Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lue tästä koronapäivitykset 14.5.–18.5.2021

Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

18.5. klo 21.35 Koronarajoituksia kierretään monin tavoin – rajalla tekeydytään kriittisten alojen työntekijöiksi

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikössä on tutkittu maaliskuusta lähtien noin 40:tä epäiltyä asiakirjaväärennystapausta, joissa on pyritty kiertämään.

Havaitut väärennökset ovat olleet muun muassa väärennettyjä koronatestitodistuksia ja todistuksia, joilla on pyritty osoittamaan työskentely yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta kriittisillä aloilla.

Käräjäoikeuksien mielestä väärennökset täyttävät rikosten tunnusmerkistön.

18.5. klo 20.40 Matkustajien ennakkotestausmalli yhä pahasti levällään ministeriössä

Rajaliikenteen ennakkotestimallin valmistelu on sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) vielä pahasti kesken.

Perhe- ja peruspalveluministeri (sd.) lupaili viikko sitten rajavalvontaan uutta mallia jo aivan lähiviikkoina. Sisäministeri (vihr.) vaati rajoille ennakkotestimallia jo kuukausi sitten.

STM:n turvallisuus- ja terveysosaston johtaja kertoo Ylelle, että valmistelun pohjana on kahden testin malli.

Suomen kansalaisilta ja pysyvän oleskeluluvan haltijoilta ei vaadittaisi ennakkotestiä ennen maahantuloa, mutta heidät voidaan velvoittaa rajalla testiin, jos negatiivinen testitulos ei ole mukana.

18.5. klo 19.35 Virusten sekvensoinnin mullistanut teknologia auttoi koronataistelussa nopeaan alkuun

Geenien sekvensointivauhdin mullistanut Next Generation Sequencing -teknologia ansaitsee Millennium-palkintonsa, sanoo Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMMin tutkimusjohtaja professori .

Koronapandemian vastaisessa taistelussa NGS on ollut äärimmäisen tärkeä ase. Ilman sitä rokotukset tuskin olisivat vielä edes alkaneet emmekä ehkä olisi lainkaan perillä virusmuunnosten reiteistä.

– Kun virusta alkoi Kiinassa esiintyä, perimä pystyttiin sekvensoimaan todellakin vain muutamassa tunnissa. Ilman nykytekniikkaa se olisi kestänyt kuukausia, ehkä jopa vuosia, Palotie arvioi.

18.5. klo 18.47 Espoon sairaalassa koronavirustartuntoja

Neljällä Espoon sairaalassa hoidettavana olevalla potilaalla ja yhdellä henkilökunnan jäsenellä on todettu koronavirustartunta, kertoo Espoon kaupunki tiedotteessaan. Tartunnat on todettu yhdessä pienryhmässä osastolla 1. Pienryhmän muut potilaat on testattu koronavirustartunnan varalta.

Tartunnan saaneet potilaat hoidetaan eristyksessä muista potilaista. Koronavirukselle altistuneet potilaat ja henkilökunnan jäsenet on kartoitettu ja asetettu karanteenin. Potilaiden läheisiin on oltu yhteydessä ja kerrottu tilanteesta. Vierailuja karanteenissa olevien potilaiden luona ei suositella.

Espoon sairaalassa hoidetaan ja kuntoutetaan Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten potilaita.

18.5. klo 18.25 Johnson & Johnsonin koronarokotetta ei toistaiseksi oteta Suomen rokotusohjelmaan

EU:ssa myyntiluvan saanutta Johnson & Johnsonin koronarokotetta ei toistaiseksi oteta Suomen rokotusohjelmaan. AstraZenecan rokotteen tapaan se adenovirusvektorirokote.

– Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa Johnson & Johnsonin rokotteelle ei ole meillä tarvetta, sillä sitä annettaisiin AstraZenecan rokotteen tapaan vain 65 vuotta täyttäneille. Valtaosa tähän ikäryhmään kuuluvista on jo saanut rokotuksen. Rokotevalikoimaa katsotaan kuitenkin uudelleen, jos epidemiatilanne alkaa Suomessa vaikeutua, THL:n ylilääkäri toteaa.

Johnson & Johnsonin koronarokotteella on havaittu Aztra Zenecan tapaan mahdollinen harvinainen

18.5. klo 18.00 Astra Zenecan rokotetta yhden annoksen saaneet voivat halutessaan ottaa kakkosannoksen mRNA-rokotetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo, että mikäli Astra Zenecan rokotetta saanut henkilö ei halua ottaa toista Astra Zenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada nyt mRNA-rokotteen.

Tämä on THL:n asiantuntijalääkäri mukaan mahdollista nyt kun riskiryhmiin kuuluvat on pääosin rokotettu ja mRNA-rokotteita on paremmin saatavilla. Jo nyt kaikilla on mahdollisuus aloittaa rokotussarjansa mRNA-rokotteella eli Modernan tai Biontech-Pfizerin rokotteella.

Astra Zenecan rokotteen on saanut Suomessa tähän mennessä lähes 356 000 ihmistä. Adenovirusvektorirokotteisiin on liitetty mahdollinen hyvin harvinainen veren hyytymishäiriö, jota on havaittu eniten alle 65-vuotiailla.

Mikäli ottaa molemmat rokotteet Astra Zenecan rokotetta annosväli on vastedes 8–12 viikkoa. Annosväli pysyy mRNA-rokotteilla annosväli edelleen 12 viikossa. Annosväliä voidaan lyhentää ainoastaan lääketieteellisistä syistä esimerkiksi ennen syöpähoidon aloittamista tai yksilöllisistä, hyvin perustelluista syistä.

18.5. klo 16.40 Lakiluonnos lausunnolle yritysten kustannustuen neljännestä hakukierroksesta

Kustannustuesta järjestetään neljäs hakukierros, jossa yritykset voisivat hakea tukea maalis-toukokuulta, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö.

Tuen ehdot säilyisivät ennallaan. Lisäksi suurille yrityksille maksettaisiin erillistä korvausta, jos niiden toimitilat on suljettu lain tai viranomaisen määräyksestä koronaepidemian vuoksi. Sulkemiskorvauksen ehdoista ja määrästä neuvotellaan parhaillaan Euroopan komission kanssa.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää kustannustukilakiin ehdotetuista muutoksista lausuntoja 21. toukokuuta mennessä. Tavoitteena on antaa lakiesitys eduskunnan käsittelyyn toukokuussa. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. heinäkuuta.

18.5. klo 16.25 Koronavuonna pelastuspalveluissa tehtiin vapaaehtoistyötä selvästi aiempaa enemmän

Vapaaehtoistyötä tehtiin kuluneen vuoden aikana eniten liikunnan, lasten ja nuorten, asuinalueiden toiminnan sekä senioreiden parissa. Koronavuonna myös esimerkiksi pelastuspalveluissa tehtiin vapaaehtoistyön tunteja

Ne, jotka toimivat vapaaehtoisina, käyttivät siihen kyselyn mukaan keskimäärin 13 tuntia edeltävän kuukauden aikana.

Miehet tekivät koronavuonna vapaaehtoistyötä enemmän kuin muutama vuosi sitten, naiset puolestaan hieman aiempaa vähemmän.

18.5. klo 15.32 Kokoontumisrajoitukset lievenevät Etelä-Karjalassa ja Länsi-Pohjassa

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella kokoontumisrajoitukset lievenevät vaiheittain Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä.

Huomisesta alkaen sisätiloissa voi järjestää enintään 20 hengen ja ulkotiloissa enintään 50 hengen kokoontumisia. Kesäkuun alusta alkaen myös sisätiloissa voi järjestää 50 hengen tilaisuuksia.

Alueellinen tilannekuvaryhmä totesi tänään, että Etelä-Karjala on siirtynyt epidemian leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä puolestaan kokoontumisrajoitukset lievenevät ensi maanantaista alkaen kuudesta kymmeneen henkeen Lapin aluehallintoviraston päätöksellä.

Lähde: STT

18.5. klo 14.40 Miten käy mielenterveyden ongelmille epidemian jälkeen?

Jaksamisesta on puhuttu nyt vuosi, ja kansan mielenterveydestä ollaan huolissaan. On puhuttu jopa keväällä räjähtävästä mielenterveyspommista.

Nyt Mieli ry:n asiantuntijalääkäri Meri Larivaara kuvailee, että pinnan alla muhii.

Suurin osa mielenterveydeltään lievästi oireilevista ryhtyy toipumaan nopeasti, kun koronaepidemia hellittää ja rajoituksia päästään avaamaan, Larivaara uskoo.

Osalla taas on riski sairastua mielenterveyden häiriöihin, sanoo traumapsykoterapeutti, psykologi Soili Poijula. Vaarassa ovat esimerkiksi nuoret, työnsä menettäneet ja jo syrjäytymisvaarassa olevat.

18.5. klo 14.20 Kuolemantapausten laskentatapaa tarkennettiin: kuolleita nyt neljä vähemmän

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että yhden sairaanhoitopiirin alueella on tarkennettu koronavirukseen liittyvien kuolintapausten tilastointia. Siksi tämän päivän luvuissa kuolleiden määrä on vähentynyt eilisestä maanantaista neljällä.

Suomessa on nyt ilmoitettu tautiin liittyviä kuolemia yhteensä 929.

Sairaalassa on yhteensä 137 ihmistä, joista 25 on tehohoidossa.

18.5. klo 13.07 Rokotettuja 38,3 prosenttia väestöstä

Ainakin yhden koronarokotusannoksen on Suomessa saanut nyt 38,3 prosenttia väestöstä eli 2 133 397 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Kummatkin rokoteannokset on saanut nyt 290 001 ihmistä, eli noin 5,2 prosenttia väestöstä.

18.5. klo 12.43 EU-maissa on annettu 200 miljoonaa koronarokotusta

EU-maissa on annettu tiistaihin mennessä ainakin 200 miljoonaa koronarokotusta, uutistoimisto AFP:n laskelma osoittaa.

Malta on rokottanut eniten kansalaisiaan: 32, 5 prosenttia on saanut täyden rokotesuojan. Bulgariassa rokotukset ovat edenneet hitaasti: vain 6,1 prosenttia kansalaisista on rokotettu.

AFP:n mukaan lähes 53 miljoonaa EU-kansalaista on saanut täyden rokotesuojan. Heille on pistetty joko kaksi rokoteannosta BioNTechin ja Pfizerin, Astra Zenecan tai Modernan rokotetta tai yksi annos Johnson & Johnsonin rokotetta.

EU:n tavoite on, että 70 prosenttia aikuisväestöstä olisi rokotettu kokonaan heinäkuun loppuun mennessä. Se vastaa 255 miljoonaa ihmistä.

Korjaus 18. toukokuuta kello 12.47 Maltan ja Bulgarian luvut osoittavat täyttä rokotesuojaa.

Lähde: AFP

18.5. klo 11.48 Tokiolaislääkäreiden järjestö vaatii olympialaisten perumista

Noin kuuttatuhatta tokiolaislääkäriä edustava järjestö vaatii Tokion olympiakisojen perumista, koska kaupungin sairaalapaikat ovat jo tupaten täynnä Japanin kärvistellessä koronaviruspandemian kourissa. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters tiistaina.

– Meillä on kädet täynnä töitä eikä vapaata tilaa ole juuri lainkaan. Kehotamme viranomaisia vakuuttamaan Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) siitä, että kisojen järjestäminen on vaikeaa ja pyytämään KOK:lta päätöstä kisojen perumisesta, järjestö ilmoitti kirjeessään Japanin pääministeri .

Lääkärit muistuttavat lisäksi, että vaikeuksia lisäävät pian koittavat hellejaksot, jotka tuovat sairaaloihin potilaita.

Kisojen avajaiset on tarkoitus pitää 23. heinäkuuta. Pääministeri Suga on vakuuttanut, että Japani kykenee järjestämään "turvalliset olympialaiset".

Lähde: STT-Reuters

18.5 klo 11.41 Suomessa todettu 149 uutta koronatartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusien tietojen mukaan Suomessa on todettu 149 koronaan liittyvää uutta tartuntaa viimeisen vuorokauden aikana. Tartuntoja on todettu nyt yhteensä 90 398.

Eniten tartuntoja on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa tartuntoja on ollut 56. Seuraavaksi eniten tartuntoja on todettu Pirkanmaalla, 17 tartuntaa, ja Turun alueella 15 tartuntaa.

Kaupungeista eniten uusia tartuntoja on todettu Vantaalla, jossa on ollut 36 tartuntaa. Lahdessa on ollut 12 tartuntaa, Tampereella 11 tartuntaa ja Helsingissä 8 tartuntaa.

18.5. klo 10.33 Karanteenikäytännöt muuttuvat rokotuksen saaneilla ja koronan sairastaneilla

Koronan karanteenikäytännöt muuttuvat niillä, jotka ovat saaneet koronarokotuksen tai sairastaneet taudin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Koronalle altistunut ei jatkossa joudu enää karanteeniin, jos hän on saanut kaksi rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut viikko, tai jos hän on saanut yhden rokoteannoksen 6 kuukauden sisällä siitä, kun hänellä on todettu koronatartunta, ja rokotuksesta on kulunut viikko, tai jos hänellä on lääkärintodistus siitä, että hänellä on kuusi kuukautta aiemmin todettu koronatartunta.

Rokotteen tehoon voivat kuitenkin vaikutta vaikuttaa muun muassa paikallinen virusmuunnostilanne sekä ikä ja mahdollinen perustauti. Tartuntatautilääkäri tekee päätökset ja , THL muistuttaa.

Muuttuneet karanteenikäytännön ohjeet koskevat myös sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia.

Kela maksaa karanteenissa oloajalta ansionmenetystä korvaavaa

18.5. klo 7.55 Suomi päättää tänään koronakriisin hoitoon suunnatun EU-elvytyspaketin kohtalosta

Eduskunta äänestää tänään EU:n elvytyspaketista, jonka tarkoitus on nostaa EU-alue jaloilleen koronakriisin jälkeen. Rahaa on jaossa 750 miljardia euroa avustuksina sekä lainoina jäsenmaille.

Elvytyspaketti vaatii jokaisen EU-jäsenmaan hyväksynnän. Näin ollen Suomi saattaa kaataa koko paketin, jos se ei hyväksy sitä.

Elvytyspakettia kannattavan talousasiantuntijan mukaan olisi "järkyttävää", jos elvytyspaketti tehtäisiin ilman Suomea. Hän kertoo, kuinka Suomea hyödyttää se, että heikommille maille annetaan rahaa koronakriisistä selviämiseen.

Lue jutustamme yksinkertaiset vastaukset siihen, mitä miljardien rahapotti tarkoittaa Suomelle.

18.5. klo 7.09 Intiassa todettu nyt yli 25 miljoonaa tartuntaa

Intian rekisteröityjen koronatartuntojen määrä on ylittänyt 25 miljoonan rajan. Se on Yhdysvaltain jälkeen toinen maa maailmassa, joka ylittää synkän rajapyykin.

Viime vuorokauden aikana Intiassa todettiin uusia tartuntoja noin 263 500, ja koronaan liittyviä kuolemia ennätysmäiset 4 329. Uusien tartuntojen määrä jäi alle 300 000:n toisena päivänä peräkkäin.

Tartuntoja on rekisteröity kaikkiaan 25,23 miljonaa ja koronakuolemia lähes 279 000, maan terveysministeriö kertoo.

Lähde: Reuters

18.5. klo 6.51 Tanskaan lisää koronahelpotuksia perjantaina

Tanskalaiset saavat perjantaina palata lähitöihin, opiskelijat luentosaleihin ja harrastajat harrastuspaikoille. Lähes kaikki avautuu, paitsi yöelämä, kiteyttää .

Urheilu-, vapaa-ajan- ja yhdistystoiminta sallitaan perjantaista lähtien. Harrastaminen vaatii koronapassin eli käytännössä rokotustodistuksen näyttämistä. Se kelpaa passina 14 päivän kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta.

Huvipuistojen, eläinpuistojen, iltakoulujen, leikkipaikkojen ja uimapaikkojen sisätilat avataan. Opiskelijat saavat palata nuoriso- ja aikuiskoulutukseen sekä korkeakouluihin.

Tanskan puolueet sopivat koronahöllennyksistä myöhään maanantai-iltana. Sopimuksen mukaan 20 prosenttia tanskalaisista voisi palata työpaikoilleen perjantaina. Puolet voisi palata töihin kesäkuun puoliväliiin mennessä ja loputkin elokuun alussa, kertoo . Töihin paluu noudattaa rokotusten etenemistä.

Tanska arvioi saavansa kaikki yli 16-vuotiaat rokotettua elokuun loppuun mennessä. Silloin maassa voidaan luopua maskin käytöstä.

18.5. klo 6.35 Tutkimus: Valtaosa suomalaisista aikoo ottaa koronarokotteen

Suomalaista koronavirusrokotteen aikoo ottaa varmuudella 55 prosenttia ja todennäköisesti 23 prosenttia, selviää Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (EVA) teettämästä tutkimuksesta.

Vain kolme prosenttia vastaajista kertoi, ettei varmasti aio ottaa rokotetta. Todennäköisesti rokotteesta aikoo kieltäytyä kahdeksan prosenttia vastaajista.

Ikäryhmistä myönteisimmin rokotteeseen suhtautuvat yli 65-vuotiaat. Heistä 98 prosenttia on joko saanut rokotteen tai vähintään todennäköisesti aikoo ottaa sen. Puolueiden äänestäjäryhmistä erottuvat eniten perussuomalaisten kannattajat, joista vain 67 prosenttia on ottanut tai aikoo ottaa koronarokotteen varmasti tai todennäköisesti.

Tulokset perustuvat 2 059 henkilön internetpaneelissa antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Lähde: STT

18.5. klo 3.12 Kaliforniassa maskit pysyvät kasvoilla

Yhdysvaltain väkirikkain osavaltio Kalifornia pitää edelleen maskipakon osavaltiossa aina 15. kesäkuuta saakka.

Osavaltion terveysjohtajat perustelivat maanantaista päätöstä sillä, että näin suuri yleisö ja yritykset saisivat rauhassa valmistautua kesää varten ja samalla tartunnat pidettäisiin mahdollimmin alhaisina.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC linjasi viime viikon torstaina, että koronarokotuksen saaneiden ei tarvitse jatkossa enää käyttää kasvomaskia edes sisätiloissa.

Lisäksi täysin rokotetut voivat nyt osallistua kaikkiin tilaisuuksiin sisä- ja ulkotiloissa ilman maskia ja turvavälejä. CDC:n linjaukset ovat kuitenkin vain suosituksia ja lopullinen päätäntävalta asioissa on osavaltioilla.

Esimerkiksi Kalifornian naapuriosavaltiot Washington sekä Oregon päättivät noudattaa CDC:n linjauksia.

Lähde: AP

17.5. klo 22.25 Rajojen avautuminen siirtynee pidemmälle kesään – pelko koronan leviämisestä on vesittämässä hallituksen tavoitteen

Hallitus esitteli huhtikuussa Suomen avautumissuunnitelman, jonka mukaan rajavalvonnan pitäisi loppua sisärajoilla kesäkuussa.

Ylen saamien tietojen mukaan rajojen avautuminen tulee kuitenkin siirtymään pidemmälle kesään, koska Euroopan tautitilanne ei ole parantunut riittävästi.

Euroopassa koronatilanne ei ole parantunut niin merkittävästi kuin exit-suunnitelmaa laadittaessa toivottiin. Vain harvassa Schengen-valtiossa koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä alle 200.

Hallitus ei näin ollen halua ottaa riskiä, että toisi mukanaan uusia koronatapauksia ulkomailta.

17.5. klo 19.16 Norja muutti rokotejärjestystä – vauhdittaa nuorten rokottamista

Norja on päättänyt muuttaa rokotejärjestystä. Koronarokote annetaan nuorille 18–24-vuotiaille ennen vanhempaa ikäluokkaa 25–39-vuotiaita.

Syynä on se, että nuorilla on esiintynyt koronatartuntoja eniten.

– Tämä on herättänyt aika paljon keskustelua. Nyt sitten vuoroaan joutuu odottamaan iso ryhmä, jossa on monia ammatteja. Täällä Oslossa tykättiin kovasti tästä viimeviikkoisesta päätöksestä, joka perustui asiantuntijalausuntoihin, mutta pienemmissä kunnissa ei, Ylen Pohjoismaiden-kirjeenvaihtaja kertoi tv-uutisten kello 18:n uutislähetyksessä.

Tartuntoja on Norjassa ollut viime aikoina enemmän kuin Suomessa, viime viikolla keskimäärin yli 400 uutta tartuntaa päivässä, ja tartuntojen lasku on pysähtynyt. Koronavirustartunnat vaihtelevat paljon alueellisesti. Pahin koronatilanne Norjassa on ollut pääkaupungissa Oslossa.

17.5. klo 16.55 Kymenlaakson koronaluvut kasvussa – vapun juhlinta näkyy luvuissa

Kymenlaakson koronaluvut ovat taas lähteneet nousuun. Pääosin leviää viruksen brittivariantti, mutta myös muutama eteläafrikkalainen on löytynyt.

Kymenlaaksossa on todettu tartuntoja myös muutamalla rokotteen saaneella. Kymsoten infektioylilääkäri kertoo jopa tapauksesta, jossa kaksi rokoteannosta on saanut tartunnan.

Vaikka rokotettuja onkin sairastunut, Pietikäinen kertoo, että rokotetun riski tartuntaan on hyvin pieni ja sairaus lievempi.

Pietikäisen mukaannyt sekä kotoa että kodin ulkopuolelta. Tartunta tulee ulkoa perheeseen, ja näin altistumisia tulee myös kouluihin ja päiväkoteihin. Uusista tartunnoista suuri osa on Kymsoten mukaan nyt 40–60-vuotiaiden ikäryhmässä. Vapun juhlinta näkyy tartuntojen kasvussa.

17.5. klo 15.10 Koronarokotukset etenevät Helsingissä 40-44–vuotiaisiin

Koronarokotuksen saavat seuraavaksi tänä vuonna 40–44 vuotta täyttävät helsinkiläiset eli vuosina 1977–1981 syntyneet. Rokotusajanvaraus aukeaa tiistaina 18. toukokuuta. Rokotusajan voi varata verkossa osoitteessa tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300.

Helsingin sairaalan johtajalääkärin mukaan rokotusten hyötyjä on jo nähtävissä.

– Esimerkiksi hoivakodeissa, joissa asukkaat ovat saaneet tammi-maaliskuussa molemmat rokotukset, asukkailla ei ole ollut yhtään koronatartuntaa huhtikuun alun jälkeen. Hoivakotien vierailurajoituksiakin on lievennetty.

– Vaikka ikääntyneiden rokotuskattavuus on erinomainen, nuoremmat ikäluokat ratkaisevat sen, miten kattavaksi rokotuskattavuus nousee ja sitä myöten sen, miten epidemia jatkuu, Pikkarainen sanoo Helsingin kaupungin tiedotteesssa.

17.5. klo 14.50 Kanta-Hämeen koronatilanne heikkeni – keskussairaala ennätystäynnä

Kanta-Hämeessä sairaaloiden osastoihin liittyvä koronaepidemia on laajentunut viikonlopun aikana, kertoo Kanta-Hämeen keskussairaala.

Hämeenlinnassa sijaitsevan Kanta-Hämeen keskussairaalan osastoepidemiaan liittyviä uusia tartuntoja on todettu kuusi. Myös Riihimäen sairaalan terveyskeskusvuodeosaston epidemiaan liittyen on todettu kuusi tartuntaa lisää.

17.5. klo 13.40 Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita reilut 2,1 miljoonaa suomalaista

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut reilut 2,1 miljoonaa ihmistä Suomessa. Ensimmäisen annoksen saaneiden opsuus on näin ollen 37,9 prosenttia väestöstä.

Molemmat rokoteannokset saaneita on lähemmäs 281 000, mikä tarkoittaa 5,1 prosenttia rokotettavista.

Rokotettuja on tällä hetkellä THL:n tilaston perusteella kaikissa ikäryhmissä lukuun ottamatta alle 15-vuotiaita.

17.5. klo 12.59 Suomessa kaksi uutta kuolemantapausta, koronapotilaiden määrässä nousua

Suomessa on todettu kaksi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut kymmenellä THL:n viimeksi perjantaina ilmoittamasta luvusta.

Sairaalahoidossa on THL:n mukaan tällä hetkellä 132 koronapotilasta. Heistä 27 saa tehohoitoa. Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on pienentynyt yhdellä sitten perjantain.

17.5. klo 11.57 VR palauttaa raitelle kaukojunavuoroja, matkustajamäärissä piristymistä

Vilkastuvaa matkustajien määrää kesälle odottava VR kertoo palauttavansa liikeneteeseen 24 kaukojunavuoroa tästä viikosta alkaen.

Junayhtiö , että hiljaisen kysynnän jakso näyttäisi nyt taittuneen ja matkustajamäärissä on alkanut näkyä piristymisen merkkejä.

VR vähensi vuoroja talvella koronatilanteen ja sen heikentämän kysynnän vuoksi.

Kaukojunavuoroja palautetaan lähiviikkoina muun muassa Helsingistä Vaasaan, Turkuun, Ouluun, Tampereelle ja Jyväskylään kulkevia vuoroja.

17.5. klo 11.35 Suomessa 144 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 144 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Uusista tartunnoista 55 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä. Toiseksi eniten tartuntoja on todettu Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä, jossa uusia tapauksia oli 21.

17.5. klo 10.49 Sanofin ja GSK:n koronarokote saavutti lupaavia tuloksia kakkosvaiheen kokeissa

Ranskalaisen Sanofin ja brittiläisen GlaxoSmithKlinen (GSK) koronavirusrokotteesta on saatu lupaavia tuloksia toisen vaiheen kokeissa, yhtiöt kertovat.

Rokote sai aikaan vahvan immuunivasteen kaikissa aikuisikäluokissa. Toisen vaiheen kokeisiin osallistui 722 vapaaehtoista. Hyvien tulosten ansiosta yhtiöt voivat aloittaa laajat kolmannen vaiheen kokeet lähiviikkoina.

Sanofin ja GSK:n rokote kohtasi vastoinkäymisiä viime vuoden lopulla, kun sen aikaansaama immuunivaste osoittautui kokeissa heikoksi vanhemmissa ikäluokissa. Rokotteen kehitystyötä jouduttiin jatkamaan, ja se saadaan käyttöön aikaisintaan vuoden lopussa.

Lähde: STT-AFP

17.5. klo 10.44 Kiina kannattaa koronarokotepatenteista luopumista

Kiina kannattaa koronarokotepatenteista luopumista, kertoo ulkoministeriön tiedottaja . Aloitteen patenteista luopumiseen tekivät alun perin kehittyvät maat.

Yhdysvallat kertoi toissaviikolla kannattavansa patenteista luopumista, jotta rokotteet saadaan laajempaan käyttöön. Myös Euroopan unioni on sanonut olevansa valmis keskustelemaan koronarokotusten patenteista.

Lähde: Reuters

17.5. klo 9.55 Saudit saavat matkustaa vuoden tauon jälkeen

Saudi-Arabia on perunut kansalaistensa kiellon matkustaa ulkomaille. Saudit eivät ole saaneet poistua maasta kuin etukäteen hankitulla luvalla maaliskuusta 2020 lähtien.

Nyt matkustus vapautuu niille, jotka ovat saaneet ainakin yhden koronarokotuksen kaksi viikkoa ennen matkaa ja niille, jotka ovat sairastaneet koronan kuuden viime kuukauden aikana. Myös alle 18-vuotiaiden matkat sallitaan.

Riadin kentällä ei kuitenkaan ollut ruuhkia maanantaiaamuna.

Saudi-Arabiassa rekisteröitiin 825 uutta koronatartuntaa sunnuntaina. Kaikkiaan maassa on todettu yli 430 000 tartuntaa ja lähes 7 200 koronaan liittyvää kuolemaa. Saudi-Arabian asukasluku on noin 30 mijoonaa.

Lähde: Reuters

17.5. klo 9.12 Kööpenhaminan Pride-paraati perutaan

Kööpenhaminan World Pride -paraati perutaan koronarajoitusten vuoksi, kertoo . Paraati oli määrä järjestää 21. elokuuta, ja järjestäjät toivoivat siihen 35 000 osallistujaa.

Paraatin sijaan eri puolilla kaupunkia järjestetään pienempiä tapahtumia ja striimattu konsertti, johon pääsee 5 000 vierasta istumapaikoille.

World Pride järjestetään yhtä aikaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Euro Games urheilutapahtuman kanssa 12.–22. elokuuta. Tapahtumien uskotaan tuovan Kööpenhaminaan miljoona kävijää.

17.5. klo 9.05 Jyväskylä keventää rajoituksia: kirjastossa voi viettää aikaa, yksityistilaisuuksiin saa tulla 50 osallistujaa

Jyväskylä keventää maanantaina jälleen koronarajoituksiaan. Kirjastojen lukusalit, oleskelu- ja opiskelutilat sekä varattavat tilat avautuvat kuukausien tauon jälkeen. Tiloissa pitää kuitenkin säilyttää turvaväli muihin asiakkaisiin.

Omatoimikirjastot pysyvät toistaiseksi kiinni.

Ulkoharrastuksia koskevat osallistujamäärien rajoitukset poistetaan ja kaupungin uinti- ja kuntosalivuorojen asiakasmääriä nostetaan.

Samoin yksityistilaisuuksiin annettu suositus korkeintaan kymmenestä osallistujasta nousee viiteenkymmeneen. Suositusta arvioidaan kesäkuun osalta uudelleen toukokokuun lopussa.

17.5. klo 8.47 Algeria aikoo avata rajansa kesäkuussa

Algeria on avaamassa rajansa yli vuoden tauon jälkeen. Algerian hallitus ilmoitti, että maarajat ja lentoyhteydet maahan avataan osittain 1. kesäkuuta alkaen.

Alkuvaiheessa avautuisivat Algerin, Constantinen ja Oranin lentokentät, joille tulisi päivittäin viisi kansainvälistä lentoa.

Algeria sulki rajansa koronaviruspandemian alkuvaiheessa 17. maaliskuuta 2020, ja sen jälkeen se on vain lennättänyt maahan kansalaisiaan ulkomailta.

Pohjois-Afrikassa sijaitseva 44 miljoonan asukkaan Algeria on selvinnyt pandemiasta suhteellisen vähällä. Maassa on todettu reilut 125 000 tartuntaa ja kirjattu yli 3 300 virukseen liittyvää kuolemaa. Viime kuukausina Algeriassa on raportoitu päivittäin joitakin kuolemantapauksia.

Lähde: STT-AFP

17.5. klo 7.32 Intian tartunnat painuivat alle 300 000:n

Intiassa on raportoitu noin 280 000 uutta koronatartuntaa ja 4 100 koronaan liittyvää kuolemaa viime vuorokauden aikana.

Edellisen kerran maan tartuntaluvut jäivät alle 300 000:n kuukausi sitten, huhtikuun 20. päivä, osoittaa . Korkeimmillaan, toukokuun ensimmäisellä viikolla, uusia tartuntoja raportoitiin yli 400 000 päivittäin.

Intiassa on todettu kaikkiaan lähes 25 miljoonaa koronavirustapausta ja lähes 250 000 koronaan liittyvää kuolemaa pandemian aikana.

Lähde: Reuters

17.5. klo 7.09 Ruotsin ensimmäisen rokotuksen saanut vanhus on kuollut

Gun-Britt Johnssonin kommentit kerrottiin kaikissa isoissa tiedotusvälineissä.

– Ei tuntunut miltään, Johnsson sanoi rokotteen saatuaan .

Pääministeri soitti Johnssonille pian pistoksen jälkeen.

– Nyt te olette historiallinen, hän totesi.

Gun-Britt pyörätuolissa olkapää paljaana, sairaanhoitaja antaa pistoksen.
Gun-Britt Johnsson sai Ruotsin ensimmäisen koronarokotuksen joulukuussa. Kuva: Stefan Jerrevang / EPA

92-vuotias Gun-Britt Johnsson kuoli nukkuessaan sunnuntaiaamuna. Hänen lapsenlapsensa kertoo, että Johnson iloitsi rokotuksesta.

– Hänen mielestään se oli hauskaa. Hän oli todella iloinen huomiosta ja rokotuksesta, lapsenlapsi Viktor Brodd sanoo .

Johnssonin kuolemasta kertovat muun muassa SVT ja Aftonbladet.

17.5. klo 6.50 Kohdunkaulan syövän seulonnoissa käynti laski korona-aikana

Suomalaiset naiset ovat korona-aikana käyneet kohdunkaulan syövän seulonnoissa selvästi tavallista vähemmän, kerrotaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin naistentautien poliklinikalta. Osastonylilääkäri Pekka Niemisen mukaan tämä on erittäin huolestuttavaa.

Perinteinen kohdunkaulan seulontanäyte on Suomessa ollut niin sanottu papatesti. Seulontaikäiset naiset saavat siihen kutsun viiden vuoden välein.

Kohdunkaulan syövät ovat lisääntyneet Suomessa alle 40-vuotiailla naisilla vuosituhannen vaihteen jälkeen. Taustalla on ainakin osittain syöpää aiheuttavien papilloomavirusten eli HPV:n yleistyminen.

Vanhemmilla naisilla syövät ovat edelleen vähentyneet seulonnan ansiosta.

Lähde: STT

17.5. klo 5.27 Unicef: Rikkailla mailla on varaa lahjoittaa yli 150 miljoonaa koronarokotetta

Rikkailla G7-teollisuusmailla sekä Euroopan unionin mailla on varaa lahjoittaa yli 150 miljoonaa koronarokotetta niitä tarvitseville maille, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Unicefin mukaan tästä lahjoitusmäärästä huolimatta rikkaat maat voisivat saavuttaa omat tavoitteensa asettamissaan aikarajoissa. Lahjoittamalla 20 prosenttia kesäkuukausien rokotemääristä Maailman terveysjärjestö WHO:n Covax-ohjelmaan voisi auttaa rokotteiden maailmanlaajuista tasapuolista saatavuutta.

Covax-ohjelman kautta rikkaat maat voivat tukea köyhempiä maita rokotteiden hankkimisessa.

Lähde: STT-AFP

17.5. klo 4.44 Thaimaassa raportoitu lähes 10 000 uutta koronatartuntaa

Thaimaassa raportoitiin maanantaina 9 635 uutta koronavirustapausta. Näistä 6 853 todettiin vankien keskuudessa. Thaimaassa on nyt todettu yhteensä 111 082 koronavirustapausta.

Koronavirukseen liittyviä kuolemia raportoitiin 25 kappaletta. Yhteensä kuolemantapauksia on Thaimaassa todettu 614 pandemian aikana.

Kolmas korona-aalto on iskenyt Thaimaahan pahemmin kuin aiemmat. Tämän vuoden alussa Thaimaassa oli todettu vain noin 7 000 koronavirustartuntaa.

Lähde: Reuters

17.5. klo 0.32 Hyrynsalmella kuusi tartuntaa ja 56 karanteenissa

Kainuun Hyrynsalmella varhaiskasvatuksen yksikössä on todettu kuusi koronavirustartuntaa ja 56 ihmistä on määrätty karanteeniin, kertoo Kainuun sote .

– Va­ro­toi­me­na yk­si yh­te­näis­kou­lun luok­ka siir­tyy etäo­pe­tuk­seen 17 - 18.5, sil­lä usei­ta luo­kan op­pi­lai­ta on ka­ran­tee­nis­sa. Muil­ta osin kou­lu­työ jat­kuu lä­hes nor­maa­lis­ti. Kou­lu­lai­sia on tie­do­tet­tu Vil­man kaut­ta ja myös päi­vä­hoi­dos­sa ole­vien huol­ta­jil­le on myös an­net­tu oh­jeet, kun­nan­joh­ta­ja kertoo tiedotteessa.

Kai­nuun so­ten tar­tun­nan­jäl­ji­tys on ta­voit­ta­nut kaik­ki al­tis­tu­neet ja heil­le on an­net­tu jat­ko-oh­jeet. Kaik­kien al­tis­tu­nei­den tes­ti­tu­lok­set ei­vät vie­lä ole val­mii­na. Hyrynsalmella asuu noin 2 200 ihmistä.

Lisäksi sunnuntaina todettiin koronatartunta yhdellä Kainuuseen saapuneella ulkomaalaisella ihmisellä. Kol­me muu­ta hen­ki­löä on ase­tet­tu ka­ran­tee­niin. Ta­paus ei lii­ty Hy­ryn­sal­men ryp­pää­seen.

16.5. klo 18.25 Brittiministeri: Koronarajoituksia puretaan intialaisesta virusmuunnoksesta huolimatta

Britannian terveysministeri Matt Hancock sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että nykyiset koronarokotteet tarjoavat hyvän suojan myös maassa leviävää intialaista virusvarianttia vastaan.

Hanckokin mukaan maanantaina voimaan tulevat koronarajoituksien lievennykset pannaan toimeen suunnitellusti. Sen sijaan myöhemmäksi suunniteltuja lievennyksiä voidaan vielä joutua siirtämään.

Britanniassa elokuvateatterit, museot ja urheilutilat on määrä avata maanantaina ensimmäistä kertaa kuukausiin. Myös tapaamisrajoituksia lievennetään ja rajoitettu matkustaminen ulkomaille on mahdollista.

Intialaisen koronavirusmuunnoksen määrät ovat kuluvan viikon aikana nousseet runsaasta viidestäsadasta pitkälle toiselle tuhannelle. Eniten virusmuunnosta on löydetty Britannian pohjoisosassa sijaitsevista Boltonista ja Blackburnista.

Lähteet: AFP, STT

16.5. klo 17.42 Ihmiset löysäsivät, kun koronatilanne lähti helpottamaan – HUS: Tartunnat voivat kääntyä uuteen nousuun, sillä nuoret ovat vielä rokottamatta

Rokottamattoman väestön toiminnalla on nyt suuri merkitys siihen, lähteekö koronavirustartuntojen määrä Suomessa laskuun vai nousuun.

Koronatartuntojen lasku Suomessa on jämähtänyt. HUSin infektioylilääkäri Asko Järvinen pitää mahdollisena, että tällaiselle tasolle myös jäädään, tai että tartunnat jopa lisääntyvät, ennen kuin myös nuorempaa väestöä saadaan rokotettua.

Lue lisää tästä artikkelistamme.

16.5. klo 17.11 Hollanti haluaa näyttää, että iso tapahtuma voidaan järjestää turvallisesti – Euroviisuissa lähes kaikki on toisin kuin ennen

Koronapandemian keskellä Rotterdamissa järjestettävät Euroviisut ovat monella tapaa poikkeukselliset. Tapahtumaan osallistuvia testataan jatkuvasti ja Hollannin hallitus on laittanut terveysturvallisuuteen miljoonia euroja.

Viime vuonna Euroviisut jäi järjestämättä ensimmäistä kertaa laulukilpailun historiassa koronapandemian takia. Tämän vuoden viisut tulevat varmasti jäämään mieleen erikoisjärjestelyiden takia.

Lue lisää tästä artikkelista.

16.5. klo 15.39 Keski-Pohjanmaan koronarypäs kasvaa: Kokkolan ketjusta jo yli 100 tartuntaa, karanteenissa lähes tuhat – ilmaantuvuusluku hipoo maan kärkeä

Maakunnan koronatilanne heikkenee edelleen roimasti: uusia tartuntoja todettiin sunnuntaina 21. Osa laajasta, Kokkolasta leviämään lähteneistä tartunnoista on varmistunut Intian variantiksi.

Luku on uusi päiväkohtainen ennätys tartunnoissa maakunnassa. Viimeisten kahden viikon aikana Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu jo 101 koronatartuntaa.

Lue lisää tästä artikkelistamme.

16.5. klo 14.30 Kukaan ei osannut odottaa, että koronatilanne heikkenisi niin äkillisesti Intiassa – Lääkäri: "Korona palasi uusien siipien kanssa"

Intiassa kirurgiasta koronaosastoa pyörittämään siirtynyt lääkäri Shamikh Raza sanoo, että ihmiset olivat jo ehtineet ajatella koronan olleen selätetty.

Intiassa vain harva, jos kukaan, osasi odottaa, että koronavirusepidemia yltyisi niin katastrofaaliseksi, että vuorokaudessa todettaisiin satojatuhansia uusia virustartuntoja. Intialainen lääkäri ja apulaisprofessori Shamikh Raza kertoo ihmisten eläneen aivan kuin korona olisi kokonaan selätetty.

Lue lisää tästä artikkelista.

16.5. klo 13.05 Rokotettujen osuus Suomessa nyt 37,8 prosenttia

Suomessa ensimmäisen koronarokoteannoksen on saanut 210 5016 henkilöä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Rokotettujen osuus on nyt näin ollen 37,8 prosenttia.

Toisen annoksen on saanut 28 1027 henkilöä Suomessa, eli 5,2 prosenttia kaikista rokotettavista.

Yli 80-vuotiaista rokotteen on saanut 89,9 prosenttia. Vielä kattavampaa rokottaminen on ollut 75–79-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa rokotettujen osuus on 90,6 prosenttia.

Kaupungeista pisimmälle rokotuksissa ovat edenneet Pori ja Lahti.

16.5. klo 11.46 Espanjassa höllennettiin koronarajoituksia – poliisi joutui heti puuttumaan väkijoukon kokoontumiseen

Poliisi puuttui viikonloppuna suureen kokoontumiseen Espanjan Barcelonassa.

Kaupungin keskustassa sijaitsevalle rannalle oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kokoontunut yli 2 000 ihmistä juhlimaan koronarajoitusten loppumista.

Poliisin mukaan suuri kokoontuminen vaaransi osallistujien terveyttä ja poliisi hajotti väkijoukon. Myös muualla kaupungissa raportoitiin suurista kokoontumisista viikonloppuna.

Espanjan hallitus lievensi äskettäin koronarajoituksia. Muiden muassa yli kuusi kuukautta kestänyt kokoontumisrajoitus loppui viime viikon sunnuntaina, joten kuluva lauantai oli ensimmäinen kerta kuukausiin, kun espanjalaiset pääsivät juhlimaan läpi viikonlopun.

Lähde: Reuters

16.5. klo 11.36 Suomessa 227 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on todettu 227 uutta koronavirustartuntaa, kertoo terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Uusista tartunnoista 110 todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä tapauksia todettiin 24 ja varsinais-Suomessa 20. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä uusia tapauksia todettiin 19.

Kaupungeista kolmen kärjessä ovat Espoo, Helsinki ja Vantaa. Espoossa uusia tartuntoja todettiin THL:n mukaan 32, Helsingissä 30 ja Vantaalla 28.

Lauantaina Lahti oli kaupunkien kärjessä 27:llä uudella tartunnalla, mutta sunnuntaina uusia tartuntoja todettiin Lahdessa THL:n mukaan 13.

Kaikkiaan Suomessa on todettu 90 105 koronatartuntaa tähän mennessä.

16.5. klo 10.09 Taiwanin viranomaiset ottavat käyttöön rajoitustoimia, mutta pelkävät, että se johtaa hamstraamiseen

Taiwanin viranomaiset pelkäävät, että kotimaantartuntojen kasvu johtaa koronapandemiatilanteen huomattavaan heikentymiseen maassa ja siksi Taiwan ottaa käyttöön rajoitustoimia, kuten koiontumisrajoituksia.

Sunnuntaina paikalliset viranomaiset kehottivat ihmisiä välttämään ruokatarvikkeiden paniikinomaista ostamista varastoon. Aiemmin Kaakkois-Aasian valtiossa on raportoitu, että ihmiset hamstraavat vessapaperia ja pikanuudeleita.

Taiwan nosti niin kutsuttua hälytystasoa pääkaupungissa Taipeissa ja sitä ympäröivillä asutusalueilla lauantaina, kun maassa ilmoitettiin 206 uudesta kotoperäisestä tartunnasta. Rajoitusten on määrä kestää ainakin kaksi viikkoa.

Kansainvälisesti verrattuna Taiwanin koronaluku on pysynyt matalana. Pandemian alkamisen jälkeen tartuntoja on kaikkiaan raportoitu 1 682. Tehokkaan jäljityksen ansioista koronapandemia on pysynyt hallinnassa ja maassa on tähän mennessä vältytty laajoilta rajoitustoimilta.

Lähde: Reuters

16.5. klo 9.36 Indonesia hyllyttää osan Astra Zenecan rokotteista

Indonesia on pysäyttänyt väliaikaisesti Astra Zeneca-rokotteen jakelun, terveysministeriö kertoi sunnuntaina.

Viranomaisten mukaan erä rokotteita testataan, sillä terveysministeriö on saanut ilmoituksia rokotteen haittavaikutuksia. Maasa raportoitiin muiden muassa 22-vuotiaan miehen kuolemasta.

Erä koostuu 448 480 rokoteannoksesta, jotka toimitettiin Kaakkois-Aasiaan viime kuussa. Se on osa yli 3,85 miljoonaa annosta sisältävästä toimituksesta. Astra Zenecan kyseisen erän annoksia on jaettu muiden muassa Jakartassa ja maan pohjoisosassa sijaitsevassa Sulawesin maakunnassa.

Lähde:AFP

16.5. klo 6.43 Koronapotilaita evakuoitiin Manilassa

Yhdessä Filippiinien suurimmista sairaaloista kymmenet potilaat on evakuoitu tulipalon takia sunnuntaina.

Manilan pääkaupungissa sijaitsevassa sairaalassa hoidetaan myös koronaviruspotilaita.

Viranomaisten mukaan sunnuntaina sattuneessa tulipalossa vältyttiin henkilövahingoilta.

Filippiineillä on todettu toiseksi eniten koronatartuntoja Kaakkois-Aasian maista. Kaikkiaan yli miljoonan ihmisen on todettu sairastuneen koronavirukseen. Lisäksi 19 000 on kuollut koronavirukseen liittyvään tautiin.

Lähde: Reuters

16.5. klo 6.32 Euroviisut järjestetään poikkeusoloissa

Kansainvälinen laulukilpailu Euroviisut on määrä pitää ensi viikolla Hollannin Rotterdamissa.

Perinteisesti vieraita eri puolilta Eurooppaa houkutteleva tapahtuma järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisissa oloissa. Koronapandemian takia muiden muassa Ahoy-areenan yleisön määrä on rajattu 3 500:een.

Lisäksi kaikkialla tapahtumaan osallistuvilla pitää olla negatiivinen koronatodistus.

Esiintyjien suojelemiseksi eri maiden delegaatiot pysyvät omassa ”koronakuplassaan” kilpailun ajan.

Esimerkiksi lauantaina järjestäjät tiedottivat, että yhdellä Puolan delegaation jäsenellä oli todettu koronatartunta. Järjestäjien mukaan koko delegaatio mukaan lukien laulaja Rafal Brzozowski on asetettu karanteeniin.

Euroviisuja on järjestetty jo 60 vuotta. Viime vuonna laulukilpailu peruttiin pandemian takia. Televisioitua suurtapahtumaa seuraa joka vuosin noin 180 miljoonaa katsojaa eri puolilla maailmaa.

Lähde:Reuters

16.5. klo 3.56 Yhdysvalloissa koulujen tulisi jatkaa maskien käyttämistä

Yhdysvalloissa maan tautikeskus CDC on ohjeistanut, että kouluissa käytettäisiin edelleen maskeja.

Aiemmin tällä viikolla CDC ilmoitti, että koronarokotuksen saaneiden ei tarvitse enää käyttää kasvomaskia edes sisätiloissa.

Yhdysvaltalainen päivittäistavarakauppaketju Walmart päättikin poistaa maskipakon asiakkailtaan, jotka ovat saaneet täydet rokotukset koronavirustavastaan. Ensi viikosta alkaen sama pätee myös Walmartin henkilökuntaan.

Sen sijaan Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti perjantaina, että myös ihmisten, jotka on täysin rokotettu, tulisi käyttää maskia alueilla, joilla on paljon koronatartuntoja, .

16.5. klo 2.24 HS-gallup: Enemmistö suomalaisista on tyytyväisiä Sanna Marinin koronatoimiin

Enemmistö suomalaisista on tyytyväisiä Sanna Marinin (sd) koronatoimiin, selviää Helsingin Sanomien mielipidekyselystä.

Marinin koronatoimiin oli erittäin tai melko tyytyväisiä 57 prosenttia vastaajista.

Samalla kuitenkin Marinin koronatoimiin myönteisesti suhtautuvien joukko on pienentynyt tasaisesti koronavuoden aikana. Eläkeikäisten joukossa tyytyväisyys pääministerin toimiin oli työikäisiä suurempaa.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1007 ihmistä.

15.5. klo 19.08 Monissa Euroopan maissa lievennyksiä rajoituksiin

Useat Euroopan maat ottavat varovaisia askeleita palatakseen kohti normaalia koronapandemian jälkeen.

Italiaan pääsevät sunnuntaista lähtien ilman karanteenia kaikki EU-maista, Britanniasta ja Israelista tulevat, joilla on negatiivinen koronatodistus. Maa aikoo niin ikään jatkaa Yhdysvalloista, Kanadasta, Japanista ja Arabiemiraateista tulevia "koronavapaita" lentoja.

Myös Portugali ryhtyy maanantaista alkaen sallimaan turistien tulon useimmista Euroopan maista. Ilmoitus koskee Euroopan unionin, Schengen-alueen ja Britannian asukkaita. Viidestä EU-maasta eli Ruotsista, Hollannista, Kyprokselta, Kroatiasta ja Liettuasta matkustusta on kuitenkin rajoitettu.

Ranskassa museot, teatterit, elokuvateatterit ja konserttisalit saavat avata rajoitetusti ovensa keskiviikkona oltuaan kiinni kuusi viikkoa. Samalla avataan ravintoloiden terassit.

Lähteet: AFP, STT

15.5. klo 18.03 Ranskassa rokotettu 20 miljoonaa ihmistä

Ranskassa jo 20 miljoonaa ihmistä on saanut vähintään yhden annoksen koronarokotetta.

Rajapyykin ylittymisestä ilmoitti presidentti Emmanuel Macron Twitterissä.

Ranska oli asettanut tavoitteeksi 20 miljoonan ihmisen rokottamisen toukokuun puoliväliin mennessä.

Lähde: Reuters

15.5. klo 15.50 Koronaviruksen ilmaantuvuus korkeimmillaan Päijät-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa

Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuus on tällä hetkellä korkeimmillaan Päijät-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Päijät-Hämeessä taudin ilmaantuvuusluku on viimeisten kahden viikon ajalta noin 114 tapausta 100 000 asukasta kohden ja Varsinais-Suomessa 102,5.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuusluku on 83,2. Neljänneksi korkein luku on Keski-Pohjanmaalla, 76,4.

Koko Suomen ilmaantuvuusluku on lauantaina 51. Edellisten kahden viikon ajalla koko maan ilmaantuvuusluku oli 58.

THL kertoi aiemmin, että Suomessa on raportoitu 192 uutta koronavirustartuntaa.

Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 2 828 tartuntaa, mikä on 390 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tuolloin todettiin 3 218 tartuntaa.

Pandemian alusta saakka Suomessa on raportoitu kaikkiaan 89 878 koronatartuntaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on raportoitu 931.

THL:n mukaan koronarokotteen ensimmäisen annoksen on Suomessa saanut 37,6 prosenttia väestöstä. Näin ollen ensimmäisen rokoteannoksen on saanut lähes 2,09 miljoonaa ihmistä. Luku on noussut eilisestä yli 60 000 rokotetulla.

Toisen rokotteen on saanut THL:n mukaan tasan 5 prosenttia väestöstä eli vajaat 280 000 ihmistä.

Lähde: STT

15.5. klo 15.45 Rajanylittäjät eivät ole vielä löytäneet toista reittiä Tornion ja Haaparannan välillä

Krannikadun rajanylitysreitti avattiin perjantaina iltapäivällä kuukausien tauon jälkeen. Krannikatu on auki joka päivä klo 8-18.

Tornion raja-aseman vuoropäällikkö kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen merivartiostosta sanoo, että Krannikadulla on hiljaista.

– Tämä reitti oli monta kuukautta kiinni. Tieto ei ole varmaankaan tavoittanut ihmisiä.

Lue lisää tästä artikkelistamme.

15.5. klo 15.22 Italialaistutkimus: Jo ensimmäisellä rokoteannoksella suuri vaikutus

Italiassa julkaistun laajan tutkimuksen mukaan COVID-19 -tartuntojen määrä laski rokotetuilla 80 prosenttia viisi viikkoa ensimmäisen rokoteannoksen saamisen jälkeen.

Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä laski 90 prosenttia ja kuolleiden määrä 95 prosenttia. Rokotetut saivat joko Pfizerin, Modernan tai Astra-Zenecan rokotteen.

Terveysministeriön ja kansanterveysviraston tekemässä tutkimuksessa, joka on ensimmäinen laatuaan EU-maassa, käytiin läpi 13,7 miljoonan italialaisen terveystiedot 27.12.2020–3.5.2021. Tutkijoiden mukaan vaikutus oli samanlainen niin miehillä kuin naisillakin iästä riippumatta.

Lähde: Reuters

15.5. klo 13.44 Portugali avaa rajojaan turisteille

Portugali ryhtyy maanantaista alkaen sallimaan turistien tulon useimmista Euroopan maista. Kuukausia kestäneiden koronarajoitusten hölläämisestä ilmoitti maan sisäministeriö.

Portugaliin voivat ministeriön mukaan tehdä kaikenlaisia matkoja sellaisten EU-maiden asukkaat, joiden koronatartuntojen määrä on alle 500 tapausta 100 000 asukasta kohti. Matkustusta on rajoitettu vain viidestä EU-maasta: Ruotsista, Hollannista, Kyprokselta, Kroatiasta ja Liettuasta.

Lähde: STT-AFP

15.5. klo 13.37 Kaakkois-Aasian Malesiassa ennätysmäärä koronakuolemia

Malesian terveysviranomaiset kertoivat lauantaina, että maassa on rekisteröity viimeisen vuorokauden aikana ennätykselliset 44 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

Myös tartuntojen määrä on pysynyt korkealla. Lauantain terveysministeriö kertoi Twitterissä, että maassa on kirjattu 4 140 uutta tartuntaa.

Yhteensä Malesiassa on rekisteröity jo neljänä päivänä peräkkäin yli 4 000 uutta koronavirustartuntaa päivittäin. Kaikkiaan koronatartuntoja on raportoitu yli 466 000 pandemian alusta alkaen. Kaikkiaan 1 866 ihmistä on kuollut koronavirukseen liittyvään tautiin.

Lähde: Reuters

15.5. klo 13.17 Intian variantti leviää Britanniassa ja nyt se uhkaa hallituksen suunitelmia koronarajoitusten purkamisesta

Britannia on määrännyt armeija auttamaan terveysviranomaisia koronatestien tekemisessä. Maassa ollaan huolissaan nopeasti leviävästä Intian variantista, joka uhkaa estää hallituksen suunnitelmat purkaa koronarajoitukset lähiaikoina.

Asiantuntijoiden mukaan Britanniassa leviävä variantti on todenöisesti tarttuvampi kuin viruksen aiemmat muodot. Viime viikon aikana koronatartuntojen määrä on kaksinkertaistunut maan rokoteohjelmasta ja rajoitustoimista huolimatta.

– Jos virus on huomattavasti tarttuvampi, meillä on todennäköisesti vaikeita valintoja edessämme, sanoi pääministeri Boris Johnson perjantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Britannian oli määrä purkaa kaikki rajoitukset maanantaina, mutta Johnsonin mukaan kasvomaskien käyttöä ja turvavälien noudattamista joudutaan todennäköisesti jatkamaan kesäkuun loppuun asti.

Maassa on kirjattu eniten koronakuolemia kaikista Euroopan mantereen maista. Melkein 128 000 ihmistä on kuollut viruksen liittyvään tautiin pandemian alusta. Uusia tartuntoja ilmenee noin 2 000 päivässä. Se on huomattavasti vähemmän kuin pandemian piikin aikana, jolloin päivittäisiä tartuntoja kirjattiin lähes 70 000.

Britannian väestöstä 37 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Lähde: APTN

15.5. klo 13.10 Rokotettujen osuus Suomessa 37,6 prosenttia

Ensimmäisen koronavirusrokotteen on saanut nyt 37,6 prosenttia rokotettavista. Rokotettuja on nyt runsaat 60 000 enemmän kuin aiemmin, kaikkiaan runsaat kaksi miljoonaa.

15.5. klo 13.01 Ranskassa 20 miljoonaa saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen

Ranskassa on lauantaina tulleiden tietojen mukaan annettu 20 miljoona rokoteannosta, kertoo AFP.

20 miljoonaa rokoteannosta tarkoittaa Ranskan asukaslukuun suhteutettuna, että ensimmäisen rokoteannoksen on saanut noin 30 prosenttia väestöstä.

Terveysministeri Olivier Veran tviittasi myöhään perjantaina, että vain yhden päivän aikana Ranskassa oli annettu lähes 600 000 rokoteannosta.

Myös tehohoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut ranskalaisissa sairaaloissa, kertovat terveysviranomaiset.

Ranskan hallitus kaavailee ensi viikolla rajoitustoimien purkamista. Keskiviikkona muiden muassa ravintolaterassit avataan maassa.

Lähteet: AFP

15.5. klo 12.37 Puolassa iloittiin koronarjoitusten loppumisesta

Kellon lyödessä keskiyön kunniaksi Puolassa baarit ja ravintolaterassit avasivat ulkoterassinsa ensimmäistä kertaa yli kuuteen kuukauteen.

Monelle puolalaiselle se merkitsi syytä juhlaan, sillä ravintoloiden avaaminen oli ensimmäinen askel kohti koronarajoitusten purkamista maassa.

Toistaiseksi Puolassa saa tarjoilla vain terasseilla. Ravinotoloiden sisätiloihin pääsee vasta 28. toukokuuta. Moni kuitenkin iloitsi viime yönä, sillä lokakuusta toukokuuhun ruokaa on saanut ostaa ravintoloista vain mukaan.

Lisäksi lauantaista alkaen Puolassa poistuu maskipakko paikoissa, joissa turvavälien pitäminen on mahdollista.

Yli 200 päivää kestäneiden rajoitustoimien loppuminen merkitsi monelle puolalaiselle juhlan aihetta. Esimerkiksi Reutersin haastattelemat puolalaiset kertoivat, että rajoitusten purkaminen tuntuu ”kuin uuden vuoden juhlalta”.

Perjantaina maassa raportoitiin 3 000 uudesta tartunnasta. Lasku on ollut dramaattinen, jos vertaa kuukauden takaiseen. Huhtikuussa Puolassa päivittäisten tartuntojen määrä oli yli 35 000.

Lähde: Reuters

15.5. klo 11.38 Suomessa 192 uutta koronavirustartuntaa – Lahti kaupunkien kärjessä

Suomessa on todettu 192 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Yksittäisistä kaupungeista suurin tartuntaluku todettiin Lahdessa, jossa uusia tartuntoja oli 27. Tampereella ja Helsingissä tartuntoja todettiin kummassakin 18.

Vaikka Lahdessa tartuntoja todettiin nyt enemmän kuin Helsingissä, on sairaanhoitopiirien kohdalla tarkasteltuna tartuntaluku suurin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS), jonka alueella uusia tartuntoja todettiin kaikkiaan 48. Päijät-Hämeessä uusia tartuntoja todettiin 31.

Korjaus klo 11.40: Päivityksessä luki aluksi virheellisesti, että uusia tartuntoja olisi todettu 124 ja Lahdessa 24.

15.5. klo 10.18 Taiwanin Taipeissa korona leviää nyt teehuoneissa, joissa naisten seuraa saa maksua vastaan

Taiwanissa päivittäisten koronatartuntojen luku on pompannut viimeisen vuorokauden aikana äkillisesti. Taiwanissa on raportoitu 180 uudesta koronavirustartunnasta. Aiempana päivänä raportoitiin 29:stä tartunnasta. Päivässä tapahtunut tartuntojen määrän nousu johtuu tehokkaasta jäljityksestä.

Osa tartunnoista on jäljitetty Taipein Wanhuan kaupunginosan teehuoneisiin. Teehuoneissa voi jutella naisten kanssa ja joskus myös ostaa seksiä.

Taiwanin viranomaiset kertoivat lauantaina, että heikentyneen koronapandemiatilanteen vuoksi käyttöön otetaan kovimmat mahdolliset keinot. Muiden muassa ravintolat suljetaan, tapahtumia perutaan ja kokoontumisrajoituksia otetaan käyttöön. Myös maskipakko astuu voimaan.

Taiwanissa on raportoitu maan väestömäärään nähden hyvin pienestä määrästä tartuntoja. Noin 1 200 ihmistä on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin pandemian alusta alkaen.

Lähde: Reuters

15.5. klo 8.36 Intian päivittäiset tartuntaluvut laskussa isoissa kaupungeissa

Intian kaksi suurinta kaupunkia Delhi ja Mumbai ovat ilmoittaneet päivittäisten koronavirustartuntojen vähenemisestä. Hallituksen mukaan on kuitenkin liian aikaista iloita.

Intian hallituksen mukaan koronavirus leviää edelleen maaseudulla, jossa lähes kaksi kolmasosaa Intian asukkaista elää.

Viimeisen vuorokauden aikana maassa on rekisteröity 326 098 uutta tartuntaa. Maassa on myös kerrottu 3 890 kuolemasta. Asiantuntijoiden mukaan molemmat luvut eivät vastaa todellisuutta ja Intian koronaluvut ovat ilmoitettua suuremmat.

15.5. klo 8.17 Koronavirustilanne heikkenee edelleen Japanissa– maassa määrä pitää olympialaiset 10 viikon päästä

Japanissa ainakin 1 231 ihmistä on kriittisessä tilassa koronavirukseen liittyvän taudin vuoksi, kertoi lauantaina japanilainen tv-kanava NHK.

Luku on suurin sitten pandemian alkamisen.

Japanin koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti. Viime viikolla terveysviranomaiset raportoivat, että 1 176 potilasta on tehohoidossa. Perjantaina Japanin terveysviranomaiset kertoivat, että yhteensä yhdeksän prefektuuria, mukaan lukien maan kaupunki Tokio, on asetettu hätätilaan ainakin toukokuun loppuun asti pandemian takia.

Japanin Tokiossa on määrä pitää olympialaiset 10 viikon päästä.

Kaikkiaan yli 673 000 ihmistä on sairastunut Japanissa koronavirukseen. Yli 11 000 on kuollut pandemian aikana koronavirukseen liittyvään tautiin.

15.5. klo 0.55 Walmart poistaa maskipakon rokotetuilta

Yhdysvaltalainen päivittäistavarakauppaketju Walmart poistaa maskipakon asiakkailtaan, jotka ovat saaneet täydet rokotukset koronavirustavastaan. Ensi viikosta alkaen sama pätee myös Walmartin henkilökuntaan.

Yhtiön tiedotteessa kerrottiin, että maskipakko on kuitenkin voimassa, mikäli paikalliset viranomaiset niin vaativat. Walmartilla on noin 10 000 liikettä Yhdysvalloissa.

Lähde: AFP

14.5. klo 22.54 WHO suosittelee maskin käyttöä edelleen myös rokotetuille joissain tilanteissa

Harvinaisissa tapauksissa myös rokotettu voi sairastua tai levittää koronaa. Myös ihmisten, jotka on täysin rokotettu, tulisi käyttää maskia alueilla, joilla on paljon koronatartuntoja, sanoi Maailman terveysjärjestön WHO:n edustaja perjantaina.

WHO:n mukaan rajoituksia purkaessa ei tulisi tuijottaa pelkästään siihen, kuinka paljon ihmisiä on rokotettu.

– Kyse on siitä, kuinka paljon viruksia ja niiden eri variantteja on liikkeellä, samalla kun kyse on rokotteiden ja rokotusten määrästä, kertoi koronatutkimusta johtava Maria Van Kerkhove.

Vaikka rokote suojaa tehokkaasti vakavalta koronataudilta, voi rokotettu henkilö silti saada oireettoman infektion ja levittää virusta. Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa myös rokotettu voi sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, muistutti WHO:n johtava tutkija Soumya Swaminathan.

Lähde: STT

14.5. klo 19.28 Tornion-rajan pakollisten koronatestien saldo: ainakin yksi "totaalikieltäytyjä" ja u-käännös

Pakolliset terveystarkastukset eli käytännössä jokaiselta vaadittavat koronatestien ottamiset alkoivat Tornion ympärivuorokautisella rajalla perjantaina. Lapin aluehallintovirasto ilmoitti määräyksestä tiistaina.

Perjantai-iltapäivään mennessä Tornion johtava lääkäri Jukka Ronkainen oli joutunut tekemään "totaalikieltäytyjästä" yhden virka-apupyynnön poliisille.

– Tällaisissa tapauksissa ei pystytä esittämään vaadittavaa dokumenttia ja siitä huolimatta kieltäydytään terveystarkastuksesta, hän kertoi STT:lle.

Toisessa protestinomaisessa tapauksessa henkilö oli ajanut rajanylityspaikalle, mutta keskusteltuaan rajavartioston kanssa hän oli tehnyt u-käännöksen.

– Jos henkilö näyttää tarvittavaa todistusta (terveydentilastaan) jo rajavartiostolle, silloin ei tarvitse mennä testiin, kertoi Tommy Håkans, kapteeniluutnantti ja varapäällikkö Tornion rajanylityspaikalla.

Lähde: STT

14.5. klo 17.26 THL: Päijät-Hämeeseen ja Varsinais-Suomeen kohdennetaan rokotteita ensi viikolla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päättänyt kohdentaa Päijät-Hämeeseen ja Varsinais-Suomeen ensi viikolla yhteensä 13 200 koronarokoteannosta. Päijät-Hämeessä on kahden viime viikon aikana todettu 111 koronatartuntaa 100 000:ta asukasta kohden, Varsinais-Suomessa 101.

Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti rokotteita on mahdollista kohdentaa toukokuun loppuun asti niille alueille, joissa kahden viikon ilmaantuvuusluku on vähintään 100. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Päijät-Sote kertoi aiemmin tänään, että alueelle toimitetaan ensi viikolla 5 000 annoksen lisäerä.

14.5. klo 16.50 WHO: Uudet variantit mahdollisia

Maailman terveysjärjestön (WHO) asiantuntijan mukaan on todennäköistä, että lisää koronavariantteja havaitaan pian. Asiantuntijan perjantain lausunnon mukaan nyt terveysviranomaiset itenkin paremmin varautuneet uusien varianttien esiintymiseen.

–Haluaisin, että pelko (varianteista)kanavoituisi joksikin tuottavaksi, sanoi WHO:n asiantuntija Maria van Kerkhove perjantaina.

Lähde:Reuters

14.5. klo 16.15 Imatran vastaanottokeskuksen koronatilanne rauhoittumassa – uusia tartuntoja ei ole todettu muutamaan päivään

Imatran vastaanottokeskuksen koronavirustilanne on rahoittumassa. Vastaanottokeskuksessa ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja viime viikon joukkoseulonnan jälkeen.

Vastaanottokeskuksen asukkaiden karanteenit ja eristykset päättyvät näillä näkymin viimeistään sunnuntaina 16. toukokuuta. Sadan asukkaan joukosta koronavirukseen on sairastunut yhteensä 47 asukasta.

Lue lisää tästä artikkelistamme.

14.5. klo 16.10 WHO: koronapandemian toinen vuosi ensimmäistä tappavampi

Maailman terveysjärjestö on perjantaina kehottanut rikkaita maita harkitsemaan rokotussuunnitelmiaan. WHO ehdottaa, että lasten rokottamisen sijaan rikkaat maat lahjoittaisivat koronarokotteita köyhemmille maille.

WHO: n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus sanoi, että pandemian toinen vuosi on vaatinut enemmän kuolonuhreja kuin ensimmäinen. Erityisesti WHO:ta huolestuttaa Intian heikko koronatilanne.

Lähde: Reuters

14.5. klo 15.48 Koronaepidemia on Suomessa vedenjakajalla – "Seuraavat pari viikkoa ratkaisevat, kuinka rauhallinen kesä on"

Suomessa epidemiatilanteen laskeva trendi näyttää pysähtyneen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tällä hetkellä ollaan vedenjakajalla.

Paikallisia tartuntaryppäitä on syntynyt esimerkiksi vapun juhlinnan ja rajoitusten avaamisen seurauksena ympäri maata. Viime viikolla tartuntoja todettiin noin sata tapausta enemmän kuin viikkoa aiemmin, mutta nyt määrä näyttää tasaantuneen.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kuvaa tilannetta vakaaksi, koska rokotukset etenevät ja sairaalaan joutuvien potilaiden määrä laskee.

Ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta arvioi, että seuraavat pari viikkoa voivat ratkaista kesän kohtalon, sillä edelleen on mahdollista, että tautitilanne pahenee.

Lue lisää täältä.

14.5. klo 15.30 Nyt myös Suomessa koronan kotitestin voi ostaa marketista

Päivittäiskauppaketju Lidl alkoi tänään myydä koronaviruksen kotitestipakkauksia ensimmäisenä kauppana Suomessa.

Kotona tehty testi ei kuitenkaan viranomaisten silmissä tarkoita juuri mitään. Selvitimme, mitä hyötyä testistä oikeastaan on.

Lue lisää täältä.

14.5. klo 14.21 Italia luopuu matkailijoiden pakollisesta karanteenista

Italian terveysministeri Roberto Speranza on allekirjoittanut asetuksen, jossa määrätään maahantulosta Euroopan unionin ja Schengen-alueen maista sekä Isosta-Britanniasta ja Israelista.

Jatkossa mm. EU:n kansalaiset pääsevät maahan negatiivisella koronatodistuksella. Italia myös laajentaa lentoyhteyksiään sunnuntaista alkaen.

Karanteenivaatimuksen poistamisella halutaan houkutella matkailijoita.

Italian pääministeri Mario Draghi on sanonut, että matkailijoiden paluu on ratkaisevan tärkeää euroalueen kolmanneksi suurimman talouden elpymiselle.

Italia yksi EU-maista, joka on kärsinyt eniten koronaviruksesta.

Lähde: AFP

14.5. klo 13.57 Turkin matkailua mainostava video aiheutti kohun – maa yrittää houkutella turisteja samalla kun kansalaisten on pysyttävä kotona

Maan virallinen matkailua edistävä yhtiö julkaisi torstaina sosiaalisen median tilillään videon, jonka tarkoitus oli osoittaa, että Turkki on turvallinen maa matkustajille.

Videolla näkyy, kuinka turkkilaiset työntekijät palvelevat rannikkoseudun hotelleissa matkailijoita, joilla ei ole päällään maskia. Työntekijöillä itsellään on maski, jossa lukee ”nauti, minut on rokotettu”.

Videosta syntyi kohu. Kriitikoiden mukaan mainosvideo on loukkaava. Twitterissä vaadittiin perjantaina jopa matkailuministerin eroamista.

Video herätti kritiikkiä eteenkin siksi, että hallitus on viime päivinä kehottanut asukkaita välttämään kokoontumisia. Maa on ollut huhtikuun ajan sulkutilassa. Samaan aikaan mm. matkailualan työntekijät ja ulkomaalaiset turistit on vapautettu kotikaranteenista.

Ulkoministerin mukaan matkailualan työntekijät ovat etusijalla rokotuksissa. Hän lupasi, että kaikki matkailualan työntekijät rokotetaan toukokuun loppuun mennessä.

Turistit ovat saaneet nauttia tyhjästä Istanbulista ja Turkin kuuluisista rannoista. Samaan aikaan hallitus on määrännyt, että turkkilaisten on pysyttävä omaehtoisessa karanteenissa sakkojen uhalla.

Turkki houkuttelee nyt kansainvälisiä turisteja, sillä pandemia on heikentänyt maan taloudellista tilannetta.

Huhtikuun lopulla alkaneet rajoitukset ovat vähentäneet päivittäisten tartuntojen määrän yli 62 000: sta noin 11 500: een.

Kuitenkin esimerkiksi Venäjä on keskeyttänyt lentonsa Turkkiin. Myös Britannia ja Ranska ovat varoittaneet matkustamasta maahan ja ottaneet käyttöön pakolliset karanteenit maasta saapuville.

Lähde: APTN

14.5. klo 13.48 Yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus

Suomessa on todettu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kaikkiaan koronaan liittyviä kuolemia on todettu Suomesssa 931.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 122 potilasta, joista tehohoidossa 28.

14.5. klo 12.46 Japanin koronatilanne heikko – maassa määrä pitää olympialaiset 10 viikon päästä

Japanissa ainakin Hokkaidon, Okayaman ja Hiroshiman alueet luokitellaan sunnuntaista alkaen niin kutsutuiksi hätätilassa oleviksi alueiksi ainakin toukokuun loppuun asti maan heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi.

Yhteensä yhdeksän prefektuuria, mukaan lukien maan pääkaupunki Tokio, on nyt luokiteltu hätätilassa oleviksi.

Pääministeri Yoshihide Suga ilmoitti asiasta perjantaina virustyöryhmän kokouksessa vain kymmenen viikkoa ennen Tokion olympialaisia.

Lähteet: AFP

14.5. klo 11.36 Uusia tartuntoja 154

Suomessa on todettu 154 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kaikkiaan tapauksia on kirjattu maassamme 89 686.

Eniten tartuntoja oli jälleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, 90 tapausta. Toiseksi eniten tartuntoja kirjattiin Varsinais-Suomessa, 21, ja Keski-Pohjanmaalla, 11.

14.5 klo 11.14 Kansanedustaja Katri Kulmunilla todettu tartunta

Kansanedustaja Katri Kulmunilla on todettu koronavirustartunta.

Kulmuni kirjoittaa Facebookissa, että hänellä on kevyen flunssan oireita, mutta muuten vointi on aivan hyvä.

Tartunnan ovat aiemmin saaneet ainakin Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Joonas Könttä (kesk.), Arto Satonen (kok.) sekä Tom Packalén (ps.).

Lähde: STT

14.5. klo 11.01 Intiassa yli 24 miljoonaa tartuntaa – myös Intian variantti leviää maailmalla

Intian koronavirustartuntojen määrä jatkaa kasvuaan. Perjantaina maassa ylitettiin 24 miljoonan tartunnan rajapyykki.

Viimeisen vuorokauden aikana noin 4 000 ihmistä on kuollut Intiassa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Lisäksi terveysviranomaisten tietoon on tullut 343 000 uutta tartuntaa. Intian todellinen luku voi kuitenkin olla suurempi, sillä läheskään kaikkia tartuntoja ei pystytä jäljittämään.

Lisäksi Etelä-Aasiassa havaittu niin kutsuttu Intian virusvariantti on levinnyt ympäri maailmaa.

Maailman tartuntatautien asiantuntija Jairo Mendez Maailman terveysjärjestöstä (WHO) sanoo, että intialaista muunnosta esiintyy juuri nyt erityisesti Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Britannian kansanterveysviranomainen ilmoitti infektioiden kokonaismäärän kaksinkertaistuneen muunnoksen takia viime viikolla. Viime viikolla tapauksia raportoitiin 520, kun tällä viikolla niitä on ollut yli 1 300.

Suomessa THL:n mukaan on todettu keskiviikkoon mennessä 25 Intian variantin aiheuttamaa koronatapausta.

WHO:n asiantuntijoiden mukaan tapaukset liittyvät matkustukseen joko suoraan tai jatkotartunnan kautta. Intian muunnoksen on kerrottu leviävän tavallista virusta nopeammin.

Lähde: Reuters–STT

14.5. klo 10.46 Irlannin terveydenhuoltojärjestelmä joutui hakkereiden kohteeksi – ei vaikuta maan rokotusohjelmaan

Irlannissa terveysviranomaiset kertoivat perjantaina, että maan terveydenhuoltojärjestelmä on joutunut kiristyshaittaohjelman kohteeksi.

Hyökkäyksen takia viranomaiset ilmoittivat perjantaina sammuttavansa digitaaliset terveydenhuollon tietojärjestelmät varatoimenpiteenä potilastietojen suojaamiseksi.

Terveysviranomaisten mukaan hyökkäys ei vaikuta maan rokoteohjelmaan, koska rokoteohjelma toimii erillisessä järjestelmässä.

Kiristyshaittaohjelman takia monia muita terveydenhuollon toimintoja on kuitenkin jouduttu perumaan tai siirtämään.

Lähde: Reuters

14.5. klo 10.36 Kaakkois-Aasian koronatilanne ei hellitä

Singapore ilmoitti perjantaina tiukentavansa toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kesäkuussa se muiden muassa ottaa käyttöön rajoituksia, jotka rajoittavat ihmisten kokoontumisen. Myös ravintoloita suljetaan.

Singaporen terveysministeriön antamassa lausunnossa sanotaan, että uusien tapausten määrä nousi viime viikolla 71:een, kun edellisen viikon luku oli 48.

Erityisesti uudet tartuntaketjut liittyvät Singaporen Chang-lentokenttään.

Singaporen ja muiden muassa Hong Kongin välillä oli määrä käynnistää niin kutsuttu lentomatkakupla 26. toukokuuta, joka sallisi matkailun kaupunkien välillä ilman pakollista karanteenia.

Singaporen liikenneministeri Ong Ye Kungin mukaan Singapore ei todennäköisesti täytä lentomatkakuplan kriteerejä lähiviikkoina, joten se ei voi aloittaa lentoja vieä kesäkuussa.

Singaporessa on raportoinut pandemian alusta lähtien yhteensä 61 453 tartuntatapausta.

Lähde:APTN

14.5 klo 10.14 Koronarokotteen saaneiden arki mullistuu Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain terveysviranomainen ilmoitti varhain aamulla perjantaina Suomen aikaan, että se on tarkentanut kasvomaskeihin liittyvää opastusta.

Terveysviranomaisen mukaan ihmiset, jotka ovat saaneet koronarokotteen saavat nyt liikkua ilman maskia sekä osallistua sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviin tapahtumiin ilman pakkoa turvavälien noudattamiseen.

Yhdysvalloille tämä tarkoitta suurta muutosta, sillä suositus maskin käytöstä on ollut maassa käytössä jo yli vuoden.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui luopumista maskikehotuksesta suureksi voitoksi jo pitkään jatkuneessa pandemiataistelussa.

Koronavirukseen aiheuttamaan tautiin on Yhdysvalloissa kuollut pandemian alusta lähtien 500 000 ihmistä.

Lähde: AFP

14.5. klo 9.45 Tutkimus: Rokotusten välin pidentäminen parantaa Pfizerin ja Biontechin rokotteen tekoa

Rokotusten välin pidentäminen 12 viikkoon parantaa Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen tehoa iäkkäillä ihmisillä. Asiaa on tutkittu Birminghamin yliopistossa.

Yhtiöt itse ovat suositelleet rokotusväliksi kolmea viikkoa.

Birminghamin tutkijoiden koehenkilöinä oli 172 ihmistä, joiden ikä vaihteli 80 ja 99 välillä.

Tutkimustulos oli, että koronaviruksen vasta-aineiden määrä, joka on korkeimmillaan 2-3 viikkoa jälkimmäisen rokotuksen jälkeen, oli jopa 3,5-kertainen ryhmällä, joka oli odottanut tehosterokotusta 12 viikkoa verrattuna ryhmään, joka sai toisen annoksen kolme viikkoa ensimmäisen jälkeen.

Asiasta kertoo Financial Times -lehti.

14.5. klo 6.05 Kreikan-matkailu avautuu tänään

Kreikan matkailuelinkeino avautuu virallisesti tänään koronasulun jälkeen.

Kreikkaan saapuu tänään 40 kansainvälistä lentoa 14 eri kohteeseen. Huomenna lentoja tulee 110.

Kaikkien Kreikkaan saapuvien matkailijoiden on kyettävä esittämään todistus koronarokotteen saamisesta tai negatiivinen koronatesti.

Kreikan matkailutulot olivat koronaa edeltäneenä vuonna 2019 noin 18 miljardia euroa, mutta putosivat viime vuonna 4,3 miljardiin euroon, kun matkailijamäärä romahti kolmella neljäsosalla.

Kreikka ja muut turismista elävät EU-maat toivovat, että Bryssel ottaisi pikaisesti käyttöön yleiseurooppalaisen koronapassin, mikä helpottaisi matkailun järjestämistä.

Lähde: AFP

14.5. klo 4.13 Pääsykokeiden järjestäminen pandemian aikaan vaatii erityisjärjestelyitä yliopistoissa

Yliopistojen pääsykokeiden järjestäminen koronarajoitukset huomioiden vaatii lisätiloja ja enemmän valvojia.

Kokeet tulee järjestää siten, että kahden metrin turvavälit säilyvät. Kaikissa tilanteissa kampusten tilat eivät yliopistojen rehtorineuvoston (Unifi) vararehtorikokousten puheenjohtajan Petri Suomalan mukaan riitä ja esimerkiksi Turussa on turvauduttu isoihin tapahtumatelttoihin.

Lisääntyneen tilamäärän vuoksi myös valvojia tarvitaan enemmän.

Valvonta- ja toimitsijatehtäviin on rekrytoitu henkilökunnan lisäksi opiskelijoita, jotka esimerkiksi saattavat hakijoita ulko-ovelta koetilaan. Näin taataan se, etteivät hakijaryhmät kohtaa toisiaan yliopiston tiloissa.

Lähde: STT

Suosittelemme sinulle