Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Poliisia 7 vuotta pakoillut Arman Alinko kiistää olleensa huumeliigan pomo – takavarikoitu amfetamiinierä olisi riittänyt 170 000 annokseen

Poliisia seitsemän vuotta vältelleelle Arman Alinkolle vaaditaan vähintään 12 vuoden vankeustuomiota törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä petoksista ja törkeistä kavalluksista. Syytteet liittyvät vuonna 2014 paljastuneeseen huumeiden salakuljetusliigaan. Mies myönsi syytteet pääosin oikeudessa.

Poliisia 7 vuotta pakoillut Arman Alinko kiistää olleensa huumeliigan pomo
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhtä Suomen etsityimmistä huumerikollisista syytetään kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, törkeistä petoksista ja törkeistä kavalluksista tänään perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet jo vuosia sitten, koska niistä syytetty irakilainen Arman Alinko pakoili poliisia seitsemän vuoden ajan. Viranomaiset julkaisivat hänen kuvansa miehen löytämiseksi Euroopan etsityimpien rikollisten listalla.

Lopulta nelikymppinen Alinko jäi kiinni Turkissa. Mies karkotettiin Suomeen, jossa hänet vangittiin alkuvuodesta rikoksista epäiltynä.

Oikeudenkäynnin huumausainerikossyytteet liittyvät vuonna 2014 paljastuneeseen laajaan huumeiden salakuljetusrinkiin. Kansainvälinen huumeliiga toi Alankomaista Suomeen suuria määriä etenkin amfetamiinia ja ekstaasia.

Rikossarjaa kuvattiin aikanaan yhdeksi Suomen suurimmista huumejutuista. Sitä on esitelty muun muassa Arman Alizadin tv-sarjassa Arman ja Suomen rikosmysteerit.

Vuonna 1977 syntynyttä Arman Alinkoa syytetään törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä petoksista ja törkeistä kavalluksista vuosina 2013 ja 2014.

Syyttäjä: Alinko oli huumeliigan pääarkkitehti

Tapausta käsiteltiin vuonna 2015 Espoon käräjäoikeudessa 20 syytetyn osalta. Useat syytetyt saivat yli 10 vuoden vankeustuomion. Ainakin yksi sai 13 vuoden maksimituomion. Jutussa annettiin tuomioita tuolloin yhteensä lähes sadan vuoden edestä.

Alinko vältteli viranomaisia etsintäkuulutettuna huumejutun paljastumisesta lähtien.

Syyttäjät vaativat huumeliigan päätekijänä pidetylle Alinkolle vähintään 12 vuoden vankeusrangaistusta. Maksimirangaistus törkeistä huumausainerikoksista on 13 vuotta. Syyttäjien mukaan Alinko toimi huumeliigan johtohahmona.

Syyttäjien mukaan Alinko järjesteli huumeiden salakuljetusta Hollannista käsin. Hänen epäilleen muun muassa organisoineen Suomeen autoja kuskeineen huumeiden kuljetusta varten ja käyttäneen ylintä käskyvaltaa huumeisiin liittyen.

– Hän oli pääarkkitehti, ja siksi vaadimme maksimirangaistusta, kertoo erikoissyyttäjä Erkki Huhtala.

Suomeen päätynyt huume-erä takavarikoitiin Malminkartanossa. Toinen Suomeen matkalla ollut erä saatiin viranomaisten haltuun Puolassa, joten huumeita ei päässyt levitykseen saakka. Toisessa erässä takavarikoitu vahva amfetamiini olisi syyttäjien mukaan riittänyt jopa 170 000 annokseen.

Takavarikko aiheutti huumepiireissä huhun lastien varastamisesta, jonka johdosta poliisi joutui puuttumaan kahteen väkivaltatilanteeseen. Henkilövanhingoilta kuitenkin vältyttiin.

Huumerikollinen Arman Alinko oikeuden istunnossa 21.5.2021.
Arman Alinko (vasemmalla) käräjäoikeuden istunnossa perjantaina 21.5.2021. Vieressä asianajaja Mika Ylönen. Kuva: Matti Myller / Yle

Alinko väittää toimineensa vain välikätenä

Alinko myönsi oikeudessa syytteet kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta Helsingissä ja Espoossa.

Hän oli erimielinen syyttäjien kanssa roolistaan huumeliigassa. Alingon mukaan hän ei ollut organisaation johtohahmo, vaan hän toimi välikätenä varsinaisen johtohahmon ja ostajan välillä.

– Tässä roolissa hän oli ohjeistanut muita huumekaupassa mukana olleita henkilöitä, kertoo Alinkoa puolustava asianajaja Mika Ylönen oikeudessa.

Alinko on erimielinen myös syyttäjien rangaistusvaatimuksista. Hänen roolinsa rikollisorganisaatiossa vaikuttaa tuomion pituuteen.

– Alingon mukaan liigan johtohahmona on toiminut jo aiemmin 13 vuoden vankeusrangaistukseen tapauksesta tuomittu hollantilainen mies, Huhtala sanoo.

Asiaa käsitellään törkeiden huumausainerikosten osalta oikeudessa 9. kesäkuuta, jolloin Alinkoa kuullaan oikeudessa.

Myönsi talousrikokset pääosin

Yhteensä viisi syytettä törkeistä petoksista ja kaksi syytettä törkeistä kavalluksista liittyvät miehen Helsingissä pyörittämään autokauppaan, jolla hän mahdollisesti rahoitti huumeostoja. Tuolloin Alinko asui Suomessa.

Mies oli erehdyttänyt autokaupassa yksityishenkilöitä ja rahoitusyhtiötä vuosina 2013 ja 2014. Hän oli muun muassa jättänyt autojen osa-maksuja maksamatta rahoitusyhtiölle.

Lisäksi hän oli ottanut yrityksensä myytäväksi yksityishenkilöiden autoja maksamatta niistä saatuja rahoja omistajille.

Alinko myönsi oikeudessa petokset ja kavallukset pääosin. Hän ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa talousrikosten osalta. Alinkoa epäiltiin aikanaan useammistakin talousrikoksista, mutta vähäisimpien kohdalla syyteoikeus on jo vanhentunut.

Nina Berg, aluesyyttäjä.
Oikeudenkäynnissä syyttäjinä ovat aluesyyttäjä Mira Berg ja erikoissyyttäjä Erkki Huhtala, jotka olivat syyttäjinä huumejutun aiemmassa käsittelyssä vuonna 2015. Kuva Helsingin käräjäoikeudesta 21.5.2021. Kuva: Matti Myller / Yle

Syyttäjä: Alinko pääsi karkuun viimeisellä koneella

Huhtalan lisäksi syyttäjänä jutussa on aluesyyttäjä Mira Berg. Berg ja Huhtala toimivat syyttäjinä kyseessä olevassa huumejutussa vuonna 2015, kun Alinko pakoili ulkomailla.

– Hän pääsi karkaamaan Hollannista Irakiin vuonna 2014 viimeisellä lähteneellä koneella, Huhtala muistelee.

Huumeliigassa mukana ollut Alinkon parikymppinen pikkuveli sai tuolloin tuomion. Mukana huumeliigassa oli myös Alinkon serkku.

– Näin ollen Alinkolle meni varmuudella tieto Irakiin tuomiosta, ja hän vältteli asiaa 7 vuotta, Huhtala sanoo.

Syytteiden käsittelyyn on varattu oikeudessa viisi päivää.

Arman Alinko oikeudessa.
Arman Alinko toivoi pääsevänsä vankeudesta tehostettuun matkustuskieltoon henkilökohtaisiin syihin vedoten. Kuva Helsingin käräjäoikeudesta 21.5.2021. Kuva: Matti Myller / Yle

Pyysi vapautusta vankeudesta oikeudenkäynnin päätteeksi

Alinko on ollut vangittuna tammikuusta saakka. Hän pyysi pääsyä vankeudesta tehostettuun matkustuskieltoon perjantain oikeudenkäynnin päätteeksi henkilökohtaisista syistä.

Oikeus kuitenkin päätti pitää hänet vangittuna karttamisvaaran vuoksi.

Hän haki vapautusta myös torstaina, vain päivää ennen oikeudenkäyntiä. Oikeus päätti pitää miehen vangittuna myös tuolloin.

Yle julkaisi syytetyn nimen ja kuvan jo ennen tuomiota, koska mies on ollut julkisuudessa aiemmin ja häntä syytetään törkeistä rikoksista.

Lisää aiheesta:

Yksi Suomen etsityimmistä rikollisista saa syytteet vanhoista rikoksista – pakoili vuosia ulkomailla, kun kumppanit istuivat vankilassa

Yksi Suomen etsityimmistä huumerikollisista jäi kiinni Turkissa – poliisi: "Olen odotellut seitsemän vuotta, että herra saataisiin tänne"

Suosittelemme sinulle