Hyppää sisältöön

Ylen toimittaja seurasi, miten Israelin poliisi nujersi palestiinalaisten mielenosoituksia kovin ottein

Israelissa uskotaan, ettei maan armeijalla ollut suunnitelmaa aloittaa sotaa Hamas-järjestöä vastaan, mutta ääriryhmän provosointiin oli pakko vastata.

Palestiinalaisnuoriso otti yhteen Israelin armeijan kanssa Betlehemissä Länsirannalla. Sotilaat ampuivat muun muassa kyynelkaasua.
Palestiinalaisnuoriso otti yhteen Israelin armeijan kanssa Betlehemissä Länsirannalla. Sotilaat ampuivat muun muassa kyynelkaasua. Kuva: Antti Kuronen / Yle
Antti Kuronen,
Yrjö Kokkonen

Israelin ja palestiinalaisten välinen aseellinen yhteenotto on jatkunut nyt kymmenen päivää. Ylen toimittaja Antti Kuronen on seurannut tapahtumia Jerusalemissa ja Länsirannalla.

Israel on pommittanut Gazan kaistaa ilmavoimilla ja Gazaa hallitseva Hamas-järjestö on ampunut Israeliin raketteja. Samaan aikaan Israelissa ja Länsirannalla asuvat palestiinalaiset osoittavat mieltään. Eilen tiistaina palestiinalaiset järjestivät yleislakon.

– Asun Jerusalemin vanhassa kaupungissa, sen palestiinalaisosassa, ja saatoin todeta, että kaikki liikkeet todellakin olivat kiinni, Kuronen kertoo.

Myös muualla palestiinalaisten asuttamilla alueilla yleislakko oli Kurosen tietojen mukaan poikkeuksellisen kattava. Palestiinalaisten lakot eivät ole harvinaisia Israelissa, mutta tällä kertaa palestiinalaiset näyttivät olevan yhtenäisiä mielenilmauksessaan.

– Haastattelin erästä vanhaa miestä Länsirannalla, Betlehemissä. Hän kertoi huomanneensa, kuinka yhtenäisiä palestiinalaiset olivat. Lakkoon olivat menneet kaikki niin Israelin alueella kuin Länsirannallakin, Kuronen sanoo.

– Myöskään puoluekanta ei vaikuttanut, oli sitten Hamasin tai Fatahin kannattaja, kuvailee Kuronen pakolaismiehen ajatuksia.

Kahakka Betlehemissä

Kuronen kertoo nähneensä väkivaltaisen tilanteen Betlehemissä mielenosoituksen yhteydessä. Kaupunki oli muuten rauhallinen, mutta yhdellä kadulla nuoret palestiinalaismiehet heittelivät Israelin poliiseja kivillä. Kahakka kesti tunteja.

Israelin sotilaat ampuvat kyynelkaasua, kumiluoteja ja joskus myös aitoja luoteja yhteenotoissa Länsirannalla Israelissa.
Israelin sotilaat ampuvat kyynelkaasua, kumiluoteja ja joskus myös aitoja luoteja yhteenotoissa Länsirannalla Israelissa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

– Israelin armeija ampui kyynelkaasua ja sitten näin, kun yhtä mielenosoittajaa ammuttiin jalkaan. Hän haavoittui ja muut kantoivat hänet ambulanssiin.

Kuronen haastatteli myöhemmin mielenosoitukseen osallistuneita nuoria. He kertoivat, ettei heillä ole mitään muuta keinoa protestoida palestiinalaisten huonoa asemaa kuin mielenosoitukset ja kivien heittely.

Osa heistä kertoi Kuroselle olleensa myös Israelin vankiloissa, vaikka olivatkin alaikäisiä.

– Eräs heistä kertoi nuorten havainneen, kuinka sosiaaliseen mediaan lähetetyt viestit katoavat. Israel vaikuttaa ilmeisesti myös some-yhtiöiden toimintaan, Kuronen sanoo.

Suositun mallin some-tilit lakkasivat yhtäkkiä toimimasta Gaza-päivityksen jälkeen – teknologiajättejä syytetään keskustelun sensuroimisesta

Kuronen kertoo myös Jerusalemissa, Damaskoksen portilla tapahtuneesta mielenosoituksesta, jossa syntyi kaaos.

– Se mielenosoitus oli aivan rauhallinen, ihmiset istuivat. Sitten yhtäkkiä Israelin poliisi ampui sinne kyynelkaasua. Sen jälkeen se lähti ikään kuin käsistä, Kuronen kuvailee.

Miksi yhteenotto laajeni?

Nyt kymmenettä päivää jatkuva konflikti Lähi-idässä sai varsinaisesti alkunsa jo viikkoja kestäneistä mielenosoituksista Itä-Jerusalemissa. Israel aikoo häätää asukkaita Sheikh Jarredin palestiinalaisalueelta rakentaakseen sinne asuntoja juutalaisväestölle.

Kurosen Betlehemissä tapaamat nuoret kertoivat, että heille Sheikh Jarredin tapahtumat olivat tärkein syy tämänkertaiseen mielenosoitukseen.

Mielenosoittajat ovat nuoria ja monet ovat olleet jo alaikäisinä Israelin vankiloissa mielenosoitusten jälkeen. Siksi he peittävät kasvonsa.
Mielenosoittajat ovat nuoria ja monet ovat olleet jo alaikäisinä Israelin vankiloissa mielenosoitusten jälkeen. Siksi he peittävät kasvonsa. Kuva: Antti Kuronen / Yle

Välikohtauksia on asukasryhmien välillä ollut jatkuvasti ja Israelin siirtokuntien äärijuutalainen väestö on lisäksi provosoinut palestiinalaisia marssimalla heidän asuinalueidensa halki.

Kurosen mukaan Israelissa vallitsee käsitys, ettei Israelin armeijalla ollut tässä tilanteessa alunperin aikomusta aloittaa sotaoperaatiota Gazaa hallitsevaa Hamas-järjestöä vastaan.

Hamas alkoi kuitenkin yllättäen ampua rakettejaan Jerusalemia kohti. Israelin johdon oli mahdotonta olla vastaamatta provokaatioon, vaikka raketit eivät kaupunkiin osuneetkaan.

Hamas siis pyrki laajentamaan vaikutusvaltaansa ja ottamaan roolia Jerusalemia koskevassa kiistassa, Kuronen kertoo.

Gazan konfliktiin on pyritty saamaan tulitauko Egyptin välityksellä. Tulitauko saattaisi tulla voimaan huomenna torstaina, mutta toistaiseksi siitä ei ole minkäänlaista varmuutta.

Eilen Israel avasi yhden rajanylityspaikan Gazaan humanitäärisiä avustuskuljetuksia varten. Rajanylityspaikka kuitenkin suljettiin muutama tunti myöhemmin, sillä Hamas ampui alueelle kranaatteja, jolloin yksi israelilainen sotilas haavoittui.

Lue lisää:

Israel ja Hamas jatkavat iskuja, ainakin kuusi kuoli Gazassa, Ranska, Egypti ja Jordania neuvottelivat Gazan tilanteesta

Miksi Gazassa soditaan jälleen – katso tästä vastaukset kuuteen kysymykseen siitä, mikä saa Israelin ja palestiinalaiset aina vastakkain

Suosittelemme sinulle