Hyppää sisältöön

Suomen pisimmän sillan rakennustyöt alkavat Helsingissä: tiedossa on paljon meteliä ja lähes sadan parkkipaikan katoaminen

Tulevaisuudessa 10 kilometrin pituista reittiä pääsisi raitiovaunulla, kävellen ja pyöräillen Hakaniemestä Kaakkois-Helsinkiin Laajasaloon. Luvassa on rutkasti poikkeusjärjestelyjä liikenteeseen.

Massiivisen siltakokonaisuuden rakennustyöt alkavat Helsingissä
Massiivisen siltakokonaisuuden rakennustyöt alkavat Helsingissä
Veikko Eromäki

Kruunusillat-hankkeen rakennustyöt käynnistyvät Helsingin Hakaniemessä ja Siltasaarenrannassa.

Kruunusillat on valmistuessaan 10 kilometrin mittainen raitiotieyhteys Helsingin keskustan ja Laajasalon välillä.

Kruunuvuorensilta tulee Korkeasaaren ja Laajasalon välille
Kolme siltaa sisältävä rakennusprojekti tulee viimeisimmän arvion mukaan maksamaan 350 miljoonaa euroa vuoden 2015 hintatasossa. Enimmäishinta tarkentuu lähiaikoina. Kuva: Yle / Derrick Frilund

Nykyesityksen mukaista 10 kilometrin pituista reittiä pääsisi raitiovaunulla, kävellen ja pyöräillen Hakaniemestä Laajasaloon. Siltoja ei voi ajaa henkilöautolla, mutta Helsingin kaupungin mukaan silta kuitenkin hyödyttää yksityisautoilijoita välillisesti.

Työt alkavat kunnallistekniikan valmistelutöillä, jotka liittyvät katujen alla kulkeviin vesijohtoihin, sähkölinjoihin ja tietoliikenneyhteyksiin. Tämä tarkoittaa käytännössä monen monia reikiä ja monttuja ympäri alueen katuja. Myös katuvarsien puita kaadetaan.

– Rakennamme myös työntekijöille koppikylän eli tarvittavat sosiaalitilat, kertoo Aapo Urjanheimo, Hakaniemenrannan osaprojektin johtaja hankkeen allianssiin kuuluvasta YIT-rakennusyhtiöstä.

Havainnekuva Kruunusillat-hankkeesta Sompasaaren läpi menevistä silloista.
Havainnekuva valmiista silloista: kuvan vasemmassa reunassa Merihaansilta liittyy Sompasaareen ja oikeassa laidassa Finkensilta jatkuu Korkeasaareen. Kuva: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy

Alkavat rakennustyöt tulevat näkymään ja kuulumaan alueella isosti, tätä ei Urjanheimo ala vähättelemään.

– Kyllähän se kuuluu. Tehdään tukiseiniä, pontituksia ja paalutuksia eli melua tulee. Pölyä syntyy myös, vaikka koitamme sitä kaikin keinoin välttää.

Nämä työt aiheuttavat huomattavia poikkeusjärjestelyjä liikenteeseen ja alueen parkkipaikkoihin. Esimerkiksi pohjoisesta Kruununhaasta katoaa rakennustöiden myötä 70 parkkipaikkaa, eikä väliaikaisia parkkipaikkoja ole tulossa.

Alueen asukkaat voivat tutustua arkielämään vaikuttaviin muutoksiin katukohtaisesti Helsingin kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Tässä rakennetaan Hakaniemenrantaa uusiksi. Viiden vuoden projekti on poikkeuksellisen pitkä, sanoo projektinjohtaja Ville Alajoki Helsingin kaupungilta.

Huonokuntoinen Hakaniemen silta.
Vanha Hakaniemensilta alkaa olemaan paikoin huonossa kunnossa. Kuva: Matti Myller / Yle

Kesän aikana katutöitä on luvassa myös Merihaassa. Suunnitelmien yksityiskohdista voi ottaa selvää Helsingin kaupungin tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun).

Rakennustöillä pohjustetaan kolmen Helsinkiä yhdistävän sillan syntyä

Siltavuorensalmen molemmin puolin alkavat valmistelutyöt tehdään, jotta päästään rakentamaan siltoja. Tämän hetken arvion mukaan siltatyöt alkaisivat syksyllä 2021.

Merihaansilta, Finkensilta ja Kruunuvuorensilta. Näiden kolmen sillan olisi tarkoitus olla valmiita tilapäisjärjestelyin vuonna 2026. Tällöin Hakaniemestä pääsisi jo Laajasaloon, mutta raitiovaunulinjan päätepysäkki Rautatieasemalla rakentuisi myöhemmin.

Suunnitelmat eivät ole vielä kiveen hakattuja. Toteutussuunnitelmaa viimeistellään, ja hankelaajuus varmistuu vasta sen valmistuttua.

– Kun saadaan uuden raitiovaunun avulla ihmisiä enemmän julkisiin liikennevälineisiin, autoilukin helpottuu Helsingissä, projektijohtaja Ville Alajoki lupaa.

Merihaansilta rakennetaan välille Merihaka-Sompasaari, Finkensilta taas Sompasaaresta Korkeasaareen ja Kruunuvuorensilta Korkeasaaresta Kruunuvuorenrantaan. Tarkoitus olisi yhdistää nopeasti kasvava Laajasalon alue ydinkeskustaan raitiovaunulinjalla. Laajasaloon tulee vuoteen 2040 mennessä asuntoja yli 15 000 uudelle asukkaalle.

Havainnekuva Kruunuvuoren siltakilpailun voittaneesta Gemma Regalis -sillasta.
Havainnekuva 1,2 kilometrin pituisesta Kruunuvuorensillasta. Kuva: Helsingin kaupunki

Hankkeen yhteydessä Hakaniemensilta puretaan ja viereen rakennetaan uusi. Kruunuhakaan tulee myös uusi puistoalue. Myös Hakaniemestä Merihakaan menevä Näkinsilta puretaan ja tilalle rakennetaan uusi kävelysilta.

Täsmennetty kello 17.26: Jutussa oli erehdyksessä kirjoitettu Korkeavuoresta, kun piti olla Korkeasaari.

Lue lisää:

Katso miltä näyttää Helsingin uusi pikaraitiovaunu – liikenteestä sen voi bongata jo kesällä!

Voit keskustella aiheesta tämän jutun alla keskiviikkona 19.5.2021 kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle