Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sähkömyyntiyhtiötä epäillään yli 6,5 miljoonan euron veropetoksista, yhtiöllä tuhansia asiakkaita eri puolilla Suomea – poliisi: "Pyrimme siihen, ettei yllättäviä sähkökatkoja tule"

Epäillyt veropetokset ovat tapahtuneet Helsingissä vuosina 2018–2021. Poliisin arvion mukaan yritysten toiminnassa epäillään vältetyn arvonlisäveroja yhteensä noin 6,5 miljoonan euron edestä. Sähkömyyntiyhtiöllä on tuhansia asiakkaita eri puolilla Suomea.

Poliisin hiha ja auto takana
Kuulustelut tapaukseen liittyen jatkuvat edelleen. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Tiina Karppi,
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi kertoo tutkivansa törkeitä veropetosepäilyitä, jotka kohdistuvat sähkömyyntiyhtiöön. Kokonaisuuteen liittyvien tapausten yhteenlaskettu rikoshyöty on poliisin tämänhetkisen arvion mukaan vähintään 6,5 miljoonaa euroa.

Poliisi tutkii epäselvyyksiä sähkömyyntiyhtiön toiminnassa neljänä törkeänä veropetoksena.

Epäillyt veropetokset ovat tapahtuneet Helsingissä vuosina 2018–2021 ja niiden epäillään liittyvän saman toimijan kolmeen eri yhtiöön ja rikoksesta epäillyn omaan henkilökohtaiseen verotukseen. Rikosepäilyt liittyvät arvonlisäveron välttämiseen.

– Jokaisella yhtiöllä on ollut huomattavaa liiketoimintaa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Sampsa Marttila Helsingin poliisilaitokselta.

Yhtiöt ovat harjoittaneet sähkön myyntiä suomalaisille kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Poliisin arvion mukaan sähköyhtiöillä on ollut tuhansia asiakkaita eri puolilla Suomea.

– Selvitämme yhteistyössä epäillyn ja yhtiöiden edustajien kanssa, miten tilanne vaikuttaa asiakkaisiin. Pyrimme siihen, ettei yllättäviä katkoksia sähkön toimituksessa tule, Marttila kertoo.

Myyntiä ja arvonlisäveroja ei ilmoitettu verottajalle

Poliisin epäilyn mukaan kaikkea yhtiöiden myyntiä ja arvonlisäveroja ei ole ilmoitettu vuosien varrella verottajalle. Toisinaan veroilmoituksissa on välitetty tiedoksi vääriä summia.

Lisäksi yhtiöiden toiminnassa mukana olevan henkilön epäillään ilmoittaneen henkilökohtaisia tulojaan alakanttiin ja välttäneen näin tuloveroja.

– Tapauksen rikoshyöty on poikkeuksellisen suuri. Poliisin arvion mukaan yritysten toiminnassa epäillään vältetyn arvonlisäveroja yhteensä noin 6,5 miljoonan euron edestä, kertoo Marttila.

Poliisin mukaan esimerkiksi yhden kolmesta yrityksestä epäillään jättäneen tilikaudella 2018 ilmoittamatta ja tilittämättä arvonlisäveroa yhteensä 522 000 euroa, tilikaudella 2019 yhteensä noin 2,7 miljoonaa euroa ja tilikaudella 2020 yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa.

– Vaikuttaa siltä, että tämän yrityksen tappiollista toimintaa on rahoitettu näillä asiakkailta perityillä arvonlisäveroilla, toteaa Marttila.

Poliisi on suorittanut tapauksessa kuulusteluja ja kiinniottotoimenpiteitä. Yksi yhtiöissä päätösvaltaa käyttänyt henkilö on vangittuna.

Poliisi epäilee tapaukseen liittyen rikoksista muitakin henkilöitä, mutta ei kerro vielä tässä vaiheessa asiasta enempää. Kuulustelut jatkuvat edelleen.

Suosittelemme sinulle