Hyppää sisältöön

Suositun mallin some-tilit lakkasivat yhtäkkiä toimimasta Gaza-päivityksen jälkeen – teknologiajättejä syytetään keskustelun sensuroimisesta

Tutkijan mukaan Israelilla ja yhdysvaltalaisilla teknologiajäteillä on tiiviit suhteet, ja Facebook hyväksyy noin 90 prosenttia Israelin esittämistä sensurointipyynnöistä. Facebook syyttää viimeaikaisista päivitysten katoamisista teknisiä ongelmia.

Azza Slimene käsi kohotettuna mielenosoittajien keskellä.
Malli Azza Slimene (kuvan keskellä käsi kohotettuna) osallistui 15. toukokuuta Tunisian pääkaupungissa solidaarisuutta palestiinalaisille osoittaneeseen mielenosoitukseen. Kuva: AOP
Jussi Nurminen

Tunisialaistaustainen malli ja näyttelijä Azza Slimene halusi viime viikolla jakaa 1,4 miljoonalle seuraajalleen Instagramissa tietoa Gazan tilanteesta. Sen vuoksi hän kutsui Gazassa asuvan palestiinalaisen kertomaan torstaina tilillä kokemuksistaan Israelin pommittamalla alueella, uutisoi al-Araby al-Jadeed-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun).

Heti seuraavana aamuna Slimene kertoo huomanneensa, ettei enää pysty julkaisemaan uusia päivityksiä Instagram-tilillään. Instagramin lisäksi myös Twitterin ja Tiktokin käyttö oli hänen mukaansa estetty.

Azza Slimenen viestiketjua some-tiliensä blokkaamisesta on jaettu kuvakaappauksena muun muassa Twitterissä.

Azza Slimenen Instagram-tilin käyttöongelmat näyttävät ainakin toistaiseksi loppuneen. Esimerkiksi tiistaina aamupäivällä hänen tilillään (siirryt toiseen palveluun) oli nähtävillä lukuisia tuoreita Instagram Story -päivityksiä palestiinalaisten ahdingosta.

Algoritmien epäillään piilottavan julkaisuja

Monet julkisuuden henkilöt ovat ottaneet viime päivinä näkyvästi kantaa tilanteeseen Gazassa ja Israelissa. Useat Instagramin, Twitterin, Tiktokin ja Facebookin käyttäjät ovat kuitenkin raportoineet näiden päivitysten joutuneen sensuurin kohteeksi.

Sensuurista ovat kertoneet sekä palestiinalaisia että israelilaisia tukevia viestejä julkaisseet henkilöt.

Osa heistä on julkisesti epäillyt, että teknologiayhtiöt rajoittavat tällaisten päivitysten näkyvyyttä algoritmien avulla. Jotkut käyttäjät ovat kertoneet huomanneensa, että julkaisut näkyvät pienemmälle joukolle seuraajia, jos niiden aiheena on palestiinalaisten ja israelilaisten välinen konflikti.

Gigi Hadid muotinäytöksessä.
Huippumalli Gigi Hadid on vaatinut julkisesti Instagramia selittämään palestiinalaisia koskevien viestien sensuroimisen. Kuva on otettu Jean Paul Gaultierin muotinäytöksessä Pariisissa 22.1.2020. Kuva: Yoan Valat / EPA

Yhdysvaltalainen huippumalli Gigi Hadid, jolla on palestiinalaiset sukujuuret, on vaatinut Instagramilta selitystä tiettyjen palestiinalaisia koskevien viestien estämiselle.

– Voisitteko selittää mikä tarkalleen on ongelmana Palestiinaa koskevien faktojen postaamisessa, Hadid kirjoittaa Twitter-viestissä.

Hadidilla on Twitterissä yli kymmenen miljoonaa ja Instagramissa yli 66,5 miljoonaa seuraajaa.

Tutkija: Facebook hyväksyy 90 prosenttia Israelin pyynnöistä

Väitöskirjatutkija Antti Tarvainen Helsingin yliopistosta näkee viestien poistamisen taustalla Israelin valtion ja teknologiayhtiöiden tiiviit suhteet.

– [Yhdysvaltain] Piilaakson yritysten ja Israelin yhteistyö vaikuttaa laajalta ja systemaattiselta. Israelissa on erityinen oikeusministeriön alainen kyberyksikkö, joka tapaa säännöllisesti Piilaakson teknologiayhtiöiden edustajien kanssa ja keskustelee heidän palveluidensa sisällöstä.

– Tämä kyberyksikkö esimerkiksi pyytää Facebookia poistamaan sisältöä, jonka Israel esittää väkivaltaa lietsovana. Raporttien mukaan Facebook hyväksyy noin 90 prosenttia Israelin esittämistä sisältöä sensuroivista pyynnöistä, Tarvainen sanoo Ylelle.

Hänen mukaansa teknologiayhtiöiden ja Israelin tiiviistä yhteydestä kertoo osaltaan myös se, että korkeita israelilaisia virkamiehiä on siirtynyt vaikutusvaltaisiin asemiin Piilaakson teknologiayhtiöihin ja Google ja Facebook ovat investoineet voimakkaasti Israelin talouteen sekä sijoittaneet keskeisimpiä tutkimus- ja kehitystoimintojaan Israeliin.

Tarvainen on tutkinut näitä suhteita osana väitöskirjatyötään, ja katsoo palestiinalaisia koskevan sisällön sensuroimisella voivan olla merkittävää vaikutusta kansainväliseen mielipiteeseen alueen tapahtumista.

– Piilaakson teknologiayhtiöillä on ennennäkemättömän suuri rooli siinä, millainen kuva nykytilanteen juurisyistä ja osapuolten voimasuhteista globaalisti välittyy. Israel ymmärtää, että läheisten suhteiden rakentaminen maailman johtaviin teknologiayhtiöihin myös lisää globaalisti sen vaikutusvaltaa mielipiteen muodostukseen, Tarvainen arvioi.

Benny Gantz sormenpäät yhdessä.
Israelin puolustus- ja oikeusministeri Benny Gantz on vaatinut some-yhtiöitä siivoamaan sisältöjään. Kuvassa Gantz puhuu influensseritapahtumassa 7. maaliskuuta 2021. Kuva: Abir Sultan / EPA

Israelin puolustusministerillä keskustelu some-jättien kanssa

Israelin puolustus- ja oikeusministeri Benny Gantz on syyttänyt “äärielementtejä” Israeliin kohdistuvan vihan lietsomisesta sosiaalisessa mediassa ja keskustellut Facebookin ja Tiktokin edustajien kanssa. Facebook omistaa Instagramin.

Oikeusministerin tiedottajan mukaan yhtiöt olivat tapaamisessa painottaneet toimivansa nopeasti ja tehokkaasti puuttuakseen väkivaltaa lietsoviin viesteihin, kirjoittaa muun muassa Times of Israel (siirryt toiseen palveluun). Tämä viestien moderoiminen tapahtuu yleensä automaatiolla ja voi johtaa virheisiin.

Myös teknisillä ongelmilla on esimerkiksi Facebookin oman ilmoituksen mukaan ollut vaikutusta.

Ylen kysymyksiin kadonneista päivityksistä Facebook vastaa, että sillä on ollut monia ongelmia, jotka ovat vaikeuttaneet sisällön jakamista yhtiön sovelluksissa.

Facebook mainitsee teknisen häiriön, joka vaikutti Story-toimintoon ympäri maailmaa ja toisen häiriön, joka väliaikaisesti rajoitti sisällön näkymistä al-Aqsa-moskeijan aihetunnistesivulla.

– Vaikka molemmat ongelmat on korjattu, niin niiden ei olisi koskaan pitänyt päästä tapahtumaan. Pahoittelumme kaikille, jotka kokivat, etteivät voineet kiinnittää huomiota tärkeisiin tapahtumiin tai jotka kokivat tämän tahallisena vaientamisena. Se ei ollut koskaan aikomuksenamme, vakuuttaa Facebook lausunnossaan.

Facebook vakuuttaa korjaavansa moderoinnissa tekemänsä virheet mahdollisimman nopeasti saatuaan niistä tiedon. Yhtiö kertoo palkanneensa arabiaa ja hepreaa äidinkielenään puhuvia ihmisiä moderoimaan päivityksiä.

Toukokuun alussa yhtäkkiä kadonneiden tulenarkoihin maailman tapahtumiin liittyvien viestien joukossa oli Itä-Jerusalemin Sheikh Jarrahin palestiinalaisten häätämistä koskevien päivitysten lisäksi esimerkiksi Kolumbian väkivaltaisuuksia ja Kanadan alkuperäisasukasnaisiin kohdistuvia henkirikoksia käsitelleitä viestejä.

Kuuntele:

Väkivalta leimahti ilmiliekkeihin viime viikolla Palestiinassa. Mistä vuosikymmeniä jatkuneissa väkivaltaisuuksissa oikein on kyse? Marjukka ja Toivo käyvät läpi lähi-idän historian lyhyen oppimäärän yhdessä Palestiinaa tutkivan Tampereen yliopiston tutkijatohtori Tiina Järven kanssa.

Lue myös:

Israel ja Hamas jatkavat iskuja, ainakin kuusi kuoli Gazassa, Ranska, Egypti ja Jordania neuvottelivat Gazan tilanteesta

Kirjeenvaihtajalta: Kiina hakee turvallisuusneuvostossa rintamaa Israelin ja Hamasin väkivallan lopettamiseksi

Helsingissä sadat ihmiset osoittivat mieltä niin palestiinalaisten kuin Israelin puolesta

Israelin isku mediataloon Gazassa herättää arvostelua – Biden puhelussa Netanjahulle: Israelilla oikeus puolustautua

"Pikkusisko pelkää ja piirtää verta ja ruumiita", sanoo nuori nainen Gazasta – "Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin neutraloida Gaza", sanoo mies Ashdodista

Käyttääkö Hamas ihmiskilpiä, kuten Israel väittää? Yle listasi neljä kysymystä ja vastausta palestiinalaissiviilien tilanteesta Gazassa

Kumiluodit lentävät ja satoja on loukkaantunut – mistä on kyse Itä-Jerusalemin kiihtyneissä levottomuuksissa?

Suosittelemme sinulle