Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

SAK: Syksyn työmarkkinakierros vaikuttaa kireältä ja alttiilta työtaisteluille

SAK:n puheenjohtajan mukaan työnantajat ovat esittämässä useita heikennyksiä työehtoihin ja neuvottelujen hajautuminen tekee syksyn kierroksesta vaikean. Järjestö vaatii luottamushenkilöiden tunnustamista kaikissa yrityksissä vaikka lakia muuttamalla.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Syksyllä alkavien työehtosopimusneuvottelujen ilmapiiri vaikuttaa kireältä, ennakoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta. Kuva: Petteri Bülow / Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Syksyllä alkavien työehtosopimusneuvottelujen ilmapiiri vaikuttaa kireältä, ennakoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

SAK:n edustajistolle puhunut Eloranta uskoo, että työantajapuoli aikoo esittää muun muassa työajan pidentämistä, työnantajan määräysvallan kasvattamista ja työntekijöiden etujen heikentämistä kustannussyistä.

– Kun tähän lisätään neuvottelujen hajauttaminen ja työehtosopimusten yleissitovuuden horjuttaminen, riski työtaisteluihin kasvaa, Eloranta sanoo.

Elorannan mukaan neuvottelut ovat jo lähtökohtaisesti vaikeammat, kun neuvottelupöytiä on merkittävästi aiempaa enemmän.

Työnantajaa edustava Metsäteollisuus ilmoitti viime vuonna irtautuvansa yleissitovista työehtosopimuksista. Vientialoja edustava Teknologiateollisuus puolestaan ilmoitti maaliskuussa luopuvansa valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta ja siirtävänsä vastuun sopimusten neuvottelemisesta uuteen työnantajayhdistykseen, Teknologiateollisuuden työnantajat ry:hyn.

Teknologiateollisuuden jäsenyrityksien odotetaan syksyyn mennessä päättävän, haluavatko ne olla mukana valtakunnallisessa työehtosopimuksessa vai tehdä oman yrityskohtaisen sopimuksen.

Elorannan mukaan työnantajapuoli saattaa jatkossa käyttää neuvotteluvalttinaan sitä, että se ylipäänsä suostuu solmimaan yleissitovan työehtosopimuksen.

– Vaatimukset palkankorotusten tasosta ja muodosta sekä muista paikallisesti sovittavista tai työnantajan määräysvaltaan siirtyvistä asioista voivat hyvinkin olla ay-liikkeelle täysin mahdottomia hyväksyä.

"Oikeudet turvattava vahvemmin lainsäädännöllä"

SAK:n puheenjohtaja myös peräänkuuluttaa päättäjiltä toimia työntekijöiden aseman turvaamiseksi. Eloranta pitää tärkeänä, että työntekijöiden valitsemat ammattiliiton luottamushenkilöt tunnustetaan myös työnantajaliittoon kuulumattomissa yrityksissä ja heille taataan työehtosopimuksen mukaiset oikeudet.

– Viime kädessä ammattiyhdistysliikkeen ja sitä kautta työntekijöiden oikeudet on turvattava nykyistä vahvemmin ja selkeämmin lainsäädännöllä, Eloranta sanoo.

– Nyt kun työnantajat haluavat muuttaa toimivaa järjestelmää, hallituksen on syytä valmistautua muuttamaan lainsäädäntöä niin, että työehtosopimusten kattavuus ja sitä kautta työehtojen taso voidaan varmistaa myös uudessa tilanteessa.

Lisäksi Eloranta katsoo, että neuvotteluiden hajautuminen kasvattaa työtaisteluiden riskiä. Neuvottelupöytiä on syksyllä merkittävästi enemmän, kun ainakin Metsäteollisuuden jäsenyritysten piirissä sopimuksia solmitaan paikallisesti.

Elorannan mukaan työnantajapuoli saattaa käyttää neuvotteluvalttinaan sitä, että se ylipäänsä suostuu solmimaan yleissitovan työehtosopimuksen.

Lue myös:

Ylen kysely: Ay-pomot ennustavat työtaistelujen täyteistä syksyä ja kevättä – "Nyt ollaan ytimessä, mihin työntekijät ovat liittonsa perustaneet"

Suosittelemme sinulle