Hyppää sisältöön

Syyttäjä vaatii lietolaisen hoivakodin ex-palveluvastaavalle sakkoja kuolemantuottamuksesta – asukas hakkasi muistisairaan kuoliaaksi

Turun kaupunki teki yksityisen hoivakodin kanssa sopimuksen, jossa kaupunki maksoi korotettua hoitokorvausta, sillä aggressivisen potilaan hoito olisi vaatinut ylimääräistä henkilökuntaa. Syyttäjän mukaan ylimääräistä henkilökuntaa ei kuitenkaan nimetty.

Asumisyksikkö Ikipihlaja Setälänpiha Kuva: Janne Järvinen / Yle
Johanna Lehtola,
Eino Kossila

Syyttäjä vaatii tuntuvaa sakkorangaistusta lietolaisen yksityisen hoivakodin entiselle palveluvastaavalle kuolemantuottamuksesta.

Syyte liittyy tapaukseen, jossa palvelutalon asukas kuoli toisen asukkaan pahoinpitelyn seurauksena. Ylen MOT kertoi tapauksen taustoista vuonna 2019.

Palvelutalon toinen, muistisairas asiakas oli mennyt aggressiiviseksi tiedetyn asiakkaan huoneeseen vuonna 2018. Tämä oli hyökännyt muistisairaan kimppuun ja aiheuttanut hänelle vakavia vammoja, kuten useita aivoverenvuotoja. Uhri kuoli saamiinsa vammoihin.

Syyttäjä: Valvonta laiminlyötiin

Syyttäjän mukaan hoivakodin palveluvastaava laiminlöi velvollisuutensa varmistaa, että aggressiivista asukasta valvotaan koko ajan.

Palvelujohtaja ei syyttäjän mukaan laatinut asiakkaasta hoitosuunnitelmaa tai ohjeita valvonnasta. Syyttäjä katsoo myös, että palveluvastaava ei nimennyt aggressiiviselle asiakkaalle omaa hoitajaa, tai hankkinut lisää hoitohenkilökuntaa. Tämän seurauksena asukasta ei valvottu koko ajan ja se mahdollisti pahoinpitelyn, joka johti toisen asukkaan kuolemaan.

Syytetty on haastehakemuksen mukaan ottanut Turun hyvinvointitoimialan pyynnöstä vastaan asiakkaan, jolla on tiedetty olevan taipumusta aggressiiviseen käyttäytymiseen.

Agressiivinen asukas oli palvelutalossa kaupungin ostopalveluna. Turun kaupunki maksoi aggressiivisen asiakkaan hoidosta korotettua hoitokorvausta Pihlajalinnalle, jotta muiden potilaiden turvallisuus voidaan taata. Lisärahalla piti lisätä henkilökuntaa valvomaan asukasta Pihalajalinnan asumisyksikkö Ikipihlajan Setälänpihan palvelutalossa.

Suosittelemme sinulle