Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Yhdysvallat luopuu Nord Stream 2 -yhtiöön kohdistuvista pakotteista, Saksa kiitteli ratkaisua

Biden teki Saksalle kädenojennuksen, vaikka on ollut kriittinen kaasuputkihanketta kohtaan.

Työntekijä Nord Stream 2: n rakennustyömaalla Saksassa.
Nord Stream 2 -maakaasuputken rakennustyömaata Saksassa 2019. Kuva: Clemens Bilan / EPA
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat luopuu Nord Stream 2 -kaasuputkea rakennuttavaan yhtiöön kohdistuvista pakotteista. Asiasta uutisoivat useat mediat, ja sen vahvisti muun muassa Financial Timesin mukaan Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Maasin mukaan Nord Stream 2 AG -yhtiöön sekä sen toimitusjohtajaan Matthias Warnigiin kohdistuvat pakotteet poistuvat presidentti Joe Bidenin päätöksellä. Warnigia pidetään Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena.

Kaasuputken asennustöihin osallistuvat venäläislaivat sen sijaan ovat jatkossakin pakotteiden kohteina.

Venäjältä Saksaan Itämeren kautta kulkeva kaasuputki on ollut Yhdysvaltain hampaissa jo pidempään. Yhdysvallat katsoo hankkeen kasvattavan Euroopan riippuvuutta venäläisestä energiasta ja heikentävän Ukrainan asemaa, kun kaasu ei enää kulje Ukrainan kautta. Yhdysvallat asetti Nord Streamiin liittyviä pakotteita Donald Trumpin presidenttikaudella, ja myös Biden on ollut kriittinen hanketta kohtaan.

Saksa on pyrkinyt pääsemään pakotteista eroon, sillä Nord Stream on sille tärkeä hanke. Ulkoministeri Maas sanoi Bidenin päätöksen osoittavan, että Yhdysvallat tulee asiassa Saksaa vastaan.

– Se on osoitus siitä, että Saksa on Yhdysvalloille tärkeä kumppani, johon se voi luottaa tulevaisuudessa, Maas sanoi.

Ulkoministerin mukaan Nord Stream 2 on ainoa asia, jossa Yhdysvalloilla ja Saksalla on ollut merkittäviä erimielisyyksiä.

Yhdysvalloissa Bidenin ratkaisu on saanut kritiikkiä republikaaneilta, joiden mielestä se pelaa Putinin hallinnon pussiin.

Suosittelemme