Hyppää sisältöön

Syvistä vesistä takaisin huipulle – EM-altaassa neljänneksi taistellut Matti Mattsson ei antanut periksi vaikeina aikoina: "Järkevämpi olisi lopettanut"

Suomen ennätystään parantanut Matti Mattsson on noussut takaisin uinnin huipulle. Mattssonin pitkän radan EM-kisat Unkarissa sujuivat mainiosti. Hän jäi niukasti mitalien ulkopuolelle oltuaan 200 metrin rintauinnin finaalissa neljäs.

Matti Mattsson oli EM-altaassa huippuvireessä. Kuva: Lehtikuva

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2021 uinnin EM-kisojen aikana. Julkaistu uudelleen, kun Matti Mattsson ui olympialaisissa 200 metrin rintauinnin finaaliin.

Matti Mattssonilla oli EM-finaalin jälkeen kaksijakoinen fiilis. Neljänneksi sijoittunut suomalaisuimari oli finaalin jälkeen pettynyt, mutta asetti nopeasti perspektiiviin onnistuneet EM-suoritukset.

– Tässä on tehty iso harppaus. Ennätyksestä lähti pois viimeisen kuukauden aikana lähes sekunti. Pitää olla tyytyväinen ja iloinen, että on tehty asioita oikein, Mattsson kertoo Yle Urheilulle.

Vuonna 2013 19-vuotias Mattsson sykähdytti suomalaista urheilukansaa sijoittumalla Barcelonan MM-kisoissa pronssille uudella Suomen ennätyksellä. Budapestin EM-altaassa nähtiin vihdoin "vanhaa Mattssonia".

Suomen ennätyskuntoon jo aiemmin keväällä yltynyt suomalaisuimari onnistui EM-altaassa loistavasti ja paukutti uusia Suomen ennätyksiä. 200 metrin rintauinnin finaalissa Mattsson johti viimeiseen käännökseen asti, mutta taipui neljänneksi ajalla 2.08,48.

Voit katsoa alapuolelta torstain EM-finaalin.

Matti Mattsson EM-kisoissa Budapestissä 2021.
Mattsson jäi finaalissa neljänneksi, vaikka johti viimeisen käännöksen jälkeen.

Barcelonan MM-mitalin jälkeen Mattssonin tie takaisin huipulle on ollut pitkä ja raskas. Rion 2016 olympialaiset olivat Mattssonille tärkeä etappi, mutta kisat päättyivät rajuun pettymykseen. Sen jälkeen vaihtui valmentaja, mutta vaikeudet ovat jatkuneet.

– On tässä syvissä vesissä uitu aina vähän väliä. Nyt olen päässyt nauttimaan lajista ja saanut uutta intoa. Järkevämpi ihminen olisi lopettanut aikoja sitten.

– Onneksi ei ole luovutettu ja olen päässyt takaisin näihin hommiin. Huipulle on helpompi päästä, mutta siellä vaikea pysyä. Olen vihdoin päässyt takaisin huipulle, Mattsson lisää.

Porissa asuva Mattsson kellotti EM-välierässä Suomen ennätyksen 2.08,26. Hän uskoo, että täydellinen 200 metriä on vielä edessä.

– Ei tuo aika tuohon jää. En ole vielä tehnyt parasta uintia.

Mattssonin keskittyminen alkaa nyt kesän Tokion olympialaisiin.

– Kun kotiin päästään ja karanteenista selvitään, niin siitä on hyvä lähteä valmistautumaan Tokioon. Kun uinti lähtee yhtä rennosti kuin eilisessä välieräuinnissa, niin kaikki on mahdollista.

Lue myös:

Rajusti aloittanut Matti Mattsson taipui lopussa neljänneksi Budapestin EM-altaassa – "Nakertaa kuin pientä oravaa"

Katso tallenne: EM-uintien ilta huipentui Mattssonin finaalikamppailuun

Jallow eteni välieriin pitkän kaavan kautta – jäi uusintauinnissa SE-ajasta vain kolme sadasosaa

Matti Mattsson finaaliin SE-ajalla, Mimosa Jallow seitsemäs EM-altaassa

Suosittelemme sinulle