Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Käräjäoikeus hylkäsi lahtelaisravintoloitsijan ihmiskauppasyytteet

Syyttäjä vaati yrittäjälle ehdollista vankeusrangaistusta. Syytteen mukaan ravintoloitsija teetti hyvin pienellä palkalla yli 12-tuntisia työpäiviä kahdella henkilöllä, jotka asuivat työnantajansa luona.

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden sisäänkäynti Lahdessa
Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi ratkaisunsa lahtelaisravintoloitsijan ihmiskauppasyytteisiin keskiviikkona. Arkistokuva. Kuva: Petri Niemi / Yle
Sini Ojanperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt lahtelaisravintoloitsijaa vastaan nostetut ihmiskauppasyytteet. Syyttäjä vaati vastaajalle ehdollista vankeutta kahdesta ihmiskaupasta ja yhdestä pahoinpitelystä. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa keskiviikkona.

Syytteen mukaan ravintoloitsija oli teettänyt kahdella henkilöllä ravintolassa ja kotonaan ylipitkiä työpäiviä hyvin pienellä palkalla ilman lisiä ja vapaita. Työntekijät asuivat työnantajan luona. Syyttäjä katsoi, että kielitaidottomat vastaajat olivat turvattomassa tilanteessa ja riippuvaisia ravintoloitsijasta.

Syytteen mukaan ravintoloitsija oli myös lyönyt kerran toista alaistaan. Toinen vastaajista työskenteli ravintolassa vuosina 2016–2018 ja toinen vuonna 2017.

Käräjäoikeuden mukaan näyttämättä jäi, että vastaaja olisi syyllistynyt niihin tekoihin. Näyttämättä jäi myös se, että syytetty olisi syyllistynyt törkeään ihmiskauppaan, josta asianomistaja on vaati hänelle rangaistusta.

Syyttäjä vaati toissijaisesti rangaistusta kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Siltäkin osin syytteet hylättiin.

– Hän (vastaaja) ei ole esitetyn näytön perusteella asettanut asianomistajia huomattavan epäedulliseen asemaan heidän kansalaisuutensa ja kielen vuoksi tai käyttänyt hyväkseen asianomistajien taloudellista ja muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa ja ymmärtämättömyyttä sekä tietämättömyyttä lainsäädännöstä ja työntekijän oikeuksista, käräjäoikeus toteaa.

Käräjäoikeuden mukaan näyttämättä jäi, että yrittäjä olisi saanut alaistensa työskentelystä taloudellista etua.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttua on muokattu 20.5.2021 klo 15.39: Lisätty tiedot käräjäoikeuden perusteluista ja ratkaisusta kiskonnantapaisen työsyrjinnän osalta. Tiedot puuttuivat alkuperäisestä uutisesta, koska käräjäoikeus toimitti koko tuomion vasta myöhemmin teknisten ongelmien vuoksi.

Suosittelemme sinulle