Hyppää sisältöön

Kommentti: Pystyvätkö suomalaiset nykynuoret tähän? Leo Komarovin johdolla NHL:ssä nähtiin asioita, joihin SM-liiga ei valmista pelaajia lainkaan

Hirmuinen tunnelataus näkyi armottomana rymistelynä kaukalossa. Taklausten määrä ja pelin fyysinen vaatimustaso oli aivan toiselta planeetalta SM-liigan finaaleihin verrattuna, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Floridan MacKenzie Weegar taklasi pudotuspelien avauskierroksella näyttävästi Tampa Bayn Nikita Kutsherovia. Kuva: Getty Images

NHL:n pudotuspelien avausviikonloppu oli sellaista pauketta ja rytinää, että kotikatsomoissakin alkoi hengästyttää. Etenkin Florida–Tampa -sarjan avausosa aikaisin maanantaiaamuna oli parasta jääkiekkoa, mitä NHL-kaukaloissa on nähty miesmuistiin. Paikalliskilpailijat olivat liikkeellä ensimmäisestä sekunnista viimeiseen hirvittävällä tunnetasolla.

Tunne luonnollisesti näkyi kaukalon tapahtumissa. Etelä-Floridan hegemonia liikkui jatkuvasti rajoilla sen suhteen, milloin homma karkaa joukkueiden ja tuomareiden käsistä lopullisesti. Hieman likaisiakin taklauksia oli tarjolla ja peliä tunnuttiin pelaavan kaikenlaisten pystypainien jälkeen enemmän neljällä neljää kuin viidellä viittä vastaan.

Käsillä oli jääkiekkouniversumin kovinta lätkäviihdettä. Tarjolla oli kaikki ne elementit, mitä huippukiekosta löytyy: taitoa, nopeutta, tunnetta sekä armottoman kovaa fyysistä vastustajan mittaamista ilman ylilyöntejä. Pelkästään avauserässä Floridalle kirjattiin 27 taklausta, enemmän kuin yhdessäkään erässä aiemmin kaudella.

Lopulta ottelussa tilastoitiin peräti 90 taklausta.

Eikä floridalaisten taisto ollut viikonlopun ainoa kamppailu, missä fyysinen moukarointi oli iso osa ottelun ratkaisua. Sunnuntai-illan ensimmäisessä kamppailussa New York Islandersille kirjattiin käsittämättömät 72 taklausta, ottelussa yhteensä 119! Islesin suomalaishyökkääjä Leo Komaroville yksinään merkattiin 14 taklausta.

Voimahyökkääjä Leo Komarov on tunnettu fyysisestä pelitavastaan. Kuva: Getty Images

Komarov teki muuten kuluvan kauden yhden ottelun taklausennätyksen.

Sunnuntain vastaisena yönä Washingtonin ja Bostonin taistossa nähtiin niin ikään armotonta rymistelyä, jota johti tuttuun tapaan Capitals-kapteeni Aleksandr Ovetshkin ajoittain jopa hieman kyseenalaisilla taklauksilla. Vegasin ja Minnesotan ottelussa aikaisin maanantaina kirjattiin 128 taklausta.

Miten käy Suomen uuden sukupolven pelaajien?

Tätä NHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros on aina. Meno rauhoittuu kevään edetessä, mutta ensimmäisissä otteluissa hirmuinen tunnelataus näkyy armottomana rymistelynä kaukalossa.

Kuten sosiaalisen median jääkiekkokeskusteluissa jo sunnuntaina esiin nostettiin, viikonloppuna nähdyt NHL:n pudotuspelit olivat suomalaisellekin jääkiekolle oiva muistutus siitä, millainen fyysisen pelin vaade uuden sukupolven kotimaisiakin jääkiekkoilijoita tarunhohtoisessa jääkiekkomaailmassa odottaa.

Huomio on tärkeä, kun sitä peilaa Suomessa jo pitkään käytyyn taklauskeskusteluun.

Toistaiseksi miehemme – tai poikamme – maailmalla ovat pärjänneet pohjoisamerikkalaisen taklauspelin kanssa melko hyvin, mutta miten käy uuden sukupolven pelaajien? Nykypäivän nuoret osaavat temppuja, joista eilisen tähdet eivät osanneet edes haaveilla, mutta valmistaako suomalainen jääkiekko nuoria siihen fyysisen pelin haasteeseen, mikä näitä NHL:ssä odottaa?

Vastaus on ei.

Esimerkiksi SM-liigan pudotuspeleissä tunnetaso ylsi harvoin tasolle, jolle se laimeimmissakin NHL:n pudotuspelikamppailuissa yltää. Lukon ja TPS:n ensimmäinen loppuottelu jäi ainoana todella kovan tunnetason liigapudotuspelinä mieleen. Peli on organisoitua, kliinistä ja siistiä eikä siinä taklata usein juuri ollenkaan.

TPS:n Lauri Pajuniemi (kesk.) Lukon Vili Saarijärven (vas.) ja Heikki Liedeksen hodarissa Kuva: Lehtikuva

Kun 2020-luvun SM-liigakiekkoa vertaa 1990-luvun vuosiin, eroa on kuin yöllä ja päivällä. Pelistä puuttuu tunne ja sekä fyysinen elementti. Kapinoita, joita 90-luvun puolessavälissä ja sen jälkeen nähtiin muun muassa Jokerien ja TPS:n tai HIFK:n ja TPS:n välillä, on turha odottaa nykypäivän liigasta.

Pelistä puuttuu tunne ja fyysinen elementti.

Isot kaukalot tappavat tunnetta

Muuttuneessa maailmassa tämä on inhimillistä. Uuden sukupolven jääkiekkoilijat kasvavat aivan erilaisessa ympäristössä kuin edelliset. Siinä, missä meidän keski-ikäistyneiden nuoruudessa fyysinen elementti oli kaiken keskiössä, nykylapset ihailevat Mikael Granlundin ja Andrei Svetshnikovin ilmaveivejä tai Connor McDavidin toinen toistaan upeampia soolomaaleja.

Elämme kotimaisessa urheilukuplassa korostettua individualismin aikaa, missä yksilötaito on kaiken keskiössä.

Tampa Bayn ja Floridan välinen pudotuspeliavaus oli todella fyysinen. Kuva: Getty Images

Lentokentän kokoiset kaukalot Suomessa ovat olleet tappamassa pelistä tunnetta ja taklaamista. Suomalaisissa kaukaloissa aikaa kiertelyyn ja kaarteluun on suhteessa NHL-maailmaan aivan liikaa ja monet suomalaisnuoret joutuvatkin ensimmäisenä tehtävänään Pohjois-Amerikassa opettelemaan pois loivasta kaartelusta.

Kun yhtälöön vielä lisätään keskustelu päähän kohdistuvista taklauksista ja yleisestä pelaajaturvallisuudesta, olemme ottaneet sitäkin kautta askeleen pois fyysisen pelin ytimestä. Ajoittain tuntuu, että tämän keskustelun vuoksi myös puhtaista taklauksista rangaistaan turhaan. Turha rankominen taas tuntuu vähentävän halua taklata ollenkaan.

Yhtä kaikki suomalaisessa jääkiekossa kontaktipeli tuntuu jääneen monestakin eri syystä taka-alalle.

Taklaukset pitää osata ottaa vastaan

Suomi-kiekossa trendi on alkanut jo aiemmin näkyä myös siinä, miten taklauksia otetaan vastaan. On selvää, että jos juniorivuosista lähtien fyysinen elementti pelistä puuttuu, ei taklauksia myöskään opita ottamaan vastaan. Tämän seurauksena kaukalossa tulee SM-liiga- tai NHL-tasolla toisinaan rumaa jälkeä.

Jos kotimaisessa jääkiekossa ei taklata tai opeteta nuoria ottamaan taklauksia vastaan, emme ole valmistaneet näitä oikein suuren maailman haasteisiin. Liian usein on viime vuosina nähty tapauksia, joissa nuoret pelaajat ajavat vailla minkäänlaista itsesuojeluvaistoa pää alhaalla kaukalon keskustaan tai muuten laittavat itsensä haavoittuvaan asemaan suhteessa taklaajaan.

Tällaiset tilanteet johtavat tarpeettomiin loukkaantumisiin ja aivovammoihin, koska oli Suomen tilanne mikä tahansa, NHL:ssä taklataan jatkossakin – ja kovaa. On tärkeää muistaa, että peli NHL:ssä on siistimpää kuin koskaan aiemmin ja törkytempauksia nähdään harvemmin kuin aiemmin, mutta taklausmäärät ovat edelleen korkealla ja tarkoitus on edelleen hyvällä tavalla satuttaa.

Teemu Selänne pelasi aikanaan mahtavan tulokaskauden NHL:ssä. Kuva: Tomi Hänninen

Kun Teemu Selänne oli lähdössä NHL:ään syksyllä 1992, hän kävi aiemmin keväällä Kanadassa katsomassa kahden kanadalaisjoukkueen pudotuspelisarjaa. Käsillä oli totaalisen vihakiekon värittämä ottelusarja, joka sai maitopoikana tunnetun Selänteen havahtumaan fyysisen pelin vaatimustasoon ja sitä kautta muokkaamaan omaa harjoittelua ja ajatusmaailmaa.

Kun kiekko syksyllä 1992 putosi Winnipegissä jäähän, Selänne oli valmis. Tilastorivit Selänteen tulokaskaudelta muistammekin.

Tämän suuntaista ajattelua toivoisi myös suomalaiselta jääkiekolta, nuorilta jääkiekkoilijoilta sekä näiden valmentajilta. Olisi paremmin ymmärrettävä se, millaisen maailmaan ollaan menossa. Suomalaisen jääkiekkoväen pitäisi käydä keskustelua siitä, miten valmistaisimme nuoremme paremmin kovan fyysisen pelin vaateisiin.

Floridan ja Tampan todella aggressiivinen avausottelu oli viimeisin muistutus siitä, että NHL:ssä kypärä tärisee, mikäli valmiudet pelata isojen poikien lätkää etenkin pudotuspeleissä eivät ole kunnossa.

Lue myös:

Barkov näytti Floridalle maalinteon esimerkkiä pudotuspeliavauksessa – Tampa Bay nipisti kuitenkin voiton viime hetkillä

NHL:n kannujahti kunnolla käyntiin! Useammalla suomalaistähdellä iso mahdollisuus mestaruuteen – tässä kattava ennakkopaketti

Washington avasi NHL:n pudotuspelit voitolla, Tuukka Rask harmitteli epäonnea jatkoeräosumassa: "Se päätyi jotenkin maaliin"

Kasperi Kapasen upea tasoitusmaali ei riittänyt Penguinsille – Kyle Palmieri ratkaisi avausvoiton Islandersille

Aleksander Barkovin tekemiset saavat suomalaisen joukkuekaverin leuan loksahtamaan – Markus Nutivaara nousi uuteen kukoistukseen Floridassa

Suosittelemme sinulle