Hyppää sisältöön

Vanhat käyttökelvottomat vaatteet halutaan nyt kierrättää – Turun seudulla aloittaa uusi vaatejätekeräys kaupoissa

Lounais-Suomen Jätehuolto lanseeraa uuden poistotekstiilin keräyspalvelun kauppohin ja kirpputoreihin Turun seudulla. Tavoitteena on kokeilujakson aikana saada kuluttajia kierrättämään vanhoja vaatteita ja muita tekstiilejä.

Vaatteita paaleissa Fidan lajittelukeskuksessa.
Kierrätystekstiiliä. Kuvituskuva. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Johanna Lehtola

Turun seudulla alkaa poistotekstiilikokeilu, jossa Lounais-Suomen Jätehuolto laajentaa vanhojen käyttökelvottomien vaatteiden keräystä kuluttajilta kauppoihin ja kirpputoreihin.

Tekstiiliä on kerätty kotitalouksilta Lounais-Suomen Jätehuollon alueella lajitteluasemilla ja muissa keräyspisteissä jo vuodesta 2016.

Uusi niin sanottu KAMU-kierrätys toteutetaan (siirryt toiseen palveluun) Turun seudulla kymmenessä eri liikkeessä, muun muassa Sokos Wiklundilla, kauppakeskus Länsi 1:ssä sijaitsevassa Länsiykkösen kirpputorissa ja kirpputori Vadelmatarhassa. KAMU-keräyslaatikoita alkaa ilmestyä Turun seudulle toukokuun aikana.

Kierrätykseen voi tuoda vanhoja käyttökelvottomia vaatteita ja esimerkiksi pöytäliinoja. Kierrätykseen ei kuitenkaan sovi esimerkiksi tyynyt, peitot, sukat, sukkahousut ja alusvaatteet, vaan ne kierrätetään polttokelpoiseen jätteeseen.

Osa tekstiileistä viedään LSJH:n uuteen Paimion käsittelytehtaalle, missä poistotekstiilistä tehdään kierrätyskuitua uusien tuotteiden valmistusta varten.

Kuntien vastuulla on järjestää kuluttajien rikkinäisille ja loppuun kulutetuille vaatteille ja kodintekstiileille eli poistotekstiileille keräys vuoteen 2023 mennessä.

Suosittelemme sinulle