Hyppää sisältöön

Rovaniemellä hoitajan vastaanotolle jatkossa maksutta – heinäkuusta alkaen asiakasmaksuihin muutoksia

Maksujen muutosten taustalla on muuttuva sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaki, tiedottaa Rovaniemen kaupunki.

Muutoksen myötä perusterveydenhuollon hoitajan vastaanottokäynnit ovat jatkossa maksuttomia kaikille kuntalaisille.  Kuva: Visit Rovaniemi
Karoliina Kotala

Rovaniemen kaupungin perimiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin on luvassa muutoksia 1. heinäkuuta 2021 alkaen. Taustalla on muuttuva sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulaki, tiedottaa Rovaniemen kaupunki.

Muutoksen myötä perusterveydenhuollon hoitajan vastaanottokäynnit ovat jatkossa maksuttomia kaikille kuntalaisille.

Lisäksi kuukausimaksut muuttuvat kotihoidon, palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen asiakkailla. Asiakkaille, jotka saavat palveluita kotiin tai asuvat asumispalveluissa, tehdään uudet maksupäätökset ja heiltä kysytään tarvittaessa lisätietoja. Kotiin annettavissa palveluissa ja pitkäaikaisessa tavallisessa palveluasumisessa maksut määräytyvät jatkossa yhdenmukaisin perustein. Maksut määritellään tarkemmin myönnettyjen palvelutuntien perusteella.

– Tehostetun palveluasumisen ja laitoshoidon maksut määritellään 1.7.2021 alkaen laissa, ja ne määräytyvät yhdenmukaisin perustein. Asiakasmaksu muuttuu nettotuloperusteiseksi ja on vähennysten jälkeen 85 prosenttia nettotuloista. Asiakkaalle on jäätävä käyttövaraa tehostetussa palveluasumisessa 164 euroa kuukaudessa ja laitoshoidossa 110 euroa kuukaudessa, kaupunki tiedottaa.

Rovaniemi järjestää palveluja myös palvelusetelillä. Ikäihmisten kotona asumista tukevien ja asumispalvelujen palvelustelin sääntökirjan päivityksessä tullaan huomioimaan, että asiakkaiden saamat palvelut ja niistä perittävät asiakasmaksut (omavastuut) määräytyvät samanlaisilla kriteereillä kaikissa keskenään verrattavissa palveluissa.

Asiakasmaksulain muutokset eivät koske vammaispalvelulain ja kehitysvammaisten henkilöiden erityishuoltolain perusteella myönnettyjä asumispalveluita.

Suosittelemme sinulle