Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronavirusrokote suurentaa monilla imusolmukkeita – TAYS: rokotuksesta kannattaa mainita esimerkiksi rintasyöpäseulonnoissa

Imusolmukkeiden suurentuminen on normaali ja yleinen rokotusreaktio. Suurentuneet imusolmukkeet eivät vaadi hoitoa, mutta niitä pitää seurata.

Koronarokote laitetaan käsivarteen
Suurentuneet imusolmukkeet eivät vaadi hoitoa, mutta niitä pitää seurata. Lääkärin arvio on tarpeen, jos imusolmuke ei pienene. Kuvituskuva Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Koronavirusrokotteen suurentamat imusolmukkeet voivat näkyä kuvantamistutkimuksissa, esimerkiksi rintasyöpäseulonnoissa. Tampereen yliopistollisessa sairaalassa on huomattu, että rokotteeseen liittyvät suurentumat vaikeuttavat kuvien tulkintaa.

Imusolmukkeiden suurentuminen kainalossa tai kaulalla on normaali rokotusreaktio. Rokotuksesta kannattaa kuitenkin kertoa, jos on menossa kuvaukseen pian rokotuksen jälkeen.

TAYS kertoo tiedotteessa, että suurentuneet imusolmukkeet voivat näkyä 2–3 viikon ajan rokotuksen jälkeen esimerkiksi rintasyöpäseulonnassa, vartalon tietokonetomografiassa tai muussa kainalon ja kaulan alueen kuvantamistutkimuksessa.

Erityisesti PET-kuvauksessa eli positroniemissiotomografiassa rokotteen aiheuttamat imusolmukesuurentumat voivat aiheuttaa tulkintavaikeuksia. Siksi PET-kuvaukseen lähetteen saaneiden kannattaa tiedustella hoitavasta yksiköstä, miten kuvaus kannattaa ajoittaa, jos rokotus on hiljattain saatu, TAYSista viestitetään.

Imusolmukkeiden suurentuminen rokotuksen jälkeen on yleistä.

– Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan reilulla kolmasosalla rokotetuista ilmeni suurentumia ensimmäisen koronarokotuksen jälkeen ja hieman yli puolella toisen rokotuksen jälkeen.

Ensimmäisen koronarokotuksen jälkeen imusolmukesuurentumia ilmenee useimmiten 6–12 päivää rokotuksen jälkeen. Toisen rokotuksen jälkeen suurentumia voi ilmetä heti ja esiintyvyys vähenee vähitellen kolmen viikon kuluessa.

Suurentuneet imusolmukkeet eivät vaadi hoitoa, mutta niitä pitää seurata. Lääkärin arvio on tarpeen, jos imusolmuke ei pienene, TAYS kertoo.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Koronapassin käytöstä ei sopua EU:ssa, Kelan menot kovassa kasvussa, Omakannasta pian matkustustodistus

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle