Hyppää sisältöön

Väitöskirjaepäselvyydet johtivat jälleen ministerieroon Saksassa – Merkel pahoitteli perheministeri Giffeyn lähtöä

Saksalla on pitkä historia poliitikoista, joiden ura on katkennut tohtorinväitöskirjasta löytyneisiin epäselvyyksiin. Franziska Giffey aikoo kuitenkin edelleen pyrkiä syksyn vaaleissa Berliinin pormestariksi.

Perheministeri Franziska Giffey erosi tiistaina tehtävästään. 5.5.2021 Berliini.
Perheministeri Franziska Giffey erosi tiistaina tehtävästään. 5.5.2021, Berliini. Kuva: Christian Marquardt / EPA
Katariina Melkkilä,
Pauli Lahti

Sosiaalidemokraattien perheministeri Franziska Giffey,43, jätti keskiviikkona tehtävänsä pitkään jatkuneen kohun jälkeen.

Berliinin vapaa yliopisto (Freie Universität Berlin) käynnisti viime vuonna uudelleen tutkinnan Giffeyn tohtorinväitöskirjan epäillyistä plagioinneista. Giffey itse ilmoitti (siirryt toiseen palveluun)jo viime syksynä, ettei aio enää käyttää tohtorintitteliä.

Paine kävi kuitenkin liian kovaksi, ja Giffey heitti pyyhkeen kehään ja erosi ministerin virastaan vain neljä kuukautta ennen liittopäivävaaleja.

Kunnioitan päätöstä (siirryt toiseen palveluun), mutta yhtä lailla olen siitä pahoillani, liittokansleri Angela Merkel sanoi myönnettyään ministerille eron.

Politiikkaa Franziska Giffey ei kuitenkaan ole jättämässä vaan hän pyrkii syyskuun vaaleissa SPD:n riveissä Berliinin pormestariksi.

Tohtorintitteli tuo arvovaltaa

Saksassa arvostetaan suuresti tohtorintitteliä, ja sitä myös käytetään arkisissakin yhteyksissä merkittävästi enemmän kuin esimerkiksi Suomessa.

Tämä ei ole jäänyt huomaamatta poliitikoiltakaan: hallituksen nykyisestä 16 ministeristä kymmenellä on tohtorin arvo.

Takavuosilta löytyy kuitenkin useita esimerkkejä siitä, että vuosien tutkimustyötä vaativassa projektissa on käytetty luvattomia oikopolkuja.

Karl-Theodor zu Guttenberg ilmoittaa eroavansa puolustusministerin tehtävästä. Maaliskuu 2011, Berliini.
Karl-Theodor zu Guttenberg ilmoittaa eroavansa puolustusministerin tehtävästä. Maaliskuu 2011, Berliini. Kuva: Michael Kappeler / EPA

Kymmenen vuotta sitten Saksan politiikan nouseva tähti, liittokansleriksikin jo povattu aatelismies Karl-Theodor zu Guttenberg joutui luopumaan puolustusministerin salkustaan. Hänen tohtorinväitöskirjansa paljastui monilta osin kömpelöksi kopioinniksi.

Erityisen noloksi asian teki sen, että zu Guttenbergin varakas suku oli tukenut sadoillatuhansilla euroilla (siirryt toiseen palveluun) väitöskirjan hyväksynyttä Bayreuthin yliopistoa.

Myös Ursula von der Leyen oli tutkinnassa

Euroopan komission nykyinen puheenjohtaja Ursula von der Leyen joutui hänkin samaan kiirastuleen ollessaan puolustusministerinä viisi vuotta sitten.

Hannoverin lääketieteellinen yliopisto kuitenkin päätti, että von der Leyen saa pitää tohtorin arvonimensä. Väitöskirjassa todettiin puutteita, mutta ei sellaisia, jonka vuoksi se olisi pitänyt hylätä.

Von der Leyen kertoi sittemmin parantaneensa työtapojaan.

Osa silloisesta väitöskirjatyöstäni (siirryt toiseen palveluun) ei vastaa sitä tasoa, jonka itselleni asetan, von der Leyen sanoi.

Samaa itsekritiikkiä ei löytynyt Annette Schavanilta,jonka väitöskirja paljastui plagioinniksi vuonna 2013. Ensin lähti tohtorin titteli, sitten opetusministerin pesti, mutta isoja virheitä Schavan ei katsonut tehneensä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös: Jyväskylän yliopisto: Laura Huhtasaaren gradussa enemmän plagiointia kuin aiempi selvitys osoitti

Suosittelemme sinulle