Hyppää sisältöön

Halsualle kaavaillaan 70 tuulivoimalaa ja neljää puistoa – kunta puntaroi suurimpien puistojen suunnitelmia tänään

Halsualle kaavaillaan 70 tuulivoimalaa, mutta osa suunnitelmista on vielä alkuvaiheessa. Keskiviikkona kunnanhallitus päättää kahden tuulipuiston kaavaehdotusten kohtalosta.

Halsuan Kannistoon ja Honkakankaalle suunniteltujen tuulipuistojen kaavaehdotukset ovat tulossa keskiviikkona kunnanhallituksen pöydälle. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Iina Kluukeri

Tuulivoimayhtiöt ovat kaavailemassa Halsualle lähes 70 tuulivoimalaa.

Kannistoon ja Honkakankaalle suunniteltujen tuulipuistojen kaavaehdotukset ovat tulossa keskiviikkoiltana kunnanhallituksen pöydälle. Hankkeita puntaroitiin edellisen kerran lähes vuosi sitten. Silloin Ely-keskus ja Luke vaativat lisäselvityksiä metsäpeurojen vasomisalueista, mikä pienensi ja siirsi hankkeita.

Nyt suunnittelupöydällä on 36 tuulimyllyä. Aikeissa on rakentaa kokonaiskorkeudeltaan 300 metrisiä voimaloita. Niitä suunnittelee Halsuan Tuulivoima yhteistyössä ruotsalaisen uusiutuvan energiayhtiön OX2:n kanssa.

– Jos hankkeet toteutuisivat, saisi Halsua kiinteistöveroja yhdestä myllystä alkuvaiheessa noin 34 000 euroa vuodessa, arvioi Halsuan kunnanjohtaja Jari Penttilä.

Lisäksi kuntaan on vireillä Wpd Finlandin 17 myllyn puisto Riutanmaalle sekä Vapon eli nykyiseltä nimeltään Neovan 15 myllyn puisto Kairinevalle. Niiden suunnitelmat eivät ole vielä yhtä pitkällä kuin Kannistoon ja Honkakankaalle kaavaillut hankkeet.

Suosittelemme sinulle