Hyppää sisältöön

Kouvolassa pohditaan suunnitelmia uudesta Kulttuurikorttelista – yhdistäisi neljä kulttuurilaitosta

Kouvolan keskustaan kaavaillussa Kulttuurikorttelissa olisi tilat kansalaisopistolle, Poikilo-museoille, pääkirjastolle ja teatterille.

Esimerkiksi vuonna 1960 valmistunut Kouvolan teatteri on huonossa kunnossa. Teatterissa on kärsitty sisäilmaongelmista, ja tilat ovat ahtaat. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Juulia Tillaeus

Suunnitelma uudesta Kulttuurikorttelista etenee kaupunginhallituksen pöydälle Kouvolassa.

Kouvolan liikunta- ja kulttuurilautakunta päätti keskiviikkona merkitä Kouvolan kulttuuritalojen tulevaisuudesta tehdyn selvityksen tiedoksi. Lautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että myös nämä merkitsevät selvityksen tiedoksi.

Kouvolan kansalaisopiston, pääkirjaston ja teatterin kiinteistöt ovat teknisen elinkaarensa päässä, ja Kouvolatalo on peruskorjattava lähivuosina.

Kouvolan kulttuuritoimijoista koostuva työryhmä on käynyt alkuvuoden aikana läpi kaupungin kulttuuritilojen kehittämistä ja pohtinut niiden tulevaisuutta. Työryhmä on valmistellut Kulttuurikortteli-suunnitelman, jossa neljä kulttuurilaitosta sijoitettaisiin tiiviiksi kortteliksi Kouvolan keskustaan Salpausselänkadun molemmille puolille.

Kulttuurikorttelissa olisi tilat kansalaisopistolle, Poikilo-museoille, pääkirjastolle ja teatterille. Uusi kokonaisuus syntyisi sekä uutta rakentamalla että vanhoja rakennuksia hyödyntämällä. Esimerkiksi pääkirjaston, kansalaisopiston ja teatterin rakennukset ovat suojeltuja, joten niitä ei voida purkaa.

Tavoitteena ovat modernit, muuntumiskykyiset ja asiakkaita houkuttelevat tilat, joita käytetään tehokkaasti ja joissa tehdään paljon yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

Suunnitelmaa perustellaan keskitettyjen tilojen tehokkaalla käytöllä ja kävijämäärien kasvulla. Esimerkiksi Poikilo-museoiden kävijämäärän ennustetaan kasvavan, jos se siirtyy keskustakortteliin.

Mikäli suunnittelu etenee, uusi kulttuurikortteli valmistuisi vuoteen 2030 mennessä.

Lisää aiheesta:

Kouvolan kulttuuripulmalle ehdotetaan kompromissia – Kulttuurikorttelissa hyödynnettäisiin vanhaa ja rakennettaisiin uutta

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle