Mistä on kyse?
- Suomessa on raportoitu 259 koronatartuntaa
- Muutamalla alueella tilanne on hyvin hankala
- Tapausten lasku on hidastunut vapun jälkeen
- Rokotukset ovat edenneet hyvin
Seurasimme tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa.
Tilaisuus on nyt päättynyt. Voit katsoa koko tiedotustilaisuuden Yle Areenasta.
Kiitoksia seurastanne!
THL:n Salminen myöntää, että on olemassa epäsuhta siinä, että terassit saavat olla täynnä mutta muun muassa elokuvateatterit ja teatterit ovat kiinni ja toisaalta Linnanmäki voi aueta, mutta urheilutapahtumat eivät.
Salmisen mukaan tämä johtuu siitä, miten lainsäädäntö on rakennettu.
– Näin on, ikävä kyllä. Jos THL saisi vapaasti sanoa, niin se ei ole suhteessa kohdallaan. Ravintoloita koskee yksi laki ja muita toimijoita toinen.
– Ei ole hirveän hyvä, että tässä on epäsuhta, jos nyt ihan suoraan sanon, Salminen toteaa.
Liisa-Maria Voipio-Pulkki lisää, että epidemiaa hallitaan järjestelmällä, jota ei ole rakennettu optimaaliseksi.
– Toimintasuunnitelmaa ollaan päivittämässä. Ei mennä asioiden edelle, mutta katsotaan tilannetta lähiviikkojen aikana.
Mika Salminen sanoo, että opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja THL:n yhteisohje perhejuhlien varalle.
– Yleisesti ottaen tärkeää olisi ottaa huomioon oman alueen tilanne järjestämisessä. Minkälaisella joukolla juhlia järjestetään, ketkä kaikki tulevat paikalle ja onko mahdollista jaksottaa juhlimista niin, että paikalla ei olisi kaiken aikaa suuri joukko.
Salmisen mukaan ymmärrystä nuorten ihmisten tärkeän vedenjakajan viettoon löytyy kuitenkin.
– Tästä tulee tarkempaa suositusta, vaikka ihmiset tekevät tietysti omia johtopäätöksiä."
– Henkilökohtainen käsitykseni on, että emme ole ihan yhtä rauhalliseen kesään ole menossa kuin vuosi sitten olimme. Sen verran paljon virusta on kuitenkin väestössä on, Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoo.
– Kristallipalloa ei vieläkään ole, mutta tilanne on nopeasti muuttuva kun rokotuskattavuuden lisääntyminen muuttaa epidemian dynamiikkaa, hän sanoo.
Siksi kesällä tilannetta seurataan tarkkaan.
Myös ylilääkäri Sanna Isosomppi sanoo, että viime kesän hyvää tilannetta ei ole todennäköisesti luvassa. Viime kesänä oli päiviä, jolloin ei todettu yhtään tapausta.
– Kesän osalta toivoisin, että meillä olisi vielä malttia. On tärkeä huomata, että nyt tapauksia on erityisesti todettu nuorten aikuisten, 20–39-vuotiaiden parissa ja rokotukset ovat vasta tulossa näihin ikäluokkiin, Isosomppi muistuttaa.
STM:n Voipio-Pulkki sanoo, että hallituksessa on valmisteilla rajoitusten purun suuntaviivojen arviointi. Rajoitusten purkuun voidaan palata uudelleen ensi viikolla tai sitä seuraavalla, hän sanoo.
Pitkäkään rauhallinen vaihe ei suojaa siltä, etteikö epidemia voi muuttua paikallisesti hankalaksi, vaikka rokotuskattavuus lisääntyy, hän muistuttaa.
THL:n Mika Salminen sanoo, että vertailu muihin maihin ontuu. Hän ei allekirjoita sitä, että rajoituksia olisi purettu Suomessa hitaammin. Esimerkiksi Belgiassa oli kuusi kuukautta täydellinen sulku. Ei saanut tavata ystäviä, kaupat olivat kiinni.
Salminen arvioi lisäksi, että lisääntyvä rokotekattavuus sekä kesäaika tulevat parantamaan tilannetta Suomessakin.
THL:n Mika Salminen muistuttaa, että nyt on kulunut vuosi siitä, kun THL julkaisi ensimmäisen koronaepidemiaviikkoraporttinsa (15.5.2020).
– Nyt on surullinen vuosipäivä, koska jouduttu koko vuosi pandemian kanssa elämään. Jokainen toivoi vuosi sitten, että tästä päästäisiin lyhyellä ajalla. Eikä tilanne ole vielä suinkaan ohi, sillä pandemiavaiheessa joudutaan elämään vielä jonkin aikaa.
Salminen vertasi, että vuosi sitten ilmaantuvuus oli 21,6. Nyt se on 51,7.
Salminen kuitenkin piti uskomattomana saavutuksena sitä, että näin nopeasti on saatu aikaiseksi rokotteita ja rokotekattavuus on nyt näinkin suuri.
– Vähitellen tämän taudin kanssa päästään suuremmista vitsauksista eroon, olen tästä optimistinen, Salminen päätti.
Helsingissä on annettu tähän mennessä noin 270 000 rokoteannosta.
Helsingin kaupungin ylilääkäri Sanna Isosomppi kertoi, että kaupungissa tartuntatilanne on pysynyt vakaana noin kolmen viikon ajan.
Helsingissä ollaan yhä koronan leviämisvaiheessa, mutta tapaukset ovat vähentyneet. Korkeimmillaan ilmaantuvuusluku oli yli 470, nyt ilmaantuvuus on alle sadan.
Tartunnanjäljetysprosessia on kehitetty. Verkostoituminen ja yhteistyö on ollut tärkeää. Erityisesti muunkielisten tiimin yhteistyö on ollut tärkeää ja konkreettista.
Koronaväsymys kuitenkin on noussut haasteeksi.
– Pandemia on jatkunut yli vuoden. Kaikki olemme enemmän tai vähemmän väsyneitä, Isosomppi sanoo.
Virusmuunnokset ovat läsnä kaikkialla Suomessa. Niiden tartuttavuus on suurempi, muistuttaa Voipio-Pulkki.
– Erityinen huolellisuus on tarpeen meidän arkielämässämme ja tämä koskee myös ulkotiloissa järjestettyjä tilaisuuksia ja pidempiä kaveritreffejä.
Voipio-Pulkki muistuttaa, että ulkomailta tulee tietoa siitä, että epidemia hiipuu, kun rokotuskattavuus on riittävä.
– Olemme Suomessa hyvää vauhtia menossa sitä kohti, mutta emme ole vielä siellä.
– Siksi on tärkeää, että kun oma rokotusvuoro tulee, se otetaan. Sillä suojataan itseä mutta myös muita.
Koronapotilaiden määrä sairaalassa on viime viikolla kasvanut.
Koronapotilaiden aiheuttama sairaalahoidon kuormitus oli suurimmillaan maaliskuun lopulla ennen pääsiäistä. Huhtikuun aikana erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon potilasmäärät pienenivät, mutta ovat viime viikkoon verrattuna jälleen nousseet.
– Tällä hetkellä lukuja nostavat valittettavasti laitosepidemiat, joita meillä on ollut eri puolella Suomea. Tämä on asia, johon pitää kiinnittää huomiota, sanoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.
Tehohoidon tarve on pysynyt viime viikkoina jokseenkin ennallaan.
Keskiviikkona 19.5. tehohoidossa oli 26 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla 40 potilasta, ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 82 koronapotilasta. Yhteensä sairaalahoidossa oli 148 potilasta koronavirusinfektion vuoksi.
Hetkinen...