Hyppää sisältöön

Johnson & Johnsonin rokotetta ei toistaiseksi oteta käyttöön Suomessa – THL:n Nohynek: Rokotteelle ei ole tarvetta

Johnson & Johnsonin rokote on samantyyppinen kuin Astra Zeneca. Molemmilla rokotteilla on havaittu mahdollinen yhteys lievästi kohonneeseen veritulppariskiin.

Johnson & Johnsonin rokotetta ei oteta Suomessa käyttöön. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

EU:ssa myyntiluvan saanutta Johnson & Johnsonin koronarokotetta ei toistaiseksi oteta Suomen rokotusohjelmaan.

Johnson & Johnson on Astra Zenecan tapaan adenovirusvektorirokote. Molemmilla on havaittu mahdollinen yhteys lievästi kohonneeseen veritulppariskiin.

Johnson & Johnsonin rokotetta on käytetty laajasti muun muassa Yhdysvalloissa. Huhtikuun lopussa Yhdysvalloissa oli todettu kahdeksan rokotteen mahdollisesti aiheuttamaa veritulppatapausta. Rokotteita oli annettu tuolloin yli seitsemän miljoonaa annosta.

– Suomen nykyisessä epidemiatilanteessa Johnson & Johnsonin rokotteelle ei ole tarvetta, sillä sitä annettaisiin Astra Zenecan rokotteen tapaan vain 65 vuotta täyttäneille. Valtaosa tähän ikäryhmään kuuluvista on jo saanut rokotuksen, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

Asiaa harkitaan Nohynekin mukaan uudelleen, jos epidemiatilanne vaikeutuu.

Suomeen on jo saapunut ensimmäiset erät Johnson & Johnsonin rokotetta. Rokotteita säilytetään THL:n keskusvarastossa.

Kaikkiaan Suomi on sitoutunut ostamaan 2,4 miljoonaa annosta Johnson & Johnsonin rokotetta.

Rokote eroaa muista siinä, että sitä tarvitaan vain yksi annos. Se myös säilyy pitkään.

65 vuotta täyttäneillä oikeus kieltäytyä Astra Zenecasta

THL linjasi tänään, että kaikille alle 65-vuotiaille annetaan mRNA-rokotteita. Käytännössä se tarkoittaa Pfizer Biontechin tai Modernan rokotteita.

Myös yli 65-vuotiailla on halutessaan mahdollisuus saada Pfizer Biontechin tai Modernan rokote, vaikka he olisivat saaneet ensimmäisen rokotteen Astra Zenecaa.

– Suosituksemme on edelleen, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella. Jos Astra Zenecan rokotetta saanut henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista Astra Zenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen, THL:n asiantuntijalääkäri Emma Kajander sanoo THL:n tiedotteessa.

Kajanderin mukaan mRNA-rokotteita on nyt hyvin saatavilla.

MRNA-rokotteiden eli Pfizer Biontechin tai Modernan annosväli kuitenkin pysyy 12 viikossa. Ainoastaan lääketieteelliset syyt, kuten syöpähoidot, voivat lyhentää annosväliä.

THL:n mukaan asiaa harkitaan uudestaan sen jälkeen, kun kaikki halukkaat 16 vuotiaat ja sitä vanhemmat on rokotettu kertaalleen.

Aiheesta aiemmin:

EMA: Johnson & Johnsonin rokotteella ja veritulpilla mahdollinen yhteys, hyödyt kuitenkin ylittävät riskit – Nohynek: Ennenaikaista arvioida, miten rokotetta Suomessa käytetään

Suomen rokotusaikataulu venyy taas – Johnson & Johnson keskeyttää toimitukset Eurooppaan

Suosittelemme sinulle