Hyppää sisältöön

Uimahallit ja kirjastot eivät vielä avaudu pääkaupunkiseudulla – tautitilanne huolestuttaa koronakoordinaatioryhmää: "Nyt täytyy vetää jarrua"

Koronan ilmaantuvuusluvuissa on jopa hienoista nousua. Ryhmä oli linjannut aiemmin, että kirjastot, museot, kulttuuritalot ja uimahallit olisivat ensimmäisenä käsittelyssä. Näitä palveluita ei kuitenkaan vielä avata tämänhetkistä enempää.

Oodi. Helsingin keskustakirjasto.
Asiakkaita kuvattuna Helsingin keskustakirjasto Oodissa 24. marraskuuta 2020. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Tiina Karppi

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti torstaina kokouksessaan, että uusia palveluita ei avata vielä pääkaupunkiseudulla.

Koronakoordinaatioryhmä katsoi, että ilmaantuvuusluvuissa on jopa hienoista nousua, mikä on huolestuttavaa. Ryhmä oli linjannut, että kirjastot, museot, kulttuuritalot ja uimahallit olisivat ensimmäisenä käsittelyssä. Näitä palveluita ei kuitenkaan vielä avata nykyistä enempää.

– Voidaan kysyä, onko lähestyvä kesä ja palveluiden avaaminen saanut ihmiset unohtamaan, että tilanne on edelleen vaikea. Ihmiset ovat todennäköisesti ottaneet hieman löysin rantein, ja tämä näkyy siinä, että meillä on jopa nousua tartunnoissa. Totesimme, että nyt täytyy vetää jarrua, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Lue myös: Ihmiset löysäsivät, kun koronatilanne lähti helpottamaan – HUS: Tartunnat voivat kääntyä uuteen nousuun, sillä nuoret ovat vielä rokottamatta

Asiaa tarkastellaan uudelleen ensi viikolla. Tavoitteena on, että lisää palveluita voitaisiin avata kesäkuun alussa. Edellytyksenä tälle kuitenkin on, että koronaviruksen ilmaantuvuus on laskenut tai että se on enintään nykyisellä tasolla.

Yksityinen terveydenhuolto tulossa mukaan rokotuksiin

Lisäksi torstain kokouksessa käsiteltiin yksityisen terveydenhuollon ottamista mukaan rokottamiseen, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

– Vantaalla rokottaminen sujuu hyvin eikä ruuhkia ole. Voisimme rokottaa suurempiakin määriä, eikä meillä ole tarvetta ottaa yksityistä terveydenhuoltoa tähän mukaan, mutta on hyvä, että mahdollisuus siihen avataan kaikissa kaupungeissa yhtä aikaa.

Ryhmä päätti, että rokottaminen yksityisessä terveydenhuollossa alkaa siinä tilanteessa, kun rokotuksiin pääsy on auki kaikille yli 16-vuotiaille. Viljanen kertoo, että rokotteista on kuitenkin yhä pulaa.

– Kun Vantaa luovuttaa yksityiselle toimijalle vantaalaisille tarkoitettuja rokotteita, niin lähdemme siitä, että vantaalaisten rokotteita käytetään vain yrityksen vantaalaisten työntekijöiden rokottamiseen.

Yleisötilaisuuksien henkilömääriin muutoksia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli kokouksessaan, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa päätöstä kaikkien sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämisestä määräajaksi kuitenkin siten, että 1. kesäkuuta lähtien sisätiloissa voi oleskella enintään 10 henkilöä ja ulkotiloissa enintään 50 henkilöä.

Edellytyksenä on kuitenkin muun muassa se, että tapahtumien henkilömäärä rajataan siten, että henkilöiden ja seurueiden väliin jää vähintään kaksi metriä. Ulkotilojen osalta tiloja voitaisiin eriyttää enintään 50 henkilön lohkoihin.

Koronakoordinaatioryhmän aiemmin linjaamat rajoitukset ja suositukset ovat pääosin voimassa toistaiseksi. Linjaukset on tehty epidemiologiseen tilannekuvaan perustuen ja kokonaisarviointia käyttäen. Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjaamia rajoituksia ja suosituksia.

Juttua täydennetty 20.5. kello 16.08 Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen kommenteilla.

Lue seuraavaksi:

Legendaarinen Pirkkolan uimahalli on avattu iloisissa tunnelmissa pitkän tauon jälkeen – pääkaupunkiseudun uimahalleja avataan pikkuhiljaa

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: HS: HUSin hallitus perumassa hoitajille luvatut koronalisät | HUSissa omikronmuunnos saavuttanut valtaviruksen aseman tartunnoissa

Suosittelemme sinulle