Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Eduskunta hyväksyi EU-elvytyspaketin, 10 kokoomuslaista ja kaksi keskustalaista liittyi vastustajiin – katso miten kansanedustajat äänestivät

Euroopan unionin mittava elvytyspaketti on saanut eduskunnan hyväksynnän. Kokoomuksesta paketin vastustajiin liittyi entinen puhemies ja ministeri Paula Risikko. Hallituspuolueiden edustajista vastaan äänesti kaksi.

Eduskunnan pitkään kestänyt päätöksenteko EU:n elvytyspaketista sai päätöksensä tiistaina. Katso videolta, miten eduskunta äänesti kiistellystä paketista. Kuva: Yle
Antti Pilke,
Voitto-robotti,
Matti Koivisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta on hyväksynyt EU:n elvytyspaketin, jonka on tarkoitus nostaa EU-alue jaloilleen koronakriisin jälkeen.

Paketti sai eduskunnan hyväksynnän äänin 134–57. Paketin hyväksymiseen vaadittiin kahden kolmasosan enemmistö.

Äänestys oli kauaskantoinen, sillä koko Euroopan elvytyspaketti olisi voinut kaatua, jos eduskunta ei olisi hyväksynyt osallistumista siihen. Eduskunta ehti kiistellä paketista lähes vuoden.

Äänestyksessä oppositiopuolue kokoomuksen rivit hajaantuivat, sillä kymmenen edustajaa äänesti pakettia vastaan. Yllättävin tieto oli, että vastustajin liittyi entinen puhemies ja ministeri Paula Risikko (kok.).

Vastustajien joukossa olivat kokoomuksessa myös Timo Heinonen, Mia Laiho, Markku Eestilä, Heikki Autto, Janne Sankelo ja Heikki Vestman. Vastaan äänestivät myös Wille Rydman, Janne Heikkinen ja Terhi Koulumies, jotka ilmoittivat asiasta julkisuuteen ensimmäisinä puolueen riveistä.

Tyhjää äänesti kaksi, jotka olivat molemmat kokoomuslaisia, Pia Kauma ja Kari Tolvanen. Paketin puolesta oli 26 kokoomuslaista.

Äänestys repi myös hallituspuolue keskustan rivejä, sillä aiemmin vastustajaksi ilmoittautuneen Hannu Hoskonen (kesk.) lisäksi vastaan äänesti myös Tuomas Kettunen (kesk.).

Hallituspuolue vasemmistoliitossa oli ryhmän kokoon nähden paljon poissaolijoita. Poissa olivat esimerkiksi pakettia kritisoinut Johannes Yrttiaho ja Markus Mustajärvi, jotka eivät kertoneet etukäteen miten toimivat.

Äänestys paketista piti olla jo viime viikon keskiviikkona, mutta perussuomalaisten aloittama jarrutuskeskustelu viivästytti äänestystä lähes viikolla.

Keskustan ryhmä käsittelee Hoskosen ja Kettusen toimet

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ei ota vielä kantaa, tuleeko ryhmän linjasta erkaantuneille Hoskoselle ja Kettuselle seuraamuksia.

Eduskuntaryhmä käsittelee Kurvisen mukaan asiaa lähiaikoina.

Kurvinen sanoi Ylelle, että rivien hajoamisesta huolimatta keskustan linja elvytyspakettiin on täysin selvä.

Vaikka paketissa on Kurvisen mukaan heikkouksia ja "piirteitä", joista keskusta ei pidä, hän kiittelee, että se turvaa kuitenkin EU:n seitsemän vuoden budjetin sekä maataloustuet Itä- ja Pohjois-Suomeen.

Rydman: Kiusallista kokoomukselle, paketti vie "huolestuttaville teille"

Äänestyksessä katseet kohdistuivat etenkin oppositiopuolue kokoomukseen, jolle paketti on ollut vaikea pala.

Kokoomus ilmoitti tänä keväänä ensin, että puolue äänestää elvytyspaketista tyhjää. Kokoomus käänsi kuitenkin kelkkansa pelastaakseen elvytyspaketin. Edustajat saivat äänestää kuten halusivat. Jos kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö olisi pitäytynyt alkuperäisessä päätöksessään äänestää tyhjää, olisi paketti kaatunut.

Pakettia vastustaneen Wille Rydmanin mukaan kokoomukselle prosessi oli kiusallinen. Rydmanin mukaan kannat jakautuivat eduskuntaryhmässä sen mukaan, olivatko edustajat enemmän huolissaan paketin pitkän ajan vaikutuksista vai lyhyen ajan vaikutuksista, joita paketin kaatumisella olisi.

Rydman kertoo kuuluvansa ensimmäisiin. Hän sanoo, että paketin hyväksyminen vie "huolestuttaville teille".

– Nyt pitäisi nähdä vaivaa, että paketti jäisi kertaluonteiseksi. Valitettavasti olen pessimisti. Kun tämä pää on kerran saatu auki, seuraavalla kerralla sitä on helpompi laajentaa uusiin sfääreihin, Rydman maalaili.

Elvytyspaketin läpimeno Suomen eduskunnassa mutkistui huhtikuun lopussa, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti, että paketin hyväksymiseen vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö eduskunnassa.

Päätös tarkoitti, että hallituspuolueiden kansanedustajien äänet eivät riitä paketin hyväksymiseen, vaan tukea pitää saada oppositiosta. Ratkaisevassa asemassa oli kokoomus, lähtökohtaisesti EU-myönteinen puolue.

Perussuomalaisten Tavio: Lopputulos oli tiukka

Oppositiossa olevat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustivat elvytyspakettia, mutta äänet eivät riittäneet.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi äänestyksen jälkeen, että lopputulos oli tiukka.

– Hyvin pieni määrä kansanedustajia olisi riittänyt saamaan päätöksen toisinpäin, Tavio laski.

Tavio tviittasi, että tuloksen muuttamiseen olisi voinut riittää seitsemän edustajaa.

Paketin hylkäämiseen olisi tarvittu 67 ääntä, mikäli eduskunta olisi ollut täysilukuisena paikalla.

Tavion mielestä perussuomalaisten viimeviikkoinen jarrutuskeskustelu eduskunnassa oli paikallaan.

– Aina kannattaa yrittää. Hävisihän Suomi talvisodankin, vaikka yritettiin, ja se silti kannatti.

Pakettia vastustavien perussuomalaisten mukaan elvytyspaketti ei ole kertaluonteinen, vaan kansallisvaltioiden alasajon ja ”tulonsiirtounionin” toteuttamista koronan varjolla.

Eurooppaministeri: Päätös on Suomen Eurooppa-linjan mukainen

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi, että eduskunnan päätös oli Suomen johdonmukaisen Eurooppa-linjan mukainen.

– Päätös osoittaa, että 27 jäsenmaan kesken on oikeaa solidaarisuutta. Voi tulla tilanne jonakin päivänä, että Suomikin tarvitsee solidaarisuutta.

Hän torjui perussuomalaisten kritiikin, että päätös muuttaisi EU:n olemusta.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi aiemmin, että paketin kaataminen olisi Suomen EU-historian suurin arvovaltatappio.

Paketissa on jaossa 750 miljardia euroa avustuksina sekä lainoina jäsenmaille.

Katso tästä, miten kansanedustajat äänestivät:

Taulukkoa ladataan

Lue lisää:

Suomi päättää tänään EU-elvytyspaketin kohtalosta – tässä yksinkertaiset vastaukset siihen, mitä miljardien rahapotti tarkoittaa Suomelle

Näin kiistelty EU-elpymisväline voi hyödyttää suomalaisia: Kymmenien miljardien kilpailutuksista voi lohjeta firmoille iso potti

Lue Ylen seurantajuttu eduskunnan elvytyspakettikeskustelusta – perussuomalaisten jarrutuskeskustelu kesti monta päivää

Eduskunta väitteli EU-elvytyspaketista – PS: Eduskunnan vaatimukset eivät estä uusia tukipaketteja, Orpo: Joka niitä vähättelee, ei ymmärrä mitään

Suosittelemme