Hyppää sisältöön

Kuluttajien innostus vihreään sähköön ei ole kääntynyt suureen nousuun – Yritysten kiinnostus kasvussa

Pohjalaiskuluttajat eivät ole vielä valtavasti kiinnostuneet vihreästä sähköstä. Sen kysyntä on ollut tasaisen maltillista viimeiset vuodet. Yritysten into on selvässä nousussa.

Pohjalaisissa energiayhtiöissä kuluttajien kysyntä on pysynyt melko maltillisena ja tasaisena viime vuodet. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Vihreän sähkön kysyntä ei ole kääntynyt suureen nousuun kovista ilmastotavoitteista huolimatta.

Pohjalaisissa energiayhtiöissä kuluttajien kysyntä on pysynyt melko maltillisena ja tasaisena viime vuodet. Merkittävää pomppausta ei ole innossa tapahtunut.

Poikkeuksena joukossa on pietarsaarelainen energiayhtiö Herrfors, jonka kaikki asiakkaat ostavat uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä. Siihen löytyy selityskin.

– Päätimme jo vuonna 2016, että toimitamme pelkästään vihreää sähköä kaikille yksityisasiakkaille. Ainoastaan yksi asiakas on ilmoittanut, ettei sitä halua. Reilut 60 prosenttia kaikesta toimittamastamme sähköstä oli uusiutuvaa viime vuonna, kertoo Herrforsin tuotantojohtaja Andreas Rasmus.

Pietarsaarelaisen energiayhtiön uusiutuvasta tuotannosta vesivoiman osuus oli hieman alle 30 prosenttia, tuulivoiman yli 30 ja biomassan 9 prosenttia.

Hinta edelleen tärkeä tekijä sähkömarkkinoilla

Vaasan Sähkön asiakkaista kymmenen prosenttia on valinnut päästöttömän tuotteen, muun muassa tuulivoiman.

– Tuulivoima on meille tärkeä osa tuotannossa. Rakensimme aikoinaan Suomen ensimmäisen tuulipuiston Korsnäsissa, ja olemme edelleen Suomen suurimpien tuulivoimatuottajien joukossa, kertoo Vaasan Sähkön viestintäpäällikkö Mikaela Jussila.

Kokkolan Energia tarjoaa useita vihreän sähkön paketteja, sitä ostaa pari prosenttia asiakkaista. Sitä tuotetaan esimerkiksi puuhakkeella ja vesivoimalla.

Keskipohjalaisessa Korpelan Voimassa pelkkää vihreää sähköä ei ole tarjolla, mutta tuotannossa käytetään muun muassa vesi- ja tuulivoimaa sekä biomassaa. Yhtiö ei ole erikseen tuotteistanut vihreää sähköä.

Valtaosalle kuluttajista olennaista on edelleen sähkön hinta, eikä vain tuotantotapa, energiayhtiöistä kerrotaan.

Yritysten kiinnostuksessa on tapahtunut muutos.

– Yhä useammat yritykset ovat siirtyneet käyttämään vihreää sähköä yksityisasiakkaita innokkaammin. Yrityksille on entistä tärkeämpää, että myytävät tuotteet tai palvelut tuotetaan pienellä hiilijalanjäljellä, kertoo Kokkolan Energian liiketoimintapäällikkö Jouko Haapoja.

Suosittelemme sinulle