Hyppää sisältöön
15-18 vuotiaita rokotetaan.
Mumbailaisen koulun oppilaat odottamassa koronarokotetta. Intia alkoi rokottaa 15–18-vuotiaita nuoria tammikuussa 2022. Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Jatkuvan korona-artikkelin päivittäminen päättyy – jatkossa käänteistä tehdään erillisiä juttuja

Kerromme uusimmat tiedot koronaviruksesta tässä artikkelissa.

Eelis Bjurström
Eelis Bjurström

Jatkuvan korona-artikkelin päivittäminen päättyy tähän

Yle lopettaa tämän seurannan päivittämisen, koska koronatilanne ei edellytä enää jatkuvaa seuraamista.

Teemme koronasta jatkossa uutisjuttuja aina erikseen uutiskynnyksen ylittyessä.

Kiitämme seurastanne! Pysykää terveinä!

Jani Parkkari

Intia varautuu uusiin koronaviruksen muunnoksiin

Intian hallitus on pyytänyt maan osavaltioita olemaan erittäin varuillaan uusien koronamuunnosten varalta.

Terveysministeri Mansukh Mandaviya keskusteli keskiviikkona koronatilanteen kehittymisestä Intian johtavien terveysviranomaisten kanssa.

Huoli uusista varianteista on kasvanut, koska tartuntamäärät ovat alkaneet kasvaa Kiinassa ja muualla Aasiassa. Mitä enemmän tapauksia on, sitä todennäköisempää on uusien muunnosten syntyminen.

Intiassa viranomaiset ovatkin painottaneet, että osavaltioiden tulee viipymättä lähettää positiiviset virusnäytteet eteenpäin kansallisiin laboratorioihin jatkotutkimuksiin.

Lähde: Reuters

Yhdysvallat tarjosi koronarokotteita Kiinalle

Yhdysvallat on tarjonnut koronavirusrokotteita kasvavien tartuntamäärien kanssa painivalle Kiinalle. Yhdysvallat on perustellut tarjoustaan sillä, että tartuntojen leviämisen estäminen on koko maailman etu.

Kiina ei todennäköisesti tartu tarjoukseen, sillä maiden välit ovat kireät. Kiina on aiemmin investoinut mittavasti niin kutsuttuun koronavirusdiplomatiaan, minkä myötä kiinalaisvalmisteisia rokotteita lähetettiin eri puolille maailmaa.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan on tärkeää, että kaikki maat rokottavat kansalaisiaan sekä järjestävät testauksen ja hoidon helposti saataville. Ulkoministeriön edustaja Ned Price sanoi Yhdysvaltain olevan maailman suurin koronavirusrokotteiden lahjoittaja. Hän sanoi maan toimittaneen turvallisia ja tehokkaita rokotteita muihin maihin mahdollisista poliittisista erimielisyyksistä huolimatta.

STT-AFP

THL: Koronavirusta koskeville erityisohjeille ei enää tarvetta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti koronaohjeistuksiaan.

THL:n mukaan koronavirukseen kannattaa suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin ja juuri koronavirusta koskeville erityisille ohjeille ei enää ole tarvetta.

Koronaviruksen aiheuttamaa tautia ei useinkaan voi erottaa muista hengitystieinfektioista oireiden perusteella. Lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa. Arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet, THL neuvoo.

Lue koko juttu täältä

STT

Arvio: Lentoyhtiöt tekevät ensi vuonna ensimmäistä kertaa voittoa sitten koronapandemian alkamisen

Kasvava inflaatio ja kallistuvat hinnat eivät vaikuta läheskään kaikkien matkustamiseen.

Euroopassa lentomatkustus kasvaa kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n mukaan vuonna 2023 nopeammin, kuin lentoyhtiöt lisäävät vuoroja. Euroopassa koronapandemian ja inflaation seurauksena etenkin halpalentojen markkinaosuus kasvaa nopeasti.

IATA arvioi yhtiöiden tekevän ensi vuonna voittoa 4,2 miljardia dollaria, ja matkustajamäärän arvioidaan ylittävän koko maailmassa neljän miljardin rajan ensimmäisen kerran sitten vuoden 2019.

Alan liikevaihdon ennakoidaan nousevan 779 miljardiin.

Lue koko juttu täältä.

Elsa Osipova

Koronarajoitusten höllentäminen johti ongelmiin Kiinassa – vanhainkodeissa kamppaillaan uutta tartunta-aaltoa vastaan

Muutokset Kiinan koronapolitiikassa näkyvät epäsuotuisella tavalla vanhainkodeissa.

Kiina ilmoitti joulukuun alussa löysentävänsä koronarajoituksia. Koronatestien määrää on vähennetty ja matkustamista maan sisällä on helpotettu.

Täyskäännös koronapolitiikassa näkyy nyt tartuntojen nopeana kasvuna iäkkään väestön keskuudessa.

Kiina ei ole rokottanut vanhuksiaan samalla tavalla kuin länsi, ja monella ikäihmisellä Kiinassa ei ole edes ensimmäistä koronarokotetta.

Koronan vuoksi vanhainkoteja on jouduttu kirjaimellisesti eristämään muusta maailmasta. Uutistoimisto AFP kertoo, että henkilökuntaa on kielletty poistumasta laitoksista.

Monissa paikoissa lääkkeet ovat käyneet vähiin.

Kiina oli käyttänyt poikkeuksellisen tiukkoja keinoja koronatartuntojen ehkäisemiseksi kolmen vuoden ajan, mutta laajojen protestien jälkeen viranomaiset alkoivat purkaa rajoituksia.

Lähteet: AFP, Yle

Vilma Romsi

Pekingissä ensimmäiset koronakuolemat sen jälkeen, kun Kiina luopui nollatoleranssista

Kaksi entistä valtiollisen median toimittajaa on kuollut Kiinan pääkaupungissa Pekingissä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, paikallinen media kertoi perjantaina Reutersin mukaan. Kyseessä ovat ensimmäiset raportoidut koronakuolemat sen jälkeen, kun Kiina luopui nollatoleranssipolitiikkana tunnetusta koronastrategiastaan 7. joulukuuta.

Toimittajat menehtyivät 74- ja 77-vuotiaina. Asiasta kertoo Reutersin mukaan talouslehti Caixin.

Kiinan terveysviranomaiset eivät ole raportoineet virallisia tietoja koronakuolemista sen jälkeen, kun maa muutti koronakäytäntöjään. Viimeisimmät kuolemat on vahvistettu virallisesti 3. joulukuuta.

Kiina luopui nollatoleranssipolitiikasta suurten protestien myötä, mutta rajoitusten purkaminen on myös herättänyt huolta Kiinan valmiuksista koronaviruksen leviämisen suhteen. Vanhimmasta ikäryhmästä jopa 40 prosenttia on rokottamattomia.

Lähde: Reuters

Oikaisu klo 14.48: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Kiina luopui nollatoleranssipolitiikasta 7. syyskuuta.

Jani Parkkari

Macau höllentää karanteenisääntöjä

Macau ilmoitti perjantaina höllentävänsä koronavirukseen liittyviä karanteenikäytäntöjä.

Tästä lähtien Kiinan erityishallintoalueelle ulkomailta saapuvat matkailijat voivat suorittaa viiden päivän pakollisen karanteenin kotonaan.

Aikaisemmin eristys piti suorittaa määrätyissä karanteenihotelleissa. Uusi linjaus koskee myös Hongkongista ja Taiwanista tulevia matkailijoita.

Macaussa sijaitsee maailman suurin pelikasinoiden keskittymä, joka houkutteli vuosittain miljoonia turisteja ennen pandemiaa.

Lähde: Reuters

Vilma Romsi

WHO: Korona levisi vauhdilla Kiinassa jo ennen rajoitusten purkamista

Ihmisiä kasvomaskeineen odottamassa bussia linja-autoasemalla Pekingissä, Kiinassa, 14. joulukuuta 2022.
Kuva: EPA-EFE

Koronatapausten määrä kasvoi kovaa vauhtia Kiinassa jo ennen, kuin maan hallinto hylkäsi kuuluisan nollatoleranssipolitiikkansa. Näin sanoi Maailman terveysjärjestön (WHO) hätätilajohtaja Michael Ryan medialle keskiviikkona Genevessä.

Kiinan viranomaiset ovat varoitelleet, että koronavirus leviää nyt, kun viranomaiset ovat luopuneet massoittaisesta testauksesta ja karanteeneista lähes kolmen vuoden nollatoleranssipolitiikan jälkeen.

– Sairaus levisi voimakkaasti, koska rajoitustoimet itsessään eivät estäneet sitä, Ryan sanoo.

– Uskon, että Kiinan viranomaiset ovat päättäneet, että strategisesti [rajoitustoimet] eivät ole heille enää paras vaihtoehto.

Ryanin mukaan rajoitustoimet tehosivat paremmin niihin koronaviruksen variantteihin, jotka levisivät maailmalla vielä rokotuskattavuuden ollessa matala.

– Todella herkästi tarttuva omikronvariantti todella vei mahdollisuuden kansanterveydellisiltä ja sosiaalisilta toimilta, joilla pyritään viruksen täyteen tukahduttamiseen.

Lähde: AFP

Suosittelemme