Hyppää sisältöön

Metsä Groupin uusi sellutehdas Kemissä tarvitsee paljon puuta: suurin haaste on saada yli tuhat metsäkoneiden ja puutavara-autojen kuljettajaa

Korjuumäärien kasvu alkaa vuoden 2023 aikana ja on täydessä laajuudessaan vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä, jolloin tehdas saavuttaa täyden käyntinsä.

Metsä Groupin Kemin Pajusaaren tehdas
Kaikkiaan Metsä Groupin uuden sellutehtaan on arveltu luovan 1 500 uutta työpaikkaa tehtaan porttien ulkopuolelle. Yhtiö arvelee, että puunhankinnan laajentaminen työllistää myös elinkeinostaan luopumaan joutuvia turveyrittäjiä. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen

Metsä Groupin uusi sellutehdas tarvitsee työvoimaa erityisesti puunkuljetukseen. Kaikkiaan uuden tehtaan on arvioitu synnyttävän 1 500 uutta työpaikkaa, josta puun korjuun ja kuljetuksen osuus on yli tuhat.

Metsä Forestin operaatiopäällikkö Jarmo Karhun mukaan suurin haaste puunhankinnan laajentamiselle on metsäkoneiden ja puutavara-autojen kuljettajien saaminen.

– Tarvitsemme noin 150 uutta korjuuketjua ja puun kuljetukseen yli sata puutavara-autoa lisää. Näihin tarvitaan yli tuhat työntekijää, Karhu sanoo.

Lisäksi työpaikkoja syntyy esimerkiksi metsänhoitotöihin.

Puunkorjuu täydessä laajuudessa heinä–syyskuussa 2024

Uusi sellutehdas käyttää 7,6 miljoonaa kuutiota puuta vuodessa. Se on 4,5 miljoonaa kuutiota nykyistä enemmän.

Korjuumäärien kasvu alkaa vuoden 2023 aikana ja on täydessä laajuudessaan vuoden 2024 kolmannella neljänneksellä, jolloin tehdas saavuttaa täyden käyntinsä.

Pääasiassa puuta hankitaan Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta, mutta sitä myös tuodaan erityisesti Ruotsista.

Työllistymismahdollisuuksia turveyrittäjille

Jarmo Karhu arvelee, että uudesta sellutehtaasta on apua elinkeinostaan luopumaan joutuville turveyrittäjille.

Hän uskoo, että lisäkoulutuksen avulla heitä työllistyy puun kuljetukseen sekä hakkuukoneen ja metsätraktorin kuljettajiksi.

– Siellä on henkilöitä, jotka ovat ajaneet turverekkaa ja toimineet koneiden parissa tähänkin asti. Uskon ja toivon, että osa turveyrittäjistä löytää työtä metsäpuolelta, Karhu sanoo.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle