Hyppää sisältöön

Alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista 13 vuoden vankeustuomion saanut "eno" vaatii syytteiden hylkäämistä hovioikeudessa

Lempinimellä "eno" tunnettu mies vaatii Helsingin käräjäoikeuden antaman tuomion ja yli 80 000 euron korvausvaatimusten hylkäämistä hovioikeudessa. Mies tuomittiin viime joulukuussa 13 vuoden vankeusrangaistukseen 17:ään alaikäiseen uhriin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Hovioikeus päätti tänään salata uhrien henkilöllisyyden 60 vuodeksi.

"Eno" Helsingin käräjäoikeudessa 25. marraskuuta 2020. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Poikkeuksellisen laajasta seksuaalirikosten sarjasta 13 vuoden vankeustuomion Helsingin käräjäoikeudessa saanut Mohamed El Fatim vaatii syytteiden ja vanhingonkorvausten hylkäämistä hovioikeudessa.

Lempinimellä "eno" tunnettu El Fatim tuomittiin viime joulukuussa yhteensä 26:sta seksuaalirikoksesta, pahoinpitelystä ja huumausainerikoksesta. Kaikki teot oli tehty tuomitun asunnossa Helsingin Laajasalossa. Rikoksissa oli 17 noin 6–18-vuotiasta uhria.

Vuonna 1954 syntynyt mies oli jatkanut tekojaan 10 vuoden ajan vuodesta 2006 vuoteen 2016. Hänet todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeiseksi eli hän ymmärsi tekojensa seuraukset.

Uhreille määrättiin käräjäoikeudessa maksettavaksi yhteensä yli 80 000 euron korvaukset.

Vakavin teko jatkui kaksi vuotta

Miehen teoista vakavin oli kaksi vuotta jatkunut hyväksikäyttösuhde 15–16-vuotiaan tytön kanssa. Tyttö oli oikeuden mukaan joutunut törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön, törkeä raiskauksen ja pahoinpitelyn uhriksi.

Suurin osa teoista kohdistui 14–18-vuotiaisiin nuoriin, joiden päihtynyttä tai päihtymyksen vuoksi tiedotonta tilaa mies oli käyttänyt seksuaalisesti hyväkseen.

6–13-vuotiaisiin lapsiin kohdistetut seksuaalirikokset olivat oikeuden mukaan hieman lievempiä kuin teini-ikäisiin kohdistuneet rikokset.

Jutussa oli myös toinen, nuorempi syytetty. Häntä ei tuomittu rangaistukseen, koska hän oli mielentilatutkimuksen mukaan tekoaikaan syyntakeeton.

Yksi uhreista haluaa salata henkilöllisyytensä muilta uhreilta hovissa

Hovioikeus päätti tänään tapauksen salaamisesta.

Yksi uhreista oli pyytänyt henkilöllisyytensä ja huoltajansa henkilöllisyyden salaamista myös muilta uhreilta. Häneen kohdistuneita rikoksia käsiteltiin Helsingin käräoikeudessa erillisenä muista.

Muut tapauksen uhrit eivät vastustaneet salaamispyyntöä, joten hovioikeus suostui siihen. Uhri ei ollut valittanut käräjäoikeuden salaamispäätöksestä, vaan pyyntö koski hovioikeudessa syksyllä alkavaa oikeudenkäyntiä.

Muiden uhrien ja heidän huoltajiensa henkilöllisyydet päätettiin hovioikeudessa salata muilta kuin asianosaisilta 60 vuodeksi. Perusteena on käsiteltävien asioiden arkaluonteisuus ja yksityisyys.

Jutun pääkäsittely alkaa 25. lokakuuta Helsingin hovioikeudessa. Asian käsittelyyn on varattu yhteensä 19 päivää aina joulukuun 7. päivään saakka.

Lisää aiheesta:

"Enolle" 13 vuoden vankeustuomio Helsingin käräjäoikeudessa: syyksi luettiin 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos

Suosittelemme sinulle