Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Selkävammasta kärsivällä Nooralotta Nezirillä on yhä hyvä mahdollisuus Tokioon – suurempi kysymys on, ehtiikö hän toipua huippukuntoon

Nooralotta Nezirin pullat ovat hyvin uunissa Tokion olympiakisoja ajatellen, vaikka hän ei ole vielä rikkonut olympiakisarajaa ja hän on selkävamman takia sivussa juhannukseen asti.

Nooralotta Neziri Puolan Torunissa.
Nooralotta Neziri on kärsinyt uransa aikana useaan otteeseen selkävaivoista. Kuva: Getty Images
Jonne Niemeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maanantaina selvisi, että Suomen kärkiaitureihin kuuluvalla Nooralotta Nezirillä on todettu alaselän rasitusvamma. Tämä tarkoittaa sitä, että hänen kauden avaus siirtyy kesäkuun lopulle.

Suurimmat kysymykset nousevatkin siitä, miten käy aiturin olympiaunelman, sillä Neziri ei ole vielä rikkonut Tokion olympialaisten tulosrajaa. Yle Urheilun yleisurheiluasiantuntija Tuomas Raja ei ole kovin huolissaan Nezirin tilanteesta.

– Pitää muistaa, että jos kuntoutusvaihe sujuu hyvin, olympiakisoihin on vielä kaksi ja puoli kuukautta aikaa. Varmasti tämä koettelee hänen henkistä kanttia, mutta nyt tarvitaan sitä kuuluisaa malttia. Neziri on tottunut elämään vastoinkäymisten kanssa, koska hän on jo kokenut urheilija, Raja arvioi.

Raja muistuttaa, että Nezirin viime kesä ja hallikausi sujuivat hyvin.

– Huippukunto on mahdollista saada Tokioon mennessä. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin ja hän on erittäin hyvässä kunnossa. Ei tuollainen isku häviä saman tien. Siihen jää kyllä aikaa jalostaa sitä. Nyt pitää kaikkein eniten toivoa sitä, että kuntoutusjakso sujuu hyvin, ja Neziri ehtii kesän karkeloihin mukaan.

Neziri rankingkärkenä ennen kesän kisoja

Tokion olympiakisoihin pääsee 40 parasta naisten pika-aituria. Tähän päivään mennessä kisarajan on rikkonut 27 urheilijaa, joten 13 pika-aituria olisi pääsemässä kisoihin rankingin perusteella. Kisaraja tulee rikkoa 29. kesäkuuta mennessä.

Neziri on tällä hetkellä rankingin kärjessä, joten suomalaisen tilanne näyttää hyvältä.

– Jos pitäisi veikata, niin uskon, että Neziri on jo näillä pisteillä vahvoilla. Pitää myös muistaa, että hänen tavoitteena ei ole vain päästä kisoihin, vaan pärjätä siellä hyvin. En usko, että Neziri sortuu negatiiviseen ajatteluun. Hän valmistautuu varmasti valmentaja Petteri Jousteen kanssa sillä asenteella, että kisoihin mennään.

Vaikka Neziri pitäisi asemansa rankingin kärjen tuntumassa, on teoriassa mahdollista, että hän voisi jäädä ulos kisoista.

Tämä tilanne tapahtuisi siinä tapauksessa, että kisarajan rikkoo yhteensä 40 urheilijaa, jolloin yhtään pika-aituria ei pääsisi kisoihin rankingin perusteella. Skenaario on kuitenkin hyvin epätodennäköinen, sillä kisarajat ovat yleensä niin kovia, että erittäin harvoin sen rikkovat kaikki kisoihin pääsevät urheilijat.

"Kyllä tilanne on tällä hetkellä hyvä"

Nyt pitää odottaa, mitä Euroopassa alkava kisakausi tuo tullessaan.

– On mahdollista, että olemassa olevat rankingpisteet riittäisivät olympiapaikkaan, mutta on mahdotonta ennustaa, miten muut juoksevat.

– Pitää myös muistaa, kun puhutaan rankingista, että maakohtaisesti vain kolme urheilijaa maksimissaan pääsee kisoihin. Jos katsotaan niitä urheilijoita, joita Nezirin takana on, niin ei niitä ihan hirveästi ole. Kyllä tilanne on tällä hetkellä hyvä, mutta nyt Euroopassa alkavat kisat näyttävät, kuinka hyvä Nezirin tilanne on, Raja selvitti.

Nooralotta Neziri
Nooralotta Neziri on hyvin sujuneen hallikauden ansiosta olympiarankingissa tällä hetkellä ykköspaikalla. Kuva: imago sport

Nezirin hyviä asemia vahvistaa myös se, että olympiarankingiin vaikuttavat viiden eri kilpailun parhaat tulokset. Tämä tarkoittaa sitä, että Nezirin hallikaudella hankkimaa rankingasemaa ei juuri horjuteta parilla hyvällä suorituksella.

– On oleellista muistaa, että rajan rikkomista ei välttämättä tarvita. Hänellä on hyvin rankingpisteitä. Jos hän juhannuksen jälkeen kilpailisi, niin siellä on vielä Vaasassa pidettävä olympiarankingkisa, josta saa Kalevan kisojen malliin hyvin rankingpisteitä.

Vamma ei estä kaikkea harjoittelua

Urheilulääkäri Tapio Kallion mukaan ei ole tavatonta, että aitajuoksijoilla on lajin luonteen takia alaselän rasitusvammoja. Vammoja tulee enemmän kuin esimerkiksi pikajuoksijoille.

– Tavallisin, hankalin ja pisimmän toipumisajan vaativa alaselän rasitusvamma liittyy nikaman luisiin rakenteisiin ja siellä mahdollisesti olevaan rasitusmurtumaan tai sen esiasteeseen, entinen aitajuoksija Kallio valottaa Yle Urheilulle.

Jos kyseessä on luinen rasitusreaktio tai rasitusmurtuma nikamassa, niin toipuminen vaatii 1–2 kuukauden tauon. Jos taas kyseessä on pehmytkudoksen vaurio, niin toipuminen voi tapahtua jopa 1–2 viikossa. Neziri on sivussa juhannukseen asti, joten hänen tapauksessa kyseessä lienee ensimmäinen vaihtoehto.

Vamma voi johtua esimerkiksi liiasta harjoittelusta tai siitä, että selän kuormitusta ei ole kuunneltu riittävästi.

On mahdollista, että urheilija on kisakunnossa kuukauden tauon jälkeen. Jos vamma kanssa lähtee kilpailemaan liian aikaisin, niin selkäkipu palaa.

– Jos perustyö harjoitteluineen on tehty hyvin, niin kuukauden tauko ei välttämättä estä kilpailukykyä. Kuukausi ei tietenkään tarkoita aivan ehdotonta taukoa. Muita harjoitteita, jotka eivät rasita selkää, saa tehdä, 400 metrin aitajuoksun SM-kultaa 1984 voittanut Kallio toteaa.

– Siinä pitää valmentajan esimerkiksi fysioterapeutin avulla suunnitella, mitä kaikkea saa ja voi tehdä turvallisesti, jotta kunto säilyy, mutta nikamaa ei kuormiteta.

Tokion olympialaiset alkavat 23. heinäkuuta. Naisten pika-aidoissa kisataan 31. heinäkuuta alkaen. Kisat nähdään ja kuullaan Ylen kanavilla.

Lue myös:

Loukkaantuneen Nooralotta Nezirin olympiaunelmalle raju isku – ehtiikö suomalaistähti edes yrittää Tokion kisarajaa?

Nooralotta Neziri jäi neljänneksi 60 metrin EM-finaalissa – vain sadasosa erotti pronssimitalista: "Valehtelisin, jos sanoisin, ettei harmita"

Neziri ja Kemppinen mitalivauhdissa EM-halleihin! Loistava sauma päättää Suomen yli 20 vuoden kuiva kausi – näin seuraat kisoja Ylen kanavilla

Nooralotta Neziri sai varoituksen ja jäi telineisiin Puolassa – jättää SM-hallit väliin lääkärin määräyksestä: "Se olisi väärin muita kohtaan"

Nooralotta Neziri aitoi jälleen naisten 60 metrin aitojen uuden halli-SE:n – aituri yllättyi ajastaan: "Ei mitenkään täydellinen juoksu"

Neziri nujersi maailman huippuaitureita – "En heti edes tajunnut voittaneeni"

Suosittelemme