Hyppää sisältöön

Jussi Eskola hankki liput kaikkiin Suomen peleihin jalkapallon EM-kisoissa – nyt hän pohtii, käyttääkö ainuttakaan

Jussi Eskolan liput Suomen EM-jalkapallo-otteluun Tanskassa on peruttu koronan takia. Hänellä on yhä kaksi lippua Venäjällä pelattaviin otteluihin, mutta hän ei tiedä, miten Venäjälle pääsisi ja olisiko sinne meneminen edes turvallista.

Jussi Eskola on intohimoinen Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattaja. Kuva: Kiira Ikävalko / Yle
Maija Tuunila,
Petri Kivimäki

Kouvolalainen Jussi Eskola oli monen muun suomalaisen lailla hankkinut kisaliput jalkapallon EM-kisojen Suomen otteluihin Kööpenhaminaan ja Pietariin.

Koronan takia otteluiden yleisömäärää on rajattu. Niinpä Euroopan jalkapalloliitto UEFA viikko sitten arpoi, ketkä lopulta kisoja pääsevät katsomaan. Eskola sai sähköpostin, jota oli jo osannut odottaa.

Hänen pääsylippunsa Tanskan Kööpenhaminaan Parken-stadionille Suomen ja Tanskan väliseen otteluun 12.6.2021 on peruttu.

Mieli ei kuitenkaan ole maassa.

– Oikeastaan tämä ei ole iso pettymys. Olisi ollut tosi hankala järjestää oma matka niin, että ensin olisi ollut Tanskassa ja vain muutama päivä sen jälkeen siirtynyt Venäjälle Pietariin. Ehtisikö siinä edes kärsiä kaikki karanteenit, pohtii Eskola.

Jussi Eskola on nyt tyytyväinen, että pääsee edes Venäjälle. Tosin sekään ei ole vielä aivan varmaa.

THL ei toivo matkustamista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ei ole erityisen innostunut suomalaisten matkustamisesta jalkapallon EM-kisoihin. Voimassa olevien suositusten mukaan tarpeetonta matkustamista ulkomaille tulee välttää.

THL:n johtaja Mika Salminen suositteli viime viikolla, että EM-ottelut kannattaa katsoa kotona.

– Koronapandemia ei ole kadonnut mihinkään, ja kisoja koskevat samat suositukset kuin kaikkea muutakin matkustamista, sanoi Salminen.

Jussi Eskola haluaisi nähdä Teemu Pukin ja muut Suomen pelaajat stadionille. Tämä kuva on maaliskuulta, kun Suomi kohtasi Bosnia ja Hertsegovinan. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Jussi Eskolalla oli alun perin ajatus mennä ensin omalla autolla Ruotsin kautta Tanskaan ja ajaa ottelun jälkeisenä päivänä takaisin. Ruotsin koronatilanne on kuitenkin sen verran hankala, että Tanskan ja Ruotsin välinen raja tuskin olisi Eskolan arvion mukaan edes avautunut.

Ehkä Venäjälle

Suomen EM-joukkueen loput alkulohkon ottelut ovat Venäjällä Pietarissa, joka sijaitsee vain noin 280 kilometrin päässä Jussi Eskolan kotikaupungista Kouvolasta. Pietarissa Suomi kohtaa Venäjän 16. kesäkuuta ja Belgian 21. kesäkuuta.

Jussi Eskolalla on liput molempiin peleihin.

Koronarajoitusten takia Suomen ja Venäjän välinen maaraja on ollut turisteilta kiinni jo yli vuoden. Helsingistä pääsee Pietariin lentokoneella, mutta maarajan yli ei pääse henkilöautolla, linja-autolla tai edes kävellen. Myöskään matkustajajunat eivät Suomen ja Venäjän väliä kulje.

Pietarissa EM-ottelut pelataan Krestovski-stadionilla. Tämä kuva on vuodelta 2018. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Tällä hetkellä Eskolalla ei vielä ole mitään käsitystä, miten Venäjälle pääsisi.

Aiemmin UEFA on kertonut, että kisaturistit pääsisivät Venäjän rajan yli niin sanotulla fan id:llä, joten viisumia ei tarvitsisi hankkia. Lisäksi matkustajalla tulee olla todistus tuoreesta, negatiivisesta koronatestituloksesta. Yksityiskohtaisemmat ohjeet kisaturisteille tulevat myöhemmin.

Terveys huolettaa

Rajanylitys Venäjälle on vielä ratkaisematta.

– Yhdessä vaiheessa oli uutisia, että Allegro-juna alkaisi liikennöidä kisojen aikana. Mutta sitten THL kielsi matkat. Kannattajayhdistys yrittää ehkä järjestää jonkun bussikuljetuksen, pohtii Eskola.

Takaisin Venäjältä joka tapauksessa pääsee, sillä suomalaisilla on aina oikeus palata kotimaahansa.

Vaikka matka Venäjälle kuukauden kuluttua onnistuisikin, ei Jussi Eskola halua ehdoin tahdoin vaarantaa terveyttään. Jos näyttää siltä, että paikalliset kisajärjestäjät eivät kykene saamaan katsomoon turvallisia olosuhteita, saavat kisat Venäjällä jäädä kokematta.

– Haluaisin, että esimerkiksi Suomesta tulleet kannattajat ovat erillään muusta porukasta. Ei sinne ole mitään tolkkua lähteä riskeeraamaan itseään. Pitää olla kaikille omat katsomolohkot ja omat sisäänkäynnit. Myös stadionille kulku pitää olla turvallinen, sanoo Jussi Eskola.

Lue seuraavaksi: Jalkapallofani osti liput ja varasi 3 viikon "all-in-kiertueen" EM-lohkopeleihin – nyt jalat pysyvät maassa: "Ihan turha lyödä satasia majoituksiin"

Yle seuraa koronauutisia Suomesta ja maailmalta. Lue ne tästä.

Yle näyttää kaikki EM-ottelut kanavillaan. Lue tuoreimmat EM-kisauutiset täältä.

Suosittelemme sinulle