Hyppää sisältöön
Palestiinalaisia tarkastelemassa tuhottuja taloja.
Palestiinalaisia tarkastelemassa tuhottuja taloja Beit Hanunissa, Gazassa 21. toukokuuta. Kuva: Mohammed Saber / EPA

Yle seuraa Israelin ja Gazan konfliktia: Apukuljetukset Gazaan alkaneet, Reutersin mukaan Blinken vierailulle keskiviikkona ja torstaina

Tulitauko Israelin ja Hamasin välillä astui voimaan toissa yönä. Hamas varoittaa olevansa valmis jatkamaan taistelua tarvittaessa.

Tekijät
  • Israel ja Hamas sopivat torstaina tulitauosta, joka astui voimaan perjantain vastaisena yönä. Tulitauko on pitänyt.
  • Tulitauko päätti puolisentoista viikkoa kestäneet väkivaltaisuudet, joissa kuoli ainakin 243 ihmistä palestiinalaisalueilla ja 12 Israelissa. Ainakin pari tuhatta ihmistä sai vammoja.
  • Yli 52 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan Gazassa, YK kertoo. Tulitauon alettua monet ovat aloittaneet kotiinpaluun.
  • USA:n Bidenin mukaan kahden valtion ratkaisu on ainoa vaihtoehto Israelin ja palestiinalaisten välillä
  • Hamas aloitti raketti-iskut Israeliin maanantaina 10. toukokuuta.
  • Yhtenä sytykkeenä konfliktille oli Israelin aie häätää palestiinalaisperheitä Sheikh Jarrahin alueelta Itä-Jerusalemista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Paula Tapiola

YK:n turvallisuusneuvosto toivoo tulitauon pitävän

YK:n turvallisuusneuvosto vetoaa Israeliin ja palestiinalaisiin, jotta tulitaukoa noudatettaisiin täysin. 11 päivää kestäneet väkivaltaisuudet saatiin viimein taukoamaan, kun tulitauko tuli voimaan perjantain vastaisena yönä.

Ensimmäisessä asiasta antamassaan lausunnossa neuvoston jäsenet kertoivat pitävänsä tulitaukoa tervetulleena ja sanoivat tunnistavansa Egyptin ja muiden alueen maiden tärkeän roolin tulitauon aikaansaamisessa.

Neuvosto myös painotti välitöntä humanitaarisen avun tarvetta palestiinalaissiviileille erityisesti Gazassa.

Lähde: STT-AFP

Paula Tapiola

Hamas esiintyi uhmakkaana paraatissa

Naamioituneita Hamasin taistelijoita rynnäkkökiväärit kädessään.
Hamasin taistelijoita kokoontui paraatiin Gaza Cityssä lauantaina. Kuva: Mohammed Saber / EPA

Naamioituneet, rynnäkkökiväärejä kantavat Hamasin sotilaat kokoontuivat näyttämään voimaansa paraatissa Gaza Cityssä lauantaina. Hamas on julistautunut 11 päivää kestäneen konfliktin voittajaksi, kuten Israelkin.

Hamasin paraatiin osallistui kymmeniä maastopukuisia taistelijoita. He ohittivat matkallaan konfliktissa kuolleen vanhemman komentajan Bassem Issan suruteltan.

Hamasin ylimpiin johtajiin Gazassa kuuluva Yehiyeh Sinwar kävi osoittamassa kunnioitustaan vainajalle. Tämä oli Sinwarin ensimmäinen julkinen esiintyminen konfliktin alkamisen jälkeen.

Israel pommitti Sinwarin ja monen muun Hamasin johtohahmon taloja konfliktin aikana. Israelin puolustusministeri Benny Gantz on sanonut, että Hamasin johtajat pysyvät Israelin kohteina, vaikka konflikti on ohi.

Israel teki Gazaan satoja ilmaiskuja konfliktin aikana. Hamas ampui yli 4 000 rakettia Israeliin.

Lähde: AP

Paula Tapiola

Gazan ministeriöt ja virastot auki sunnuntaina

Gazan ministeriöt ja virastot aukeavat huomenna sunnuntaina, palestiinalaisviranomaiset kertovat. Ne noudattavat normaaleja työaikoja aamusta lähtien.

Ministeriöt ja virastot suljettiin Israelin 11 päivää kestäneiden ilmaiskujen aikana. Israel ja Gazaa hallinnoiva Hamas sopivat tulitauosta torstaina, ja se astui voimaan perjantaina.

Lähde: AFP

Paula Tapiola

YK: Gazassa vaikeuksia saada puhdasta vettä

YK:n mukaan noin 800 000 ihmiseltä Gazassa puuttuu mahdollisuus saada puhdasta putkivettä säännöllisesti. Lähes puolet alueen vesiverkosta kärsi vaurioita Israelin ilmaiskuissa.

Gazan asuntoministeriön mukaan lähes 17 000 asuntoa ja liiketilaa on vaurioitunut tai tuhoutunut 11 päivää kestäneissä ilmaiskuissa. Lisäksi yli 50 koululaitosta, kuusi sairaalaa ja kymmenkunta terveyskeskusta on vaurioitunut.

Gazan koulut ovat kiinni, mikä vaikuttaa 600 000 lapsen koulunkäyntiin.

Lähde: AP

Päivi Kerola

Reuters: Blinken vierailee Israelissa ja Länsirannalla ensi keskiviikkona ja torstaina

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vierailee Israelissa ja Länsirannalla ensi keskiviikkona ja torstaina, uutistoimisto Reuters kertoo matkasuunnitelman tuntevaa lähdettä siteeraten.

Yhdysvallat pyrkii vierailulla vahvistamaan Gazan tulitaukoa.

Yhdysvaltalaiset, israelilaiset tai palestiinalaiset viranomaiset eivät ole julkaisseet Blinkenin tarkkaa matkaohjelmaa. Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi torstaina, että Blinken aikoo vierailla alueella keskustelemassa jälleenrakennuksesta.

Reutersin lähteen mukaan Blinkenin on tarkoitus vierailla Lähi-idän matkallaan myös Egyptissä, joka toimi Gazan tulitauon välittäjänä, sekä Jordaniassa.

Lähde: Reuters

Päivi Kerola

Humanitaarista apua on alkanut saapua Gazaan

Humanitaarista apua kuljettavia kuorma-autoja on alkanut saapua Gazaan sen jälkeen, kun Israel avasi Kerem Shalomin raja-aseman, kertoo uutistoimisto AFP.

Saattueet tuovat Gazaan lääkkeitä, ruokaa ja polttoainetta.

YK:n keskitetty hätäapurahasto on ilmoittanut käyttävänsä 18,5 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria Gazan humanitaariseen apuun.

BBC:n mukaan Maailman terveysjärjestön WHO:n tiedottaja Margaret Harris on vaatinut, että terveydenhuollon tarvikkeita ja ammattihenkilöitä pitää välittömästi päästää Gazaan, sillä alueen terveydenhuoltopalvelut uhkaavat ylikuormittua iskuissa loukkaantuneiden määrän takia.

Israel ja Egypti ovat vuosien ajan rajoittaneet tavaroiden ja ihmisten kuljettamista Gazaan. Molemmat maat perustelevat rajoituksia sillä, että ne estävät Hamasin asehankintoja.

Lähde: AFP

Inka Haukka

Biden: Kahden valtion ratkaisu on ainut vastaus konfliktiin

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Palestiinan valtion luominen Israelin valtion rinnalle on ainut ratkaisu Lähi-idän konfliktiin.

Biden kuitenkin painotti jälleen, että Israelilla on oikeus puolustaa itseään. Hänen mukaansa rauhaa ei ole näköpiirissä, ellei Lähi-idän alue tunnusta yksiselitteisesti Israelia.

Presidentti kertoi lisäksi Yhdysvaltain sitoutuvan Gazaan jälleenrakentamiseen.

Lähde: AFP

Paula Tapiola

Blinken soitti Abbasille keskustellakseen tulitauosta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken soitti palestiinalaisten presidentille Mahmoud Abbasille perjantai-iltana. He keskustelivat Israelin ja Gazaa hallitsevan islamistisen Hamasin tulitauosta.

Abbas sanoi arvostavansa Yhdysvaltain pyrkimyksiä tarjota humanitaarista apua ja hankkia kansainvälistä tukea Gazan kaistan jälleenrakennukseen.

Abbas myös kehotti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallintoa painostamaan Israelia lopettamaan väkivaltaisuudet Itä-Jerusalemissa ja Länsirannalla.

Blinkenin on määrä vierailla alueella ensi viikolla ja keskustella paremman tulevaisuuden rakentamisesta israelilaisille ja palestiinalaisille. Blinkenin ja Abbasin on tarkoitus tavata vierailun aikana.

Lähde: AP

Paula Tapiola

Gazan tuhotun mediatalon omistaja valittaa Kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen

Israelin ilmaiskun Gazassa tuhoaman mediatalon omistaja tekee valituksen Kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen (ICC), miehen asianajaja kertoo.

Talon omistaja Jawad Mehdi pitää iskua sotarikoksena. Jala Toweriksi kutsutussa 13-kerroksisessa mediatalossa sijaitsivat muiden muassa uutistoimisto AP:n ja televisiokanava Al Jazeeran toimitukset.

Mehdin asianajajan mukaan Israel ei voi todistaa, että iskun kohde olisi ollut sotilaallinen.

– Kuulemme väitteitä, että torni olisi tuhottu, koska siellä oli varusteita tai aseellinen vastarintaryhmä. Kiistämme väitteet täysin tutkittuamme tapausta, asianajaja Gilles Devers sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Israel on väittänyt, että rakennuksessa oli islamistisen Hamasin sotilastiedusteluyksikköjä.

ICC:n pääsyyttäjä sanoi viime viikolla, että Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa on voinut tapahtua rikoksia. ICC:n syyttäjä päättää itsenäisesti, viekö hän valituksen tuomioistuimen ratkaistaviksi.

Lähde: AFP

Suosittelemme sinulle