Hyppää sisältöön

Ulkomaalaiset mökkiläiset voivat kohta hakea henkilöllisyyden vahvistavaa tunnusta Ruotsissa: sähkö-, puhelin- ja internetsopimusten teko helpottuu huomattavasti

Ruotsissa pidempiä aikoja oleskelevien ulkomaalaisten vaikeuteen hankkia palveluita on haettu ratkaisua kohta kymmenen vuotta.

Dronekuva Seitteenkaaren saaristosta.
Suomalaislla on mökkejä Ruotsissa muun muassa Haaparannan saaristossa., josta kuvituskuva on otettu. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Jarno Tiihonen

Ulkomaalaisten mökkiläisten palveluiden hankinta Ruotsissa helpottuu huomattavasti. Ruotsin valtiopäivät päätti keskiviikkona, että he voivat hakea henkilöllisyyden vahvistavaa samordningsnummer-tunnusta kesäkuun 18. päivästä lähtien.

Käytännössä ulkomaalaiset voivat sen jälkeen hankkia esimerkiksi sähkö-, puhelin- ja nettiliittymiä huomattavasti nykyistä helpommin.

Tällä hetkellä Ruotsissa on vaikea tehdä palvelusopimuksia ilman ruotsalaista henkilötunnusta.

– Tähän asti mökkiläiset ovat tehneet sähköisiä erillissopimuksia ja hankkineet kioskeissa myytäviä ennalta ladattuja puhelin- ja nettiliittymiä, kertoo Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo.

Koivupalon mukaan Ruotsin käytäntö on ollut iso ongelma noin 22 500 pohjoismaalaiselle, joilla on Ruotsissa vapaa-ajanasunto ja siten tarve hankkia erilaisia tavaroita ja palveluita.

Tilanteen helpottamiseksi on tehty pitkään töitä.

– Sain tietoon tämän ongelman 30.7.2012 ja siitä lähtien olen ottanut sen esille jokaisessa rajaesteitä käsittelevissä tilaisuuksissa, Koivupalo kertoo.

Samordningsnummer ei ole henkilötunnus

Valtiopäivien päätös tarkoittaa, että samordningsnummer voidaan myöntää yksityishenkilölle, joka tarvitsee henkilöllisyyden vahvistavaa tunnusta Ruotsiin liittyvän kytköksen vuoksi.

Väärinkäytösriskien vähentämiseksi numero poistuu käytöstä viiden vuoden kuluttua, ellei voimassaololle haeta jatkoa.

Samordningsnummer ei kuitenkaan ole väliaikainen henkilötunnus eikä sillä saa oikeuksia tai etuuksia. Se ei ole myöskään työlupa, eikä se oikeuta käyttämään Ruotsin hyvinvointipalveluita.

Pelkkä numero ei myöskään riitä pankkitilin avaamiseen. Siihen tarvitaan myös kyseisen pankin hyväksyntä asiakkaan tuntemiseen liittyvien vaatimusten mukaisesti.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle