkavat! Aleksander Barkov pääosassa idän herkkupalassa, Carolina suosikkina kahdeksan suomalaispelaajan ottelusarjaan

Colorado Avalanche – St. Louis Blues

Mikko Rantasen, Joonas Donskoin sekä maalivahtivalmentaja Jussi Parkkilan edustama Colorado Avalanche lähtee suursuosikkina ottelusarjaan Ville Husson St. Louisia vastaan. Coloradon selkeä suosikin asema on siinä mielessä erikoinen, että St. Louis nosteli Lord Stanleyn mukaan nimettyä pokaalia vain kaksi vuotta takaperin.

Gabriel Landeskog, Cale Makar, Mikko Rantanen, Nathan MacKinnon ja Ryan Graves tarjoavat jo viisi syytä, miksi Avalance on Bluesia vastaan etulyöntiasemassa. Kuva: Getty Images / Dave Sandford

Tämän päivän St. Louis Blues on kuin varjo kahden vuoden takaisesta mestarijoukkueesta.

Blues on Vegasiin lähtenyttä Alex Pietrangeloa lukuun ottamatta lähes sama joukkue kuin kaksi vuotta sitten. Muuten se on siipirikkoinen ja heikentynyt versio kahden vuoden takaisesta itsestään. Pelillisesti Blues on kaukana siitä tiiveydestä, josta se aiemmin tunnettiin.

Bluesin viisikkopeli vuotaa, eikä maalivahdeistakaan ei ole ollut pelastajiksi. Alus onkin seilannut pahasti tuuliajolla.

Joukkue ryhdistäytyi kevättalvella, mutta antoi silti viimeisimpien viiden viikon aikana vastustajilleen enemmän vaarallisia maalipaikkoja kuin mikään toinen joukkue liigassa. Koko kauden aikana vastustajat saivat vaarallisia maalipaikkoja Bluesia vastaan toiseksi eniten koko sarjassa.

Tilannetta ei ole helpottanut monen avainpelaajan rikkonaiset kaudet. Venäläistykki Vladimir Tarasenko teki 24 pelaamassaan ottelussa ainoastaan neljä osumaa. Hän on ollut kaikilla tavoin kuin varjo entisestä.

Ykköspuolustaja Colton Parayko pelasi niin ikään erittäin rikkinäisen runkosarjan, eikä ole päässyt vanhalle hyvälle tasolleen.

St. Louis elää ja hengittää kapteeni Ryan O’Reillyn kautta. Joukkueesta löytyy syvyyttä paperilla, mutta koneisto on monilta osin pahasti rikki.

Ryan O'Reilly (oik.) oli suuressa roolissa, kun St. Louis voitti Stanley Cupin vuonna 2019. Nyt joukkue ei ole mestarisuosikki. Kuva: Icon Sportswire / All Over Press

Colorado tulee sarjaan täysin toisenlaisista lähtökohdista. Runkosarjan parhaan joukkueen ykkösketju kuuluu jääkiekkomaailman vaarallisimipiin yhdistelmiin. Lisäksi kakkos- ja kolmosketjut ovat osallistuneet maalintekotalkoisiin läpi kauden. Liigan laadukkainta puolustuskalustoa johtaa NHL:n kovin kiekollisen pelin kapellimestari Cale Makar.

Colorado on joukkue, jolla ei juurikaan ole heikkouksia – ei edes maalivahtiosastolla, jota on pidetty jonkinlaisena arvoituksena.

Toki tämä on vielä pudotuspeleissä todistamatta. Yhtä kaikki Coloradon huima pelinopeus ja kyky pitää tempoa yllä neljän ketjun ja kolmen pakkiparin voimin, uuvuttaa vastustajan ennen pitkää. Kokonaisuuden kruunaa jatkuvan voittamisen tuoma kollektiivinen itseluottamus.

Tätä taustaa vasten Colorado lähtee alkavaan sarjan suursuosikkina. Sillä on St. Louisia parempi materiaali, toimivampi pelillinen konsepti, terveempi joukkue ja armoton nälkä jahdata jääkiekkomaailman suurinta ja kauneinta.

St. Louis on materiaaliltaan syvä sekä luonteeltaan rutinoitunut ja sitkeä, mutta juuri nyt liian haavoittuva. Colorado jatkaa.

Vegas Golden Knights – Minnesota Wild

Vegasin ja Minnesotan sarjalta sopii odottaa paljon. Vaikka Vegas lähtökohtaisesti on parempi joukkue ja selkeä suosikki sarjaan, ei Minnesotaa voi runkosarjan perusteella aliarvioida yhtään. Minnesota pelasi erinomaisesti juuri Vegasia vastaan voittaen keskinäisistä kahdeksasta ottelusta viisi. Se on muutenkin osoittanut kykynsä pelata hyvää peliä tasokkaita joukkueita vastaan.

Vegas on joukkueista kuitenkin selkeästi laadukkaampi ja syvempi. Siltä löytyy kahdesta kärkiketjusta Mark Stonen, Max Paciorettyn ja Jonathan Marchessaultin kautta paljon taitoa, luotettavuutta sekä johtajuusominaisuuksia. Peräpäässä taas on todellisia huippupuolustajia Alex Pietrangelon ja Shea Theodoren tapaan. Maalilla etenkin Marc-Andre Fleury on pelannut huippukauden.

Eikä siinä vielä kaikki. Kolmosketjussa usein pelannut voimahyökkääjä Alex Tuch on loistava syvyyspelaaja. Kolmosketju onkin yksi parhaista koko liigassa.

Vegasin kokoonpano on täynnä luisteluvoimaa, taitoa, viimeistelyosaamista sekä toisaalta myös koon tuomaa fyysistä ilmettä – runkosarjan kakkossija ei siis tullut sattumalta.

Päivän kunnossakaan ei ole moitteen sijaa. Viiden viimeisimmän viikon aikana Golden Knights oli koko NHL:n paras joukkue voittaen 22 ottelustaan 16. Joukkue teki laajalla rintamalla paljon maaleja. Mikä tärkeintä, se päästi omiin niitä vain kahden keskiarvolla ja tappoi jäähyt lähes 90-prosenttisesti.

Kokenut Marc-Andre Fleury vartioi Vegasin maalia. Kuva: Getty Images

Minnesota on kuitenkin löytänyt runkosarjassa tämän paketin aukaisuun keinot, mikä luokin alkavaan sarjaan sopivan jännitteen. Wildin hyökkäyspeli on tullut kuorestaan upean kauden pelanneen venäläistulokkaan Kiril Kaprizovin ansiosta. Joukkue on edelleen myös erittäin hyvä puolustussuuntaan ja sen puolustuskalusto on laadukas.

Jos Vegas tulee hyvässä iskussa pudotuspeleihin, samaa voi sanoa Minnesotasta. Se oli huhtikuun alun jälkeen koko sarjan neljänneksi paras joukkue: 22 ottelusta 14 päättyi sen voittoon.

Toisaalta myös pieniä varoitusvaloja jäi vilkkumaan puolustus- ja etenkin alivoimapelin vuoksi. Nämä osa-alueet on saatava kuntoon, mikäli ryhmä meinaa yllättää Vegasin.

Minnesotan hyökkäyspelin kirkkaimpana tähtenä orkestroi Kaprizov, mutta Wildin vahvuus on kokoonpanon leveys. Viimeisimpien viikkojenkin aikana onnistujia on löytynyt lähes kaikista ketjuista nelosketjua myöten, eivätkä puolustajatkaan ole tehneet tähän poikkeusta.

Vegas Golden Knightsin ja Minnesota Wildin kohtaamisessa Cam Talbotilla on kova työ päihittää vastustajan veräjänvartija Marc-Andre Fleury. Kuva: Getty Images / Bruce Kluckhohn

Kaprizovin lisäksi Kevin Fiala teki huhtikuun alun jälkeen kymmenen, Joel Eriksson Ek kahdeksan ja Nico Sturm’kin seitsemän maalia. Yhteensä kymmenen pelaajaa teki vähintään neljä osumaa, puolustajista tähän ryhmään ylsivät Jared Spurgeon ja Jonas Brodin.

Tämä on tärkeä huomio sarjan kannalta, koska näin toimii myös Vegas. Peluutuksen kannalta materiaalin syvyydellä on suuri merkitys.

Erikoistilanne- ja maalivahtipelin osalta Vegas on lähtökohtaisesti askeleen Minnesotaa edellä. Wild lähtee sarjaan ykkösvahtinaan Cam Talbot, jonka pitäisi voittaa veskarien taistossa Fleury. Se on helpommin sanottu kuin tehty.

Vegasia on pidettävä sarjassa suosikkina, mutta Minnesotan yllätysvalmiutta ei sovi unohtaa. Vegas jatkoon.

Toronto Maple Leafs – Montreal Canadiens

Ottelupari on ensimmäisen kierroksen yksi maukkaimmista herkkupaloista. Tämän sarjan kohdalla on äärimmäisen surullista, etteivät intohimoiset kanadalaiset pääse katsomoihin todistamaan rakkaiden kilpakumppanien tulikuumaa taistoa.

Mestaruutta 54 vuoden ajan jahdanneille Leafs-faneille kevät on katkeransuloista aikaa: käsillä on kaikkien aikojen mahdollisuus, mutta sitä ei pääse lehteriltä seuraamaan.

Kaukalossa Toronto on lähtökohtaisesti selkeä suosikki. Läpi talven Kanadan divisioonan kärjessä viilettäneellä Leafsilla on valtava materiaalietu suhteessa Montrealiin.

Torontolla on riveissään Auston Matthews ja Mitch Marner eli äärimmäisen kovaa yksilötaitoa. Samaan aikaan joukkueessa on valtava syvyys ja hyvät roolitukset.

Toronto on tehnyt joukkueeseensa loistavia lisäyksiä viime kauden jälkeen. Joe Thornton, Wayne Simmonds ja Nick Foligno tuovat joukkueeseen johtajuutta, kokemusta ja karheutta, mitä pudotusepeleissä tarvitaan.

Kun vielä ykkösmaalivahti Frederik Andersenkin tervehtyi pudotuspeleihin, Leafsilla on kaikki eväät rynniä Kanadan divisioonasta konferenssifinaaleihin. Mikä tahansa muu olisi valtava epäonnistuminen.

Montreal lähtee sarjaan haastajana. Joukkue selvisi pudotuspeleihin rimaa hipoen ja osin siksi, ettei Calgarysta ollut poimimaan kypsää hedelmää.

Tyler Toffoli on maalinteossa Montrealin tukipilareita, pudotuspeleissa hän kaipaa tukea suomalasikaksikko Jesperi Kotkaniemeltä ja Joel Armialta. Kuva: Getty Images / Jeff Vinnick

Montreal voitti huhtikuun alun jälkeen 24 ottelustaan ainoastaan yhdeksän, eikä peli näyttänyt kovin hyvältä viimeisimpien viikkojen aikana. Ongelmia on riittänyt monilla tasoilla.

Hyökkäyspelissä kärki on kapea ja oma pää vuotaa. Tilannetta ole ainakaan helpottanut ykkösveskari Carey Pricen sekä joukkueen sielupelaaja Brendan Gallagherin loukkaantumiset.

Jos puhutaan puhtaasti tuloksista, viime viikkoina ainoastaan Nick Suzuki, Tyler Toffoli, Josh Anderson sekä puolustaja Jeff Petry saavat puhtaat paperit – ja heidänkin tehotilastonsa ovat poikkeuksetta noin kymmenen merkintää miinuksella.

Tällaisella pelillä ei Torontoa vastaan ole minkäänlaisia mahdollisuuksia kamppailla ottelusarjan voitosta. Tomas Tatar, Eric Staal, Jesperi Kotkaniemi ja Joel Armia etunenässä ovat pelaajia, joiden on annettava tulitukea maalintekoon, mikäli Habs haluaa edes teoriassa haaveilla jättipaukusta.

Vaikka tällaisissa paikallistaistoissa on aina tarjolla myös arvaamattomia käänteitä, vaikuttaa sarja ennakkoon Toronton selkeältä ylikävelyltä. Leafsilla on merkittävästi tasokkaammat pelaajat, laajempi materiaali, parempi päivän kunto sekä taitavampi maalivahti. Toronto jatkoon.

Edmonton Oilers – Winnipeg Jets

Toinen Kanadan herkkupala on lähtökohtaisesti erittäin mielenkiintoinen ottelusarja, jossa kohtaa kaksi hyvin erilaista ja eri tilanteissa olevaa joukkuetta. Winnipeg on tulossa pudotuspeleihin kontaten, kun taas Edmonton on ollut viiden viimeisimmän viikon aikana koko NHL:n toiseksi paras joukkue. Winnipegin sijoitus samalta ajalta on 21.

Päivän kunnon pohjalta Edmonton on suosikki sarjaan, mutta niin yksinkertaista ennakointi ei kuitenkaan ole. Vaikka Oilers onkin pelannut hyvän kauden, joukkue profiloituu edelleen paljon kahteen supertähteensä, Connor McDavidiin ja Leon Draisaitliin.

Pudotuspelimenestyksen suhteen kysymys kuuluu: mitä löytyy kaksikon takaa? Jos tarkastellaan viime viikkoja, kaksikon takana kolmen tehokkaimman pelaajan joukossa on ainoastaan yksi hyökkääjä – Jesse Puljujärvi.

Huhtikuun alun jälkeen joukkueen neljänneksi paras maalintekijä on Ryan Nugent-Hopkins viidellä osumallaan. Näistä osumista hän teki neljä ylivoimalla. McDavid ja Draisaitl pystyvät voittamaan joitakin pelejä kahdestaankin, mutta pidemmässä juoksussa takaa on löydyttävä tukea.

Pelaajamateriaalin syvyydessä Winnipeg jyrää Edmontoniin nähden etenkin hyökkäyskalustollaan täysin eri ulottuvuudessa. Sillä on riveissään valtava määrä hyökkäyspään huippuosaamista ja toisaalta pudotuspeleissä arvokasta hiekkapaperiosastoa. Tämä on Jetsille valtava etu – eri asia on, missä kunnossa Winnipegin peli on pudotuspelien käynnistyessä.

Winnipegin heikkoudet löytyvät puolustuksesta, josta puuttuu paitsi huippuluokan kiekollista osaamista myös syvyyttä. Toisaalta huippumaalivahti Connor Hellebuyck antaa paljon anteeksi puolustuspelin puutteita. Veskaripelin osalta Winnipeg vetää lähtökohtaisesti pidemmän korren, vaikka Mike Smith onkin pelannut hyvää kevättä.

Jesse Puljujärvi on viime viikkoina ollut joukkueensa kolmanneksi tehokkain hyökkääjä. Tehoja on nostettava, jotta maalinteko ei lepäisi liikaa Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin harteilla. Kuva: Getty Images / Andy Devlin

Etenkin tässä sarjassa päivän kunto näyttelee valtavaa roolia. Winnipegin näkökulmasta kaiken ytimessä on McDavidin ja Draisatiltin jarruttaminen, sillä heitä tuskin voi pysäyttää. Jos kaksikon tietä saadaan hiekoitettua, on Jets vahvoilla. Takaa kun ei todennäköisesti ole tukea juurikaan luvassa.

Winnipegillä on myös peluutuksen suhteen etulyöntiasema, sillä joukkueesta löytyy laatua lähes jokaisesta hyökkäysvitjasta. Ainakin kolmesta ensimmäisestä ketjusta löytyy pelaajia, joiden pitäisi pystyä uskottavasti kamppailemaan Oilersin tähtiä vastaan.

Summa summarum: Winnipegillä on laajempi materiaali, mutta Edmontonilla parempi päivän kunto ja riveissään maailman todennäköisesti vaarallisin kaksikko. Mikäli Winnipeg saa pelinsä kuosiin, sillä pitäisi olla eväät rullata peliään useammilla sylintereillä kuin vastustajalla. Sen voisi kuvitella kantavan pitkässä ottelusarjassa pidemmälle. Viime aikojen otteet eivät kuitenkaan ole antaneet lupausta tällaisesta.

Ennakkoon ehkä arvaamattomin ja ympäripyörein sarja. Edmonton jatkoon.

Lue myös:

Sebastian Aholta kovaa puhetta mestaruuden voittamisesta – tällainen on projekti, joka nosti Carolinan NHL:n eliittiin: "Oli heti selvää"

Aleksander Barkovin tekemiset saavat suomalaisen joukkuekaverin leuan loksahtamaan – Markus Nutivaara nousi uuteen kukoistukseen Floridassa

NHL:n pudotuspelit alkavat! Aleksander Barkov pääosassa idän herkkupalassa, Carolina suosikkina kahdeksan suomalaispelaajan ottelusarjaan

Washington avasi NHL:n pudotuspelit voitolla, Tuukka Rask harmitteli epäonnea jatkoeräosumassa: "Se päätyi jotenkin maaliin"

Toronton Matthews päätti runkosarjan maalitilaston kärjessä, vaikka jäikin viimeisessä ottelussa maaleitta

Suosittelemme sinulle