Hyppää sisältöön

Jätevesitutkimus paljastaa pohjalaisten käyttävän amfetamiinia – kokaiinista ei näy merkkejä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on seurannut huumeiden käyttöä 27 kaupungin jätevesistä. Viime vuonna näytteitä kerättiin neljän viikon aikana eri vuodenaikoina, kun normaalisti on tyydytty kahteen keräysviikkoon.

Huumeruisku Helsingin Kallion Pengerpuistossa.
Pohjalaiskaupungeissa huumetilanne on huomattavasti valoisampi kuin monessa muussa kaupungissa, THL:stä kerrotaan. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Päivi Rautanen

Huumeiden käyttömäärät ovat tuoreimman jätevesitutkimuksen mukaan olleet viime vuoden lopulla laskussa Seinäjoella ja Kokkolassa. Sen sijaan Vaasassa ja Pietarsaaressa on marraskuun tutkimuksessa hienoista käytön kasvua elokuun tutkimuksiin verrattuna.

Vaasassa huumeiden käyttömäärät ovat kuitenkin palanneet aikaisempien vuosien tasolle viime keväänä havaitun väliaikaisen kasvun jälkeen.

Pohjalaiset käyttävät pääasiassa amfetamiinia ja jonkin verran ekstaasia. Kokaiinin käytöstä ei ole merkkejä.

Verrokkikaupunkeja valoisampi tilanne

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on seurannut huumeiden käyttöä 27 kaupungin jätevesistä.

– Pohjalaiskaupunkien huumetilanne on huomattavasti parempi ja valoisampi kuin monissa muissa kaupungeissa, etenkin Etelä-Suomen kaupunkeihin verrattuna, arvioi THL:n kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää.

THL:n jätevesitutkimuksen mukaan koko maassa amfetamiinin käyttö on edelleen lisääntynyt. Sen sijaan kokaiinin käytön kasvu on tasaantunut ja ekstaasin käyttö vähentynyt.

– Liikenteessä todetut huumerattijuopumukset seuraavat jätevesiseurannassa havaittuja huumeiden käyttömääriä, THL tiedottaa.

Lue myös:

Koronavuonna on käytetty amfetamiinia enemmän kuin koskaan mittaushistorian aikana – laaja jätevesitutkimus paljastaa huumeiden käytön erot koko maassa

Suosittelemme sinulle