Hyppää sisältöön

Helsingin yliopiston tutkijat kehittivät uuden pikatestin, joka tunnistaa koronatartunnan jo kymmenessä minuutissa

Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä uusi antigeenitesti tunnisti koronavirustartunnat melkein yhtä hyvin kuin koronatestauksessa käytettävät herkät PCR-testit. Pikatestiä voisi tutkijoiden mukaan hyödyntää esimerkiksi lentokentillä, satamissa tai oppilaitoksissa.

Koronatesti
Luotettaville pikatesteille olisi kysyntää esimerkiksi lentokentillä ja satamissa. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Elisa Kallunki

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden pikatestin, jota he ovat soveltaneet koronavirustartunnan diagnosoimiseen.

Uudenlaisen antigeenitestin avulla koronavirustartunta voidaan todeta jo kymmenessä minuutissa. Tuoreessa tutkimuksessa uusi pikatesti tunnisti koronatartunnan lähes yhtä hyvin kuin herkät PCR-testit, joita käytetään koronavirustartuntojen testauksessa.

Pikatestille voisi olla tarvetta esimerkiksi lentokentillä ja satamissa, jotta matkailijoita voitaisiin testata nopeasti ja luotettavasti. Tutkijoiden mukaan nyt kehitetty menetelmä voisi olla käyttökelpoinen myös esimerkiksi oppilaitoksissa.

Pikatesti perustuu ilmiöön, jossa energia siirtyy kahden valoherkän molekyylin välillä, jos ne ovat tarpeeksi lähellä toisiaan. Tällaista TR-FRET-teknologiaa on myös aiemmin hyödynnetty vasta-aineiden pikatestauksessa.

Käytännössä testattavan henkilön nenänielunäyte sekoitetaan testiliemeen, joka sisältää SARS-CoV-2:n nukleoproteiinia ja piikkiproteiinia tunnistavia vasta-aineita. Nämä vasta-aineet sitoutuvat SARS-CoV-2:n osasiin muodostaen molekyylikasaumia, jotka voidaan todeta lukijalaitteen avulla. Tulos saadaan noin kymmenessä minuutissa.

Yhdellä laitteella voitaisiin testata 500 näytettä tunnissa

Yhden testilaitteen avulla olisi tutkijoiden mukaan mahdollista tehdä jopa 500 näytettä tunnissa.

Helsingin yliopiston akatemiatutkijan Jussi Hepojoen mukaan uudenlaisen testin etuna on myös se, että menetelmä on turvallinen testaajalle. Virus käytännössä inaktivoituu pian testiliemeen sekoittamisen jälkeen.

Pikatestiä käsittelevä tutkimusartikkeli julkaistiin tällä viikolla mBio-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun). Tutkimusartikkelissa tutkijat selvittivät pikatestin toimivuutta 48 potilasnäytteellä, jotka oli valikoitu PCR-testillä tehdyn positiivisen koronatestituloksen perusteella. Ne sisälsivät eri pitoisuuksia viruksen RNA:ta.

– Osoitimme, että kehittämämme testin avulla pystyimme tunnistamaan lähes kaikki näytteet (37/38), joista onnistuimme soluviljelmässä eristämään SARS-CoV-2:n. Näiden näytteiden kantajat siis oletettavasti edelleen levittivät virusta näytteenottohetkellä, Jussi Hepojoki sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Menetelmä sopii myös muiden hengitystieinfektioiden pikadiagnostiikkaan.

Suosittelemme sinulle