Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Oulun Hietasaaressa Wellamontien palstaviljely peruttiin viime tingassa kaupungin tietokatkoksen vuoksi – viljelijöille tiedottaminen ontui

Hietasaari I:n palstaviljelijät eivät pääsekään alueelle kesäksi tekemistään varauksista huolimatta. Oulun kaupunki perui viljelmät yhtäkkiä tietöiden vuoksi, ja lisäksi tieto saavutti osan viljelijöistä puolen viikon viiveellä. Viljelykesän piti olla viimeisiä.

Hietasaaren Wellamontien remontti Oulussa keväällä 2021.
Kasvimaa muuttuikin tänä vuonna tietyömaaksi. Hietasaaressa Nallisportin vieressä on tietyömaa ja sorakasoja, eikä alueella olevalle palstaviljelyalueelle voi edes kulkea. Palstalle pääsyä odottaneiden viljeilöiden harmitus on suuri. Kuva: Risto Degerman / Yle
Hanna Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulussa suosittu Hietasaaren alueen palstaviljelymahdollisuus supistui kerralla, kun jo viljeltäväksi luvattu Wellamontien pelto päätettiin pikaisella aikataululla laittaa kiinni, ja todennäköisesti lopullisesti.

Alueella aloitettiinkin laajoja tietöitä, ja Oulun kaupunki perui jo varatut palstat yhtäkkiä 7. toukokuuta verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

– Katutyö halkaisee aluetta, ja siellä on melua, pölyä sekä tärinää. Lisäksi on otettava huomioon työmaan turvallisuus ja mahdolliset liikenteen sulkemiset sekä työmaakopit ja varastointialueet, sanoo Oulun kaupungin maanhankintapäällikkö Juha Peuraniemi.

Palstapaikan varannut oululainen Taru-Carita Pullinen sai tiedon, kun Yle otti häneen yhteyttä 12. toukokuuta hieman ennen keskipäivää.

Oulun kaupunki oli vasta samana iltapäivänä laittamassa asiasta sähköpostia Wellamontien eli Hietasaari I:n viljelijöille, tai soittamassa heille.

– Ei ole hyvää sanottavaa kaupungille. Ihmetyttää, miten voi olla noin huonoa suunnittelua, nyt vasta keksittiin ettei siellä voikaan viljellä. Ja miten tiedotuskin voi olla noin surkeaa, Pullinen miettii.

Pullisen mukaan hänelle tulleesta sähköpostista ei löytynyt selkeää syytä viljelypalstan perumiselle.

Oulun kaupungille on tullut asiasta useita puheluita sen jälkeen, kun tieto ilmestyi verkkosivuille. Viime hetken muutokset johtuivat tietokatkoksesta. Tämän kevään katu-urakka ja mahdolliset muut rakennustyöt jäivät varmistamatta, Juha Peuraniemi sanoo.

– Emme ajatelleet, että suunniteltu katurakentaminen realisoituu keväälle. Oli vain ajatuksissa huvipuisto, joka ei sitten tullutkaan. Ajattelimme, että palstaviljely on vielä mahdollista.

Peuraniemen mukaan Wellamontien palstoille jo maksetut varausmaksut palautetaan, ja jos viljelijä saa uuden palstan toiselta alueelta, se tulee hänelle maksutta.

Taru-Carita Pullinen sai varattua uuden palstan Mustasuon alueelta. Tämäkin viljelyalue on onneksi autottomalle riittävän lähellä kotia.

Kaikkiaan kanta-Oulun alueella on noin kymmenen palstaviljelyaluetta, ja Juha Peuraniemen mukaan korvaava palsta pitäisi löytyä kaikille nyt varauksensa menettäneille. Kaikkiaan Oulussa on 700–800 palstaa, ja viljelijöitä niissä noin 400.

Palstalle oli jo annettu lisäaikaa: uuden kaavan vuoksi alue muuttuu

Wellamontien palsta-alue on joka tapauksessa jäämässä alueen kaavamuutoksen aiheuttamien toimien alle. Hietasaaren palstaviljely on herättänyt julkisuutta, kun luontoväki on vastustanut korvaavaa viljelyaluetta varten tehtyjä hakkuita Vaaskiventien läheisyydessä.

Oulun Hietasaareen jää vielä yksi kaupungin vanha palstaviljelyalue, jossa voi viljellä tänä kesänä, kyseessä on Hietasaari II -niminen alue.

Wellamontien palstaviljelyalueen lisäksi yksi viljelyalue on jo aiemmin poistettu yleisökäytöstä. Hietasaari III -palsta-alue on varattu siihen nousevalle uudelle siirtolapuutarhalle.

Wellamontien viljely ei todennäköisesti jatku, sillä pellolle tulee muun muassa Oulun kaupungin pysäköintipaikka. Sen toteuttavat yhdessä kaksi kaupungin mailla olevaa vuokralaista, Nallikari Tennis Oy sekä Irjalan huvilan nykyiset omistajat, joista Yle tavoitti Janne Hyvösen.

Vuokrasopimus Oulun kaupungin kanssa velvoittaa, että yleinen parkkialue on tehtävä joko muun rakentamisen yhteydessä tai viimeistään vuoden 2022 loppuun mennessä.

Sekä Nallikari Tenniksen toimitusjohtaja että Irjalan omistaja kertovat, ettei pysäköintialueen suhteen suunnitelmia ole vielä laadittu. Sen toteuttaminen voi siirtyä vuoden päähän.

– Meidän puolestamme ei olisi mitään estettä, että viljelyä tapahtuisi tuossa vieressä vielä tänä kesänä, sanoo Nallikari Tenniksen toimitusjohtaja Juho-Pekka Antila.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme