Hyppää sisältöön

Etelä-Carolinassa kuolemaantuomitut joutuvat valitsemaan sähkötuolin ja teloitusryhmän välillä

Kuolemantuomion toteuttaminen myrkkyruiskeella ei onnistu, sillä lääkeyhtiöt eivät toimita enää tappavaa ainetta.

Sähkötuoli Ohiolaisessa vankilassa.
Kuvituskuva. Kuva: Mike Simons / Getty Images
Yrjö Kokkonen

Etelä-Carolinan osavaltion kuvernööri Henry McMaster on allekirjoittanut lain, joka muuttaa kuolemantuomion täytäntöönpanoa.

Kuolemantuomion saaneiden henkilöiden on jatkossa valittava, surmataanko heidät sähkötuolissa vai ampuuko heidät teloitusryhmä.

Osavaltion republikaanienemmistöinen johto toivoo, että uuden lain myötä kuolemantuomioita saadaan jälleen toteutettua.

Vanhan lain mukaan tuomitut saivat valita myrkkyruiskeen ja sähkötuolin välillä. Osavaltiossa on nyt kolme tuomittua, jotka ovat käyttäneet valitusmahdollisuutensa loppuun ja valinneet kuolintavakseen myrkkyruiskeen.

Tuomioita ei ole kuitenkaan voitu panna toimeen, koska lääkeyhtiöt eivät enää toimita ainetta, joka surmaa ihmisen.

Uuden lain mukaan inhimillisimpänä surmaamistapana pidetty myrkkyruiske pysyy yhä pääsääntöisenä surmaamistapana, mutta jos se ei ole käytettävissä, tuomitun pitää valita kahden muun kuolintavan välillä.

Vuosien 1996 – 2009 välillä Etelä-Carolina surmasi keskimäärin kolme tuomittua vuodessa.

Osavaltion edustajainhuoneessa vähemmistössä olevat demokraatit esittivät, että teloitukset lähetettäisiin suorina lähetyksinä ja osavaltion parlamentin jäsenillä olisi velvollisuus katsoa lähetys. Esitys kaatui äänestyksessä.

Uutta kuolemantuomiolakia vastusti myös seitsemän republikaaniedustajaa. Heidän mukaansa ei ollut johdonmukaista määrätä ihmisille kuolemantuomioita, kun vain kolme kuukautta sitten sama osavaltioparlamentti päätti aborttilaista, joka kieltää lähes kaikki raskaudenkeskeytykset, koska lain kannattajien mielestä kaikki elämä on pyhää.

Suosittelemme sinulle