Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Espanjan Pohjois-Afrikassa sijaitsevaan Ceutan kaupunkiin saapui ennätysmäärä Eurooppaan pyrkiviä – sisäministerin mukaan noin 6 000 ihmistä saapui uimalla ja rantoja pitkin

Punaisen Ristin tarkastuksen jäljiltä tulijat vietiin siirtolaisten vastaanottokeskukseen. Espanjan sisäministerin mukaan 1 500 on nyt palautettu Marokkoon.

Ceutan kaupunkiin saapui ennätysmäärä Eurooppaan pyrkiviä
Paula Tapiola,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Noin 6 000 Eurooppaan pyrkivää ihmistä saapui maanantainja tiistain aikana Espanjalle kuuluvaan Ceutan enklaaviin Pohjois-Afrikassa, Espanjan sisäministeri Fernando Grande-Marlaska kertoi yleisradioyhtiö TVE:n haastattelussa. Heistä 1 500 on jo palautettu Marokkoon.

Viranomaiset kertoivat aiemmin, että Ceutaan oli maanantaina tullut 2 700 siirtolaista. Kyseessä oli kaikkien aikojen päiväennätys.

Eurooppaan pyrkivät saavuttivat Marokon naapurissa sijaitsevan espanjalaiskaupungin uimalla tai kävelemällä rantoja pitkin Marokosta laskuveden aikana. Päivän aikana saapuneiden joukossa oli noin tuhat alaikäistä.

Tulijoiden kuntoa kuvataan hyväksi. Punaisen Ristin tarkastuksen jäljiltä tulijat vietiin siirtolaisten vastaanottokeskukseen.

Kartta Gibraltarin salmesta.
Espanjan enklaavit Ceuta ja Melilla sijaitsevat Afrikan pohjoisrannikolla. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Espanjan kaksi enklaavia Ceuta ja Melilla, joilla on EU-alueen ainoat maarajat Afrikan maiden kanssa, ovat suosittuja kohteita Eurooppaan pyrkiville. Maahanpyrkijöitä yritetään pitää loitolla korkeilla raja-aidoilla.

Reitti ei kuitenkaan ole monellekaan yrittäjälle oikotie määränpäähän. Esimerkiksi huhtikuun lopulla uimateitse Ceutaan saapuneista noin 100 ihmisestä enemmistö käännytettiin takaisin Marokkoon.

Maanantain ennätysmäärä ylitti moninkertaisesti koko siihenastisen vuoden tulijamäärän, joka oli 475 saapujaa tammikuun ja toukokuun puolenvälin välillä. Vuotuinen määrä oli sekin yli kaksinkertainen edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Lue lisää:

Arviolta 1 400 siirtolaista saapunut Italian Lampedusan saarelle

Pandemian hiipuessa Välimeren siirtolaismäärät ovat alkaneet kasvaa – merimatka on entistä vaarallisempi

Suosittelemme