Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Lahjonnasta Bensowin säätiön remonttijupakassa syytetty mies pimitti miljoonabisnekset verottajalta – sai ehdollista vankeutta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 56-vuotiaan suomalaismiehen ehdolliseen vankeuteen, yhdyskuntapalvelukseen ja liiketoimintakieltoon useista talousrikoksista. Mies jätti ilmoittamatta verottajalle noin 1 500 000 euron liikevaihdon. Samaa miestä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta päiväkotiremontissa Kauniaisissa.

En modern byggnad på en solig dag. I framgrunden en bil.
Mies tunnusti talousrikokset Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden käsittelyssä. Syytteet lahjusrikoksesta oikeudessa yhä kesken olevassa jutussa hän kiistää. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden rakennus kuvattu 7.5.2020. Kuva: Yle/ Lukas Rusk
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Julkisuudessa esillä ollutta Bensowin lastenkotisäätiön epäonnista päiväkotiremonttia tekemässä ollut rakennusalan yrittäjä tuomittiin useista talousrikoksista Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Oikeus katsoi vuonna 1964 syntyneen miehen syylliseksi törkeään kirjanpitorikokseen, kahteen törkeään veropetokseen ja törkeään työeläkevakuutuspetokseen.

Hän sai yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion sekä 30 tuntia yhdyskuntapalvelusta. Lisäksi mies määrättiin kolmeksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Oikeuden mukaan mies oli syyllistynyt talousrikoksiin erityisen suunnitelmallisesti käyttämällä hyväksi Viron kaupparekisteriin rekisteröityä ulkomaista yhtiötä veropetoksen ilmitulon estämiseksi.

Miehen rakennusalan yhtiö oli merkitty Viron kaupparekisteriin, mutta yhtiössä ainoana henkilönä määräysvaltaa käyttäneen miehen osoite oli Suomessa Helsingissä. Yhtiön kiinteä toimipaikka oli Helsingissä, ja sen liiketoiminta tapahtui Suomessa.

Yli miljoonan liikevaihto kirjaamatta

Mies ei ollut kirjannut lainkaan yhtiön liiketapahtumia Suomessa vuosina 2013, 2014 ja 2015. Yhtiön liikevaihto oli noina vuosina ollut yhteensä yli 1 500 000 euroa. Kirjanpitorikos oli törkeä etenkin liikevaihdon merkittävyyden vuoksi.

Mies oli vuosina 2013–2017 jättänyt maksamatta veroja ja veroluonteisia maksuja yhteensä lähes 90 000 euron edestä. Hän ei ollut tehnyt veroilmoituksia yhtiönsä toiminnasta.

Mies oli jättänyt maksamatta ennakonpidätyksen työntekijöilleen ja itselleen maksamistaan palkoista. Hän oli laiminlyönyt sosiaaliturvamaksun maksamisen.

Lisäksi mies oli vuosina 2014–2016 välttänyt maksamasta yli 160 000 euron verot. Hän ei ollut ilmoittanut yhtiöstä saamiaan tuloja henkilökohtaisessa veroilmoituksessaan.

Mies oli jättänyt maksamatta vuosina 2014–2017 myös noin 35 000 euroa työeläkevakuutusmaksuja.

Mies on myöntänyt talousrikoksiin liittyvät syytteet. Tunnustuksen vuoksi hänen tuomiotaan alennettiin kolmella kuukaudella.

Miestä syytetään myös törkeästä lahjonnasta

Samaa miestä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta liiketoiminnassa Bensowin lastenkotisäätiön päiväkotiremontissa Kauniaisissa vuonna 2014. Tapaus on käsittelyssä Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Syyttäjän mukaan mies antoi 54 000 euroa säätiön työntekijälle saadakseen taloudellista hyötyä, kuten urakan ilman kilpailutusta.

Syyttäjän mukaan työntekijä oli ollut aktiivinen lahjuksen pyytämisessä. Hän vastasi osaltaan remontin laskujen hyväksymisestä. Työntekijää syytetään törkeästä lahjuksen vastaanottamisesta.

Molemmat syytetyt kiistävät syytteet lahjusrikoksista.

Talousrikoksista tuomitulla miehellä on aiempaa rikostaustaa. Hänet on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2016 törkeästä kirjanpitorikoksesta ja vuonna 2014 törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Lisää aiheesta:

Bensowin lastenkotisäätiön epäonnisten remonttien taustalla lahjusrikos? Syyttäjän mukaan rakennusyhtiö lahjoi työntekijän 54 000 eurolla

Poliisi epäilee: Bensowin säätiön hallitus käyttänyt väärin luottamusasemaansa

Bensowin säätiön entiselle johtajalle ehdollinen vankeustuomio muun muassa veropetoksista

Ohjelma Yle Areenassa: MOT: Bensowin säätiön salaisuus

Bensowin lastenkotisäätiön tilintarkastus paljastaa: Tappioita, verorästejä, tilintarkastajien vaihdoksia ja epäselvyyksiä

Suosittelemme